Novak Djokovic l-a învins pe Wawrinka în cinci seturi, 7-6, 3-6, 6-4, 4-6, 6-0, în semifinale la Australian Open.

Sârbul revine în finala de la Melbourne pentru a cincea oară în carieră şi va juca împotriva lui Andy Murray, pe care l-a învins pentru titlul de la Australian Open de două ori: în 2011 şi în 2013. Nole conduce cu 15-8 în head-to-head-ul cu Andy, care nu a reuşit să-l învingă niciodată pe sârb la Australian Open. Djokovic a câştigat toate cele patru finale pe care le-a disputat până acum la Grand Slam-ul australian.

Marcat de numeroase întorsături de situaţie, meciul dintre Wawrinka şi Djokovic s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor în ceea ce priveşte amânarea deznodământului pentru setul al cincilea, dar nu a reuşit să replice nivelul de tenis pe care cei doi l-au arătat în ultimele lor trei întâlniri. Elveţianul a terminat partida cu 69 de greşeli neforţate, în timp ce sârbul a avut 49.

Primul care a luat iniţiativa pentru a se desprinde în meci a fost Stan, care, după un game împănat cu erori din partea lui Djokovic, s-a desprins în setul unu la 4-3. La changeover, Nole şi-a rupt racheta, însă lucrurile au revenit la normal pentru sârb în game-ul imediat următor, când jocul haotic al lui Wawrinka i-a adus trei oportunităţi de break, prima dintre ele convertită. Prins în plasa erorilor neforţate şi incapabil să capitalizeze cu serviciul, Stan i-a permis lui Nole să domine şi tiebreak-ul, pe care sârbul l-a încheiat la unu.

Ceva mai adunat pe propriul serviciu, Wawrinka a condus în setul doi cu 3-2, scor la care o nouă cădere de formă a lui Djokovic i-a servit elveţianului pe tavă un break. Una dintre cele mai animate perioade ale meciului s-a consumat în game-ul următor, însă, cu o variaţie bună în lovituri, dintre care cea mai frumoasă a fost un backhand down the line specialitatea casei, Wawrinka şi-a păstrat serviciul şi avantajul. Era un hold crucial, care-i permitea lui Stan să servească pentru setul doi şi să-l câştige la 3, egalând astfel situaţia în meci.

Începutul setului trei a părut să fie, iniţial, confiscat de Wawrinka, care a avut un punct de break. Însă reverul inside-out al elveţianului, pe care acesta şi l-a dorit a fi câştigător, a ieşit în afara terenului. După patru egalităţi, Nole salva situaţia şi se instala cu 1-0 la conducerea setului trei. La 3-0 pentru sârb, părea că acesta nu mai poate fi oprit din drumul către adjudecarea setului trei, dar încă un schimb de momentum din cele multe care au marcat acest meci făcea ca Stan să revină şi să egaleze la 3. Rezistenţa elveţianului s-a prăbuşit, însă, la 5-4, când acesta a servit pentru a rămâne în set, iar Djokovic reuşea break-ul salvator.

Cu două seturi deja în buzunar şi cu un avantaj de 2-0 în setul patru, toate indiciile erau că Nole scăpase deja în câştigător. Jocul l-a trădat, însă, din nou. Wawrinka a făcut rebreak şi a reuşit, gradual, să-şi ridice nivelul suficient încât să se menţină pe linia de plutire. La 3-3, un game neglijent al lui Djokovic, care părea să fi epuizat orice urmă de energie pe care o avea, i-a adus lui Stan un nou break. După câte un hold de o parte şi de cealaltă, elveţianul servea pentru setul patru.

Bătălia finală s-a dat la debutul setului cinci, pe serviciul lui Nole. Au fost acolo două greşeli ale arbitrilor de linie, una care la-a defavorizat pe Stan, alta pe sârb. Ambele au fost corectate de Hawkeye, iar până la urmă Djokovic, cu un punct de break salvat, a putut răsufla uşurat. Luptând cu oboseala şi cu dorinţa lui Novak de a pune odată capăt meciului, Stan a încercat un ultim asalt pe serviciul lui Djokovic la 0-4. Însă, după trei egalităţi, Nole se desprindea la 5-0, iar meciul se încheia în game-ul următor.

Scorul întâlnirilor directe dintre Djokovic şi Wawrinka era, înaintea acestei semifinale, înclinat în favoarea sârbului, care avea optsprezece victorii, în timp ce elveţianul se mândrea cu trei. Din 2007, Wawrinka câştigase un singur meci în faţa lui Djokovic – sfertul de finală de anul trecut de la Melbourne.

Semifinala Nole-Stan a fost anticipată încă de la începutul turneului cu mult interes, mare parte din acest interes datorându-se faptului că ultimele trei meciuri jucate de cei doi la nivel de Grand Slam-uri fuseseră epice. Partida de anul trecut din sferturile Australian Open, câştigată de Stan în cinci seturi, se terminase cu 9-7 în ultimul set. În 2013, la US Open, când a învins Djokovic, meciul a fost tranşat tot în cinci seturi. În acelaşi an, Djokovic câştigase şi la Australian Open, tot în cinci seturi, scorul din setul cinci fiind 12-10. De altfel, cu o durată de cinci ore şi două minute, acel meci a fost şi cel mai lung dintre cei doi.

Înaintea semifinalei, Djokovic îşi declarase respectul pentru Wawrinka, spunând: „Iubeşte acest sport. Munceşte din greu. În toţi aceşti ani, cu toţii am ştiut că are un tenis de o mare calitate, dar că nu credea suficient de mult că poate să câştige Grand Slamuri. Cred că acest lucru s-a schimbat în ultimii doi ani”. Pe de altă parte, Nole atrăgea atenţia asupra presiunii suplimentare pe care Stan o resimţea, în calitate de deţinător al titlului la Melbourne: „Evident că are ceva presiune asupra lui, dat fiind faptul că este campionul en titre. Se află în faţa acestei situaţii pentru prima dată în viaţa lui. A jucat un tenis foarte bun în aceste circumstanţe. Trebuie să îi recunoaştem acest merit”.

Comentând asupra aceluiaşi aspect, Stan insista, însă, că nu resimte nici o presiune legată de apărarea titlului pentru că nu a venit la Melbourne cu acest scop. „Am venit aici pentru o nouă provocare, pentru un nou Grand Slam”. În plus, declara Wawrinka, nivelul său de încredere era la un nivel mai înalt faţă de anul trecut: „Acum ştiu că am un Grand Slam acasă. Am trofeul. De asemenea, am câştigat Cupa Davis. Asta îmi dă încredere. Ştiu că pot. Am încredere în jocul meu. Am încredere în mine pe teren chiar atunci când joc semifinală sau finală într-un Grand Slam”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.