1. Wawrinka a câştigat finala împotriva lui Federer. Care au fost principalele lui arme?

Craig O’Shannessy, Brain Game: Stan’s Bruising Backhand Stops Federer

Reveruri Brutale

Totul derivă din forţa starului elveţian. Este atât de puternic, în special în antebraţ, încât reverul lui funcţionează şi ca fortăreaţă defensivă, şi ca armă ofensivă. În mijlocul celui de-al treilea set, viteza medie a reverului lui Wawrinka a fost măsurată la 74mph, faţă de a lui Federer, 65mph. Asta înseamnă cu 14% mai puternic, ceea ce a făcut ca greutatea mingii sale să fie cu atât mai dificilă pentru adversar. În mod repetat l-a forţat pe Federer să joace în defensivă, împiedicându-l pe acesta să îi facă probleme în lung de linie şi făcându-l să dea înapoi mingi scurte, în timp ce lui Stan i-a permis să aibă o poziţie îmbunătăţită în teren şi o geometrie mai bună pentru următoarea lovitură.

2. Nadal spune că după Australian Open şi-a pierdut forţa interioară. Săptămâna asta joacă la Barcelona. Ce şanse are să re regăsească?

Peter Bodo, The Week in Preview: Stuttgart & Barcelona

Şansele lui Nadal de a se întoarce la normal şi de a câştiga sunt bune: cel mai bine clasat jucător după Ferrer este numărul 13, Fabio Fognini. Exact, nu Novak Djokovic, Stanislas Wawinka sau Roger Federer. Favoritul cu cea mai bună clasare în sfertul lui Nadal este Nicolas Almagro, care încă nu a câştigat nici un meci împotriva lui Rafa (0-10).

Dacă dorinţa de a muşca trofeul din nou se dovedeşte a fi suficient de motivantă pentru Nadal, atunci poate să o utilizeze pentru a fi primul între conaţionalii săi. Barcelona —bijuteria coroanei dintre turneele spaniole — este încărcată de prestigiu şi semnificaţii; turneul a fost câştigat de un spaniol în ultimii 11 ani.

 

Video: bcnopenbs

3. Finala de la Monte Carlo s-a jucat fără Nadal sau Nole. Care este semnificaţia acestui fapt?

Steve Tignor, Dirt Bomb

Acum întrebarea este: Ce altceva s-a întâmplat în Monte Carlo? A fost un accident sau o tendinţă? A fost o diversiune plăcută din partea elveţienilor, înainte ca Nadal şi Djokovic să preia din nou controlul, sau peste câteva luni ne vom uita înapoi şi ne vom aduce aminte de week-end-ul sfânt ca fiind momentul în care sezonul de zgură al băieţilor s-a transformat într-o sfântă harababură?

Acest week-end nu a însemnat sfârşitul pentru Rafole; ei sunt încă favoriţi pentru finala Roland Garros. Aşa cum nu a fost nici un semn de prăbuşire iminentă a Big 4; ca de obicei, unul dintre ei era încă în acţiune duminică. Dar, în timp ce Monte Carlo a fost în mod tradiţional săptămâna în care Nadal, iar în anii recenţi Djokovic, începea să trântească în nasul tuturor celorlalţi uşa sezonului de zgură, în această săptămână turneul a deschis acea uşă un picuţ mai larg.

4. Federer a pierdut încă o finală la Monte Carlo. Care sunt celelalte meciuri pe care nu ar fi trebuit să le piardă?

Douglas Perry, 6 matches that could decide Roger Federer’s place in tennis history

Roger Federer este adeseori numit cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor. Acest lucru a început cu mult înainte ca elveţianul să deţină oricare dintre recordurile absolute în tenis.  Elogiile s-au bazat pe ceea ce răposatul David Foster Wallace a numit “Momentele Federer”- lovituri care păreau să sfideze graniţele fizice ale jocului şi o eleganţă generală pe teren care îi făceau pe observatori să aibă sentimente un pic mai bune faţă de condiţia umană decât avuseseră vreodată înainte.

Apoi inevitabilul s-a întâmplat: vârsta, accidentările şi alte priorităţi, precum familia sa în mărire, au tăiat aripile tenisistice ale lui Federer, făcându-l să apară uneori a fi doar un sportiv profesionist extrem de talentat. Între timp, principalul rival, Rafael Nadal, a continuat să progreseze lin, inclusiv în ceea ce priveşte numărul de meciuri câştigate în întâlnirile cu Federer.

“Cred că nu vom şti niciodată”, a răspuns Federer anul trecut atunci când a fost întrebat dacă el sau Nadal sau altcineva merită eticheta de “cel mai mare jucător al tuturor timpurilor”.

Îmi pare rău, Roger. Fără îndoială că ai dreptate, dar nimănui nu-i place răspunsul ăsta. Fanii vor certitudini. Aşa că, dacă într-adevăr totul se reduce la a aduna victorii în turneele importante, acestea sunt cele şase meciuri pe care fără îndoială că Federer îşi doreşte să le poată juca din nou.

Federer (25_1)

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

One Response

  1. Mihai

    Felicitari pentru articol. Cred ca este una dintre cele mai frumose reviste de tenis de la noi, chiar daca este la inceput de drum. Keep it that way!

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.