„Un meci minunat. Știu”. Să nu-mi spuneți că nu zâmbiți încotinuu din momentul în care ați citit acest schimb de replici cu care a început conferința de presă a Simonei Halep de după meciul cu Victoria Azarenka.

Foto: USTA/Ned Dishman

Foto: USTA/Ned Dishman

A fost un meci mare. Simona știe asta. Azarenka știe asta. Toată lumea știe asta.

Sunt meciuri și meciuri. Pe unele vrei să le uiți imediat ce s-au terminat, altele sunt pur și simplu indiferente, iar altele, ei bine, altele sunt de păstrat în amintire pentru mult timp. Partida de azi noapte dintre Simona și Vika este, sută la sută, un keeper. Nu pentru că a fost dramatic, deși a fost – răsturnările de situații s-au rostogolit peste noi non-stop, iar suspendarea meciului în setul trei nu a făcut decât să prelungească îngrozitor suspansul. Nici pentru că au fost momente tensionate, deși au fost – acel challenge, acea privire a Simonei, acea enervare a Victoriei. Nici pentru că au fost come on-uri sonore și pumni strânși și dinți încleștați. Ci, pur și simplu, pentru rafinamentul tenisului jucat.

„În primul set am jucat cel mai bun tenis al meu,” a zis Simona, care a diagnosticat perfect și motivul pentru care roata s-a întors în setul secund. „Am făcut un pas în spatele baseline-ului și nu a fost bine. M-a dominat în setul doi, eu am alergat bine, dar nu aveam puterea de a lovi atât de departe de teren”, a adăugat ea. Cum spuneam în preview: era o luptă pentru teren, iar lupta asta urma să decidă meciul. În setul trei, lupta a părut inițial câștigată de Victoria, care și-a luat avânt, cocoțată pe valul încrederii adunate în al doilea set, și s-a desprins la 2-0. A fost nevoie de o intervenție deux ex machina ca lucrurile să se întoarcă. „Suspendarea meciului din cauza ploii a fost perfectă pentru mine. A fost incredibil că am avut o altă șansă,” a povestit Simona, dând rain delay-ului creditul necesar pentru revenirea ei în partidă. Când ploaia a trecut și meciul s-a reluat, Simona a servit, la 1-2, 40-15, pentru a egala situația. Cu un calm chirurgical, a bubuit un as. A fost doar unul dintre nenumăratele momente de calitate care au ridicat acest meci la rangul de clasic instantaneu.

E indubitabil că suspendarea meciului din cauza ploii a avut rolul ei în desfășurarea evenimentelor, însă sub declarația Simonei se ascunde o oarecare modestie. În momentul în care ploaia a venit, ar fi putut foarte ușor să fie 3-0 pentru Azarenka. Montată așa cum numai ea știe să fie, amenințătoare ca un condor, Victoria se zbătuse din răsputeri să mențină în debutul setului trei intensitatea și avântul care o purtaseră către câștigarea setului doi. În primul game, a salvat la limită trei puncte de break, strecurându-se către hold după ce, părăsită de primul serviciu, se ținuse scai de serviciul doi. În game-ul care a urmat, încercând să mixeze puțin lucrurile, Azarenka a mizat, la 30 egal, pe un drop shot volley. A fost un pariu câștigător, care i-a adus un prețios punct de break. În punctul următor, a venit și break-ul. Vika avea 2-0 în decisiv și un capital de încredere mai mult decât generos pentru o pasăre de pradă de volumul și cu anduranța ei.

Foto: USTA/Andrew Ong

Foto: USTA/Andrew Ong

Se spune despre condori că sunt în stare să zboare și peste 250 km zilnic pentru a-și face rost de pradă. Știu asta de la o expoziție de păsări prădătoare la care am ajuns din întâmplare și la care am rămas din fascinație. Nu există distanțe pe care Azarenka să nu fie dipusă să le străbată pentru a obține ceea ce vrea. O spune ea, de fiecare dată când are ocazia, în fiecare interviu, în fiecare conferință de presă. Trăiește pentru momentele grele, se hrănește din ele, iar lupta îi înalță jocul la înălțimi puțin accesibile altora.

La 2-0, în setul trei, era momentul perfect ca această pasăre de pradă de dimensiuni uriașe care este Azarenka să-și ia zborul și să nu mai privească înapoi. N-a făcut-o. În loc de 3-0, s-a făcut 2-1, iar meritul este sută la sută al Simonei Halep. Pentru că Azarenka nu i-a dat nimic. Simona și-a luat bucată cu bucată. Trimițând backhanduri câștigătoare în lung de linie executate din alergare, de acolo de unde nici cu gândul nu gândești că o lovitură ar mai putea spera să se gudure pe linie. Trimițând forehanduri de dincolo de baseline, înălțată în aer, pentru a putea să ia din timp mingile înalte și puternice ale Azarenkăi. Toate astea înainte de rain delay.

„Nu sunt foarte puternică. După cum vedeți, nu am mușchi mari”, le-a spus Simona jurnaliștilor, atunci când aceștia i-au adus la cunoștință declarația făcută de Flavia Pennetta, adversarea ei din semifinală. Flavia spusese că, după părerea ei, mulți oameni nu realizează ce jucătoare puternică este Simona. „Nu sunt înaltă. Am putere interioară. Lupt. Întotdeauna este o mare provocare pentru mine. Fiecare punct este o mare provocare. Fac tot ce pot. Alerg pentru fiecare minge, iar acest lucru mă face, cred, mai puternică în acest moment”.

Este o declarație importantă, probabil cea mai importantă făcută de Simona în această conferință de presă. Pentru că ea deschide o fereastră din care se poate vedea cât se poate de clar, mai clar decât din orice comentariu făcut de orice expert, magnitudinea efortului pe care ea îl face pentru a juca tenis la nivelul la care joacă acum.

Însă Simona nu a câștigat împotriva Victoriei numai cu alergatul și cu puterea interioară. A câștigat cu serviciul, cu groundstroke-urile și cu versatilitatea. După ce Simona a încheiat cu aplomb game-ul patru, la reluarea meciului, Azarenka a răspuns într-o manieră similară. A servit cu autoritate pentru a câștiga trei puncte la rând. La 40-0, a făcut o dublă greșeală, însă în punctul următor a închis game-ul pentru a se instala din nou la conducere cu 3-2. Era un mesaj către Simona și nu era deloc ambiguu: You hold, I hold. You do this. I do that. Era intimidant, dar Simona a făcut și ea un game solid pe propriul serviciu, pe care l-a închis mucalit cu un as la T.

„Devine din ce în ce mai puternic și lucrez mult la el. Am schimbat unele lucruri la el. Sunt mul mai fericită acum, că îl pot simți și că în momentele importante mă ajută”, a fost verdictul pe care Simona și l-a dat singură în legătură cu felul în care a servit în partidă, adăugând că nu îi mai este frică să servească. Este o schimbare semnificativă la Simona, iar rezultatele se văd. Ea a dat mai mulți ași decât Azarenka și i-a fost superioară acesteia pe primul serviciu.

Groundstroke-urile și-au făcut și ele, pe deplin, job-ul. În game-ul șapte al setului trei, în care Simona a făcut break-ul crucial, ea a reușit să regăsească acea combinație fină dintre forță și precizie care i-a permis să o împingă pe Azarenka în spatele terenului și să îi dicteze. S-a lovit masiv, s-au luat mingi cât se poate de repede, s-au rostogolit winnere de backhand down-the-line dinspre Simona și come on-uri fioroase dinspre Azarenka. Simona a reușit, cumva, să joace mai masiv, mai puternic, mai adunat. Mai rafinat.

Recunoscând viteza și ritmul rapid ca elemente vitale în jocul Simonei, Vika a remarcat, la conferința de presă, și factorul surpriză ca fiind unul care a determinat soarta meciului. Pe de o parte, surpriza derivată din faptul că, nejucând de mult timp cu Simona, nu a știut sută la sută la ce să se aștepte. Pe de altă parte, surpriza derivată din ajustările făcute de Simona în timp meciului, printre care schimbările de ritm.

Miss Versatility vs. Miss Relentless. Cam așa vedeau cei doi comentatori de limbă engleză partida la începuturile ei. Inutil de precizat cine era cine, nu? Fapt e că, în viziunea lor, Miss Relentless avea să câștige. Nu a fost o opinie singulară. Ba chiar, din contră. Din toate preview-urile experților internaționali pe care le-am citit, nici unul nu a dat-o câștigătoare pe Miss Versatility, principalele argumentele contra ei fiind lipsa de forță și o oarecare lipsă de experiență în etapele finale la US Open. Până la urmă, Miss Versatility a câștigat la prima strigare. Servind pentru meci la 5-4, 30 egal, ea a obținut un punct de set cu un winner de forehand. În punctul următor, Azarenka a făcut implozie, iar partida s-a terminat cu un forehand răzleț al acesteia.

Foto: USTA/Andrew Ong

Foto: USTA/Andrew Ong

În fața marii păsări de pradă din Belarus, Simona s-a transformat și ea într-una. Aș spune un șoim. Aceștia, se zice, sunt păsările cu cel mai mare coeficient de inteligență. În plus, au o vedere extraordinară și o iuțeală în zbor de neegalat.

Este o transformare fenomenală, dacă luăm în considerare ceea ce s-a întâmplat cu Simona înainte de sezonul pe hardul american. Această fericită schimbare, spune ea, vine de la o mai bună împăcare a presiunii resimțite cu relaxarea pe teren. „De aceea am jucat dublu mixt aici, să mă distrez și să rafinez plăcerea în timpul meciurilor oficiale”, a zis ea. Este o filozofie care îi merge de minune, care i-a obținut o victorie de gală și care i-a adus înapoi jocul ei magic. Plus ceva upgrade-uri.

„A jucat bine. S-a menținut puternică”, a spus Azarenka despre Simona. Luând în considerare de la cine vine judecata, cred că trebuie considerată un mare compliment. A fost un joc de putere între cele două, iar Simona l-a câștigat de data asta. „Evident, nu am nici o îndoială în ceea ce privește abilitățile mele”, s-a pronunțat Azarenka pe marginea evoluției ei viitoare. „Acest turneu este doar un alt pas înainte. Cred că am jucat destul de bine de-a lungul întregului turneu. Cred că există destul de multe îmbunătățiri în jocul meu în comparație cu Wimbledon sau alte turnee, deci sunt pe drumul cel bun”.

Exact același lucru l-a spus și Simona. Azarenka este pe drumul cel bun, deși merge acasă. Simona merge în această seară pentru a se duela cu Pennetta pe un loc în finală. Însă să ne bucurăm de prezent. Știu că, după atâtea ore de la ultimul punct jucat în meciul de aseară, tot nu vă puteți stăpâni zâmbetele de încântare. Nici eu. Intersecția dintre drumul Simonei și cel al Victoriei a adus cu sine o plăcere rafinată, pe care numai tenisul adevărat, mare îl poate produce.

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.