Roger Federer a câştigat pentru prima dată în carieră Masters-ul de la Shanghai, după ce l-a învins pe Gilles Simon în două seturi, ambele adjudecate de elveţian în tiebreak.

După ce a fost aproape de eliminare în primul meci jucat, când a fost nevoit să salveze cinci puncte de meci, Roger pleacă de la Shanghai cu braţele pline. Un titlu de Masters pe care nu-l câştigase niciodată. Numărul doi mondial de mâine. Aproape 900 de puncte acumulate în ranking, care-l menţin în lupta cu Nole pentru locul unu în lume la sfârşitul anului. Si, bineînţeles, de neuitat, victoria splendidă de ieri din meciul cu Djokovic.

Bogată în schimburi de mingi din spatele terenului, dramatică pe alocuri, condimentată cu o accidentare şi o căzătură spectaculoasă a lui Gilles, finala nu a dezamăgit, dar nici nu a replicat nivelul excepţional de joc din meciul jucat ieri de Federer împotriva lui Djokovic. Roger a început ezitant, cedându-şi încă de la începutul partidei serviciul cu o ploaie de erori neforţate. După două game-uri jucate, elveţianul deja îşi trecuse în dreptul numelui cinci astfel de erori şi părea foarte departe de dispoziţia de joc agresivă prin care amuţise de admiraţie o lume întreagă ieri. Cantonat lângă baseline, Federer a făcut destul de greu faţă tirului de lovituri trimise de Simon din spatele terenului, văzându-se astfel în situaţia de a fi condus în setul unu cu 5-4.

Cu perspectiva promiţătoare a câştigării primul set fâlfâindu-i în faţă, Gilles a făcut, la rându-i, o serie de erori neforţate, care, până la urmă, l-au costat game-ul. Revenit de la 4-5 la 6-5, Federer a beneficiat de două puncte de set pe serviciul francezului, ambele neutralizate de acesta. Tiebreak-ul primului set a fost un roller-coaster din care era greu de prevăzut care dintre cei doi va ieşi întreg. Federer a condus cu 5-3, însă Simon a revenit, preluând conducerea cu 6-5 şi beneficiind de o minge de set pe serviciul elveţianului. Acesta a neutralizat-o, reuşind să îşi adjudece în cele din urmă setul cu scorul de 8-6 în tiebrek.

Setul doi, început după un timeout medical de peste şase minute, timp în care Simon a primit îngrijiri în afara terenului, a fost la fel de îndârjit ca şi primul set. Federer a schimbat tactica în punctele lungi, generând o oarecare degringoladă în defensiva lui Gilles cu reveruri lovite mieros, cu slice, însă nu a reuşit să capitalizeze punctele de break pe care le-a avut în primul game. În schimb, elveţianul a început să joace din ce în ce mai agresiv pe propriul serviciu, urcând la fileu ori de câte ori i s-a ivit ocazia. La 5-5, 30 egal pe serviciul lui Simon, s-a consumat cel mai dramatic moment al meciului. Francezul a căzut undeva lângă baseline, părând a acuza o nouă accidentare, la încheietura mâinii drepte. A reuşit, însă, să reia jocul şi să-şi conserve avantajul serviciului.

Aflat în postura de a servi, la 5-6, pentru a rămâne în setul doi, Federer i-a oferit lui Simon două puncte de break. Francezul le-a ratat pe amândouă, iar în tiebreak-ul care a urmat nu a reuşit să câştige decât două puncte.

Cu victoria de la Shanghai, Federer îşi trece în palmares titlul de Masters 1000 cu numărul 23. Dar, dincolo de statistici, Roger pleacă de la Shanghai cu un puternic ascendent atât asupra lui Rafa, care are de departe un sfârşit de sezon de coşmar, cât şi asupra lui Novak. Pe primul îl depăşeşte de mâine în ierarhia mondială, celui de-al doilea i-a aplicat ieri o lecţie de tenis cum sârbul nu a mai văzut de mult.

Cu alte cuvinte, într-un an în care imensele ferestre de oportunitate create la Wimbledon şi la US Open i s-au trântit, până la urmă, nemilos, în faţă, Federer reinventat, S&V style, reuşeşte până la urmă să stea bine. Aş zice, cât se poate de bine.


About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.