Dacă e Sharapova, atunci musai trebuie să fie dramă, right? De la început şi până la sfârşit, meciul din Grupa Albă pe care Maria l-a jucat – şi l-a pierdut în trei seturi – împotriva Carolinei Wozniacki nu a fost altceva decât o continuă, teribilă, uneori ridicolă, alteori sublimă, dramă.

Wozniacki s-a impus în 3 ore şi 13 minute, cu 7-6, 6-7, 6-2, timp în care am văzut de toate. La Caro: momente de joc foarte bun, momente de joc oribil, nervi din cauza unei probleme cu luminile, nervi din cauza unui bad call care nu s-a putut repara pentru că daneza rămăsese fără challenge-uri, ridicări din umeri, lovituri din genunchi, un serviciu unu foarte mult upgradat faţă de anii trecuţi şi, în ultimă instanţă, o minte lucidă, care nu a clacat sub presiune. La Maria: o înnegurare teribilă, sub umbra căreia a jucat mai tot timpul, cu excepţia game-urilor trei şi patru din ultimul set, incredibilul număr de 76 greşeli neforţate, nişte scântei de geniu la sfârşitul setului doi şi începutul setului trei, dar şi un forehand chiar şi sub cele mai mici aşteptări.

Că Sharapova se scaldă în ape tulburi a fost evident încă de la începutul meciului, când Maria a lăsat să îi scape trei game-uri la rând, văzându-se condusă de Woz cu 3-0. Dar Pova este Pova, aşa că nu cred că a mirat pe nimeni revenirea ei la 3 egal şi apoi mobilizarea pentru a face la 4-4 break-ul care să o pună în postura de a servi pentru primul set. Presată de negura de care vorbeam la început, rusoaica a ratat oportunitatea, iar apoi nu a mai reuşit să dreagă busuiocul la timp ca să scape de un tiebreak. Acesta s-a desfăşurat pe principiul uite Maria, nu e Maria, căci după ce s-a desprins la 4-2, rusoaica a dispărut complet din tiebreak, fiind incapabilă să-şi mai treacă în cont vreun alt punct şi cedând primul set cu – surpriză? nuuuu – o dublă greşeală.

Setul doi a fost setul-dramelor-de-tot-felul-trăite-cu-vârf-şi-îndesat de Caroline Wozniacki. Prima dată au fost luminile. Având un break avans şi servind pentru 4-2, Wozniacki a fost deranjată la serviciu de luminile aprinse neregulamentar. S-a plâns arbitrei de scaun, iar aceasta a asigurat-o că echipa tehnică face tot posibilul pentru a remedia situaţia. Doar că echipa tehnică nu prea prea părea dornică sau capabilă să rezolve problema. Aşa că issue-ul a rămas, iar Woz şi-a pierdut serviciul.

După aceea a fost revirimentul Sharapovei. Pe rusoaică a apucat-o tenisul când Caro, iar cu un break avans, a servit pentru set la 5-4. Wozniacki şi-a cedat serviciul, eu mi-am deschis încă o pungă de popcorn. Iar dramele Carolinei au continuat. Servind de data asta ca să rămână în set, la 5-6, daneza s-a văzut târâtă către egalitate, iar raliul care a urmat s-a terminat cu o minge a Sharapovei dată de la linie in. Wozniacki, care-şi irosise challenge-urile, a protestat, i-a arătat arbitrei de scaun cât de muuuuult fusese mingea respectivă afară, a dat cu racheta de fileu şi şi-a luat doza de huiduială de la audienţă. Reluarea neoficială a arătat că mingea Sharapovei fusese întra-adevăr out, însă Wozniacki a rămas cu supărarea şi, probabil, cu dorinţa de a fi challenge-uit mai eficient. Spre creditul ei, Caro a depăşit criza, salvând mingea de set a Mariei. Un pic mai încolo se făcea 6 egal şi urma drama lui Woz din tiebreak-ul setului doi. Maria a jucat extraordinar trei puncte, apoi a cedat oribil trei puncte. La 3 egal, Caroline a făcut un minibreak cadou, conservat de Sharapova, care ajungea astfel în postura de a servi pentru – şi a câştiga – setul doi.

După toate controversele şi situaţiile limită din al doilea set, decisivul a pornit la fel de îndârjit. Sharapova a jucat două game-uri slabe, drept pentru care Caro a trecut la conducere cu 2-0. Moment în car, rusoaica a jucat cele mai bune două game-uri ale ei din tot meciul, pe care le-a câştigat cu lovituri fluide, acaparatoare prin energie şi eficacitate. Drept pentru care Maria egala. Oamenii de pe Twitter făceau haz de necaz spunându-le follower-ilor: „ne vedem în tiebreak-ul setului trei”.

Nu s-a mai întâmplat. Pe cât de brusc o apucase tenisul frumos, pe atât de repede Maria s-a ofilit. A contat prea puţin că Sven, care este de departe antrenorul din WTA care vine cu cele mai faine mesaje mobilizatoare, i-a reamintit că este dur ce se întâmplă, dar că pentru astfel de momente se antrenează. Roţile Sharapovei au căzut, pe când picioarele antrenate pentru maraton ale lui Caro au continuat să alerge şi să o ducă pe posesoarea lor în poziţiile optime de lovire. Setul trei s-a terminat neglorios pentru Sharapova, dar concludent pentru drumul pe care l-a parcurs în ultimul timp Wozniacki.

Este al doilea meci consecutiv, după cel de la US Open, câştigat de Caro la Sharapova, iar head-to-head-ul dintre ele se strânge acum la 5-4 în favoarea rusoaicei. Înainte de acest an, Wozniacki nu îi mai luase un meci Mariei din 2011. Ca şi la US Open, Caroline a arătat şi astăzi o concentrare de oţel în schimburile lungi şi s-a ţinut scai de Maria variind tot ce era de variat în lovituri. Atât de des criticată că tot ce face este să dea înapoi mingea ca un perete, Wozniacki a progresat enorm în termeni de variaţie, iar variaţia este un fel de mâncare ce nu îi cade deloc bine Sharapovei.

Cât despre Maria, în ciuda acelui escape marcă înregistrată din setul doi, ea a părut incapabilă să îşi convoace azi acea furie pozitivă care o caracterizează. Poate din cauza presiunii adusă de lupta pentru numărul unu mondial sau poate din altă cauză, Sharapova a făcut 15 duble greşeli, rămânând crispată, pierdută undeva la mijloc între dorinţa şi neputinţa de a-şi descoperi cel mai bun tenis al ei.

Celălalt meci al serii s-a încheiat şi el cu o surpriză, Agnieszka Radwanska învingând-o pe Petra Kvitova cu scorul sec de 6-2, 6-3.

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.