Mergem mai departe cu review-ul Turneului Campionilor de la Londra. Astăzi, despre doi veterani care n-ar fi putut avea un an mai diferit: Stan Wawrinka şi Tomas Berdych.

Citeşte şi preview-ul Turneului Campionilor pentru Marin Cilic şi Kei Nishikori.

Stan Wawrinkaf_beststan_day14_14

Joacă în: Grupa A, în care se mai află Novak Djokovic, Marin Cilic şi Tomas Berdych.

Primul meci: luni, 10 noiembrie, împotriva lui Tomas Berdych, 16.00 (ora României)

Head-to-head cu adversari din grupă

Vs. Djokovic: 3-15, cea mai răsunătoare dintre cele trei victorii ale lui Wawrinka venind la Australian Open, când elveţianul a învins în 5 seturi, ultimul set terminat cu scorul de 9-7. Precedentele două victorii ale lui Stan la Nole datau din 2006.

Vs. Berdych: 9-5, ultimele trei întâlniri au fost pe hard, toate câştigate de Stan, inclusiv ultima dintre ele, semifinala de anul acesta de la Australian Open.

Vs.Cilic: 7-2, singurele victorii croatului la Stan au venit în 2010. Ultima dată când cei doi s-au întâlnit a fost pe hardul de la Cincinnati, Stan adjudecându-şi meciul în trei seturi.

Sezonul 2014

Stan a început anul perfect, cu două victorii, dintre care una gigantică. După ce a luat titlul la primul turneu jucat, Chennai, elveţianul i-a învins la rând pe Nole, Tomas şi Rafa pentru a ridica deasupra capului primul trofeu de Grand Slam din carieră, la Australian Open. Performanţa lui Stan, care devenea, după Delpo în 2009, al doilea jucător care reuşea să spargă blocada pusă de Big 4 asupra titlurilor de Grand Slam, avea să inspire atât un nou suflu în rândul plutonului, cât şi numeroase dezbateri despre apusul erei Celor Patru Mari. Însă, la cele două Masters-uri din primăvară de pe hardul american, Miami şi Indian Wells, Stan a ieşit încă din optimi. Pe zgura europeană, Wawrinka a trăit un nou moment de glorie, reuşind să-l învingă, în finala de la Monte Carlo, pe colegul şi prietenul Federer, pentru a doua oară în carieră. A fost cel de al treilea şi ultimul titlu obţinut de Stan în acest an, performanţele lui post Monte Carlo nereuşind să se ridice la înălţimea standardului pe care i-l adusese începutul de an: a părăsit Roland Garros-ul din turul unu, în timp ce la Wimbledon a fost învins de Federer în sferturi. Tot sferturi de finală a reuşit şi la US Open, fiind învins de Nishikori. După US Open, la Tokyo, la Shanghai şi la Basel, Stan a pierdut, de fiecare dată, încă de la primul meci jucat. La Paris, a fost învins în optimi de Kevin Anderson.

Performanţa anului – Titlul de la Australian Openstan trophy_32

Trofeul de Grand Slam câştigat de Stan Wawrinka la Australian Open a venit pentru toată lumea ca o imensă surpriză. Cu atât mai mult cu cât elveţianul i-a învins, în drumul spre trofeu, şi pe cei doi încăpăţânaţi absoluţi din circuitul masculin: Nole şi Rafa. Stan a jucat lights out în meciurile cu faimoşii lui oponenţi, devorându-le faimoasa apărare, ca un adevărat căpcăun, în primul şi-n primul rând prin cadenţa infernală impusă jocului. Nole nu s-a mai putut ascunde după celebrele lui recuperări din altă lume, Rafa nu s-a mai putut ajuta de la fel de celebrul lui topspin. Întâmplarea că Nadal a suferit, încă de la începutul finalei, o accidentare la spate, a fost una teribil de nefericită şi neplăcută pentru toţi cei implicaţi, spectatori şi jucători deopotrivă, dar nu pune pe victoria lui Stan nici un asterisc. Wawrinka a avut la Melbourne un joc și un parcurs fenomenal, iar isprava lui l-a catapultat instantaneu la statutul de erou şi alternativă la Big 4. Parcursul lui de după momentul de plin de la Australian Open a contrazis această naraţiune, Stan nu a devenit un new man, dar ecourile inspiraţionale ale victoriei lui pe meleagurile australiene au rămas și poate că au inspirat, într-o oarecare măsură, și sosirea lui Cilic ca titular de Grand Slam.

Cel mai interesant meci din grupe

Meciul cu Djokovic este cel pe care îl aştept cel mai mult dintre cele trei pe care elveţianul le va juca în grupe. De ce? Simplu. Vreau să văd cum se descurcă Stan din nou în faţa sârbului, dacă reîntâlnirea cu acesta îi va prilejui un moment de declic, care să-l reîntoarcă la jocul de Sturm und Drang cu care a înnebunit pe toată lumea Down Under.

Tomas Berdych

Berdych, Tomas|atpba47Joacă în: Grupa A, în care se mai află Novak Djokovic, Marin Cilic şi Stan Wawrinka.

Primul meci: luni, 10 noiembrie, cu Stan Wawrinka, 16.00 (ora României).

Head-to-head cu adversari din grupă

Vs. Djokovic: 2-16, ambele victorii ale lui Tomas venind pe alte suprafețe decât hardul: în 2013, la Roma, pe zgură, şi în 2010, la Wimbledon, pe iarbă.

Vs.Wawrinka: 5-9, ultimele trei întâlniri au fost pe hard, toate câştigate de Stan, inclusiv ultima dintre ele, semifinala de anul acesta de la Australian Open.

Vs. Cilic: 5-4, trei dintre meciuri disputate anul acesta, Berdych ieşind învingător doar în finala de la Rotterdam.

Sezonul 2014

Tomas a avut un alt an în care a fost acolo – în care prin „acolo” trebuie să se înţeleagă tururile finale ale competiţiilor – dar în care nu a reuşit să spargă vreo barieră notabilă – iar prin „barieră notabilă” trebuie să se înţeleagă mult râvnitul titlu de Grand Slam, care i-a scăpat şi în sezonul ăsta. După semifinala pierdută la Australian Open, cehul a câştigat unul dintre cele două titluri ale sale din 2014 la Rotterdam, după care a făcut finală la Dubai, pierdută la Roger Federer. La Indian Wells a pierdut primul meci pe care l-a jucat, iar la Miami, din cauza unei probleme de sănătate, s-a retras înaintea semifinalei cu Nadal. După sferturi la Madrid şi optimi la Roma, a pierdut la Roland Garros în sferturi, la Gulbis. La Wimbledon, în faimosul meci jucat pe întuneric, a fost eliminat în R32 de Cilic, iar după apariţii slabe în turneele de Masters 1000 premergătoare US Open, a cedat iar, la New York, în faţa croatului, de data asta în sferturi. După US Open, Tomas a făcut finală la Beijing şi a câștigat la Stockholm. La Paris, a cedat în semifinale în faţa lui Raonic

Performanţa anului – Prezența pentru a cincea oară la rând la Turneul Campionilorberdych

Îmi e foarte greu să identific care ar fi punctul culminant al anului pentru Tomas Berdych. Cred că momentul de vârf şi-l trăieşte chiar acum, cu a cincea calificare consecutivă la Turneul Campionilor. Este încununarea unui an în care, aşa cum spuneam mai sus, a fost din nou acolo, dar în care izbânzile lui Wawrinka şi Cilic probabil că au pus pe uneori-istericul, de multe ori super-haiosul, înfloratul Birdman o presiune suplimentară. El a tot fost asaltat, parcă mai mult decât oricând, cu întrebări din gama underachiever, gen: „De ce ei da, şi tu nu”? „Dar când vei şi tu”? Şi tot aşa. Tomas a răspuns și el că una, că alta, a dat pe la nas reporterilor momeala referitoare la o potențială colaborare cu Lendl, care nu i-a ieșit totuși până la urmă. Dar e clar că cehul nu a găsit încă formula care să meargă pentru el în ceea ce priveşte legitimarea printr-un titlu de Grand Slam. Pe de altă parte, așa underachiever cum i se tot spune că este, a ajuns din nou la Londra. Iar jocul lui, în ciuda acelei lipse fundamentale de creativitate, care îl sugrumă când îi este lumea mai dragă, rămâne totuși unul seducător atunci când cehul se aprinde şi scoate din arsenal loviturile lui de manual lucios și foșnitor.

Cel mai interesant meci din grupe

Marin Cilic a cam funcţionat anul ăsta pe post de kryptonită pentru Tomas, iar două înfrângeri la rând, la acelaşi jucător, în două turnee consecutive de Grand Slam ar trebui să fie un pic cam mult pentru râzăreţul Berdych. Deci, da, ceva trebuie să se întâmple atunci când cehul şi croatul se vor întâlni din nou. Sunt foarte curioasă cum se va desfăşura întrecerea dintre servicii şi al cărui backhand va dicta. Plus că, la O2, cei doi sunt la adăpost de întuneric şi de elementele naturii, deci Tomas nu va mai avea – în teorie – motive pentru a se plânge şi se va putea concentra pe joc.

Poze: ausopen.com, usopen.org, stockholmopen.se.

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.