Marin Cilic a câştigat la New York primul său titlu de Grand Slam cu o victorie în trei seturi, 6-3, 6-3, 6-3, împotriva lui Kei Nishikori. Cilic devine, astfel, primul jucător din Croaţia care câştigă o finală de Grand Slam în ultimii 13 ani, după ce, în 2001, antrenorul lui actual, Goran Ivanisevic, câştiga Wimbledonul. Victoria îl urcă pe Marin pe locul nouă mondial în ierarhia ATP.

Croatul a repetat, aproape identic, nivelul extraordinar de joc pe care l-a arătat în semifinala împotriva lui Federer. A servit eficient şi a făcut un joc complet, în care l-a dominat pe Nishikori prin forţa loviturilor. Japonezul, vizibil obosit, nu a reuşit să controleze jocul din spatele terenului şi nici să se impună în raliuri.

Cilic, Marin|atpc977

Finala, prima din ultimii nouă ani disputată fără vreun membru al Big 4, a început şi s-a terminat pe acelaşi ton: un meci potolit, aşezat, fără tensiuni artificiale, fără drame, fără orgolii, fără fiţe inutile, între doi jucători decişi să îşi vadă pur şi simplu de treabă.

Nervii nu s-au văzut, nici de o parte, nici de cealaltă, decât în primele două game-uri. Servind primul în meci, Marin nu şi-a găsit serviciul, drept pentru care croatul îi oferea un punct de break lui Kei. Imediat, însă, a venit un forehand neiertător în cros cu care Marin îşi păstra game-ul. La 2 egal, croatului au început să-i curgă şi aşii: a servit cu 206 km/h pentru a câştiga primul punct din game şi cu 216 km/h la 30-0.

În game-ul şase, o combinaţie de servicii slabe ale lui Nishikori şi agresivitate pură din partea lui Cilic i-au oferit celui din urmă trei puncte de break. La al treilea dintre ele, cei doi s-au angajat într-un raliu lung, care părea să fie controlat de Kei. Şiret, Marin a introdus un rever slice. Încercând să-l blocheze, Nishikori a trimis mult în afara terenului şi, astfel, primul break din meci era trecut în dreptul croatului, care era în faţă cu 4-2. În game-ul următor, Marin reuşea un hold în care-şi etala noul său joc all court, defilând în deplasarea pe orizontală şi câştigând puncte cu forehand-uri agăţate in extremis şi trimise înapoi, pe linie, în terenul adversarului.

Break-ul obţinut de Cilic în game-ul şase s-a dovedit crucial şi suficient pentru adjudecarea primului set. După încă un hold reuşit de Nishikori, Cilic servea şi închidea setul la 6-3. Îl câştiga pe drept, nu numai prin puterea brută a loviturilor venite din racheta sa, cât şi prin variaţia permanentă pe care a folosit-o pentru a-l ţine pe Kei în şah-mat.

În setul doi, prima rupere de ritm s-a întâmplat la 1-1, tot pe serviciul lui Nishikori. La 30-40, acesta a terminat un raliu de 19 lovituri, cel mai lung de până atunci în meci, cu un drop shot mucalit. Apoi a servit un as. Părea, în acel moment, că Nishikori, cu toată oboseala afişată pe chip, ar fi putut reuşi un hold crucial. A fost nevoie, însă, doar de un nou forehand nimicitor al lui Marin pentru ca iluzia şi Nishikori să se prăbuşească. În punctul următor, japonezul i-a oferit lui Marin break-ul cu o minge trimisă în fileu.

Condus cu 3-1, Kei reuşea, însă, să se scuture din amorţeală, făcând cel mai bun game al său din meci până atunci, unul în care a servit bine şi a părut autoritar în loviturile din teren. Dar două game-uri mai târziu, Cilic venea peste el la fileu şi obţinea alte două puncte de break, convertindu-l pe primul. Conducând cu 5-2, croatul îşi crea astfel plasa de siguranţă de două break-uri în set. Avea să aibă nevoie de ea. Servind pentru set, Marin a devenit neglijent. După ce a salvat două puncte de break, a luat decizia cea mai neinspirată din tot meciul: a oprit un raliu pentru a face challenge la o minge a lui Nishikori. Challenge-ul a arătat că mingea aterizase fix pe linie. În punctul următor, părând pentru prima dată destabilizat în meci, a trimis un forehand mult prea lung. Kei reuşise rebreak-ul, însă, aflat în postura de a servi pentru a rămâne în set, japonezul nu s-a putut aduna. Picioarele l-au trădat (a trântit un smash uşor de executat în fileu), iar Marin a făcut un nou break pentru a-şi băga în buzunar şi setul doi.

Setul trei a fost, în mare, un deja-vu al celorlalte două seturi precedente. Marin a făcut un break devreme, la 2-1, când un raliu de 23 de lovituri s-a terminat în favoarea sa. La 4-2, s-a consumat cel mai tensionat game al meciului. În uralele publicului, care nu a uitat că Cilic este responsabil pentru plecarea acasă a lui Fedrer, Kei îşi procură două puncte de break. Presiunea pe care mulţimea de pe Ashe o pune pe Marin este foarte mare. Se aplaudă primele servicii pe care le ratează. Primul punct de break este irosit de Kei cu un retur overcooked. Al doilea este salvat de Cilic cu un as la T. Vine şi al treilea punct de break, însă din nou Kei vrea prea mult şi returul lui se împotmoleşte în fileu. La egalitate, Marin este deopotrivă curajos şi norocos. Execută un drop shot care linge fileul, stă pe gânduri şi se scurge până la urmă în terenul lui Kei. Un rever în lung de linie executat perfect de Marin îi aduce acestuia un hold preţios.

La 5-3, când Cilic a servit pentru meci, degringolada nu s-a mai repetat: a fost un game în care singurul semn de emoţie al croatului a venit la 40-0, când a ratat primul punct de meci cu o dublă greşeală. Imediat se redresa şi încheia una dintre cele mai scurte finale de Grand Slam ale ultimilor ani cu un rever câştigător, după care se prăbuşea pe teren, cu faţa în sus. Câteva secunde mai târziu, Marin se ducea în loja sa, nu cocoţându-se prin tribune, ci luând-o pe scări şi ocolind, ca un copil bun.

Cilic, Marin|atpc977

Discursurile celor doi finalişti au fost în acelaşi ton cu finala jucată: scurte, la obiect şi fără excese emoţionale. Kei, cu figura lui de adolescent serios, a spus că a fost o înfrângere foarte grea şi că nu a putut să joace tenisul său. Întrebat cum de a reuşit să joace atât de bine, mai ales în ultimele două runde, Marin, cu figura sa de bebeluş cu barbă, a vorbit despre munca grea pe care a depus-o în ultimii ani şi despre faptul că Goran l-a învăţat să se bucure de tenis şi să se simtă bine. Victoria lui, a adăugat, dă o mare speranţă tuturor celorlalţi jucători că, „dacă munceşti din greu, se vor întâmpla lucruri bune.”

Anul trecut, pe vremea asta, Marin era suspendat şi lumea vorbea de cazul Cilic. Acum, numele lui este trecut pe trofeul de la US Open şi lumea vorbeşte despre campionul de Grand Slam Cilic. Cât de incredibilă este povestea lui. Cât de incredibil este tenisul pentru că ne oferă ocazia de a fi martori la asemenea poveşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.