O fi la Paris nor şi ploaie, dar fetele noastre sunt nişte raze de soare. Şi Simona, şi Sorana au reuşit să se califice în turul doi la Roland Garros. Monica este deja acolo de duminică.

Doar 56 de minute i-au fost necesare Simonei Halep pentru a trece de oponenta sa din turul unu la Roland Garros, Alisa Kleybanova, cu scorul de 6-0 6-2, şi pentru a-şi trece în cont victoria cu numărul 20 în 2014.

Cum a fost meciul? Imediat. Dar mai întâi trebuie să zic asta. Voi aţi văzut-o pe Simona? Pentru prima dată în cariera sa a jucat pe Chatrier. Şi a arătat, în fiecare secundă, ca şi cum ar fi aparţinut pe acest teren de dintotdeauna. Să vezi o jucătoare, care nu a mai pus niciodată înainte piciorul pe unul dintre terenurile iconice ale tenisului mondial, purtându-se atât de natural precum s-a purtat Simona este o experienţă care cu greu poate fi transcrisă în cuvinte. Pe acest stadion care îi intimidează chiar şi pe Roger Federer, Rafael Nadal sau Maria Sharapova, Simona s-a purtat ca şi cum ar fi fost doamna castelului. Nu există ceva mai wow de atât. Nu există un comportament mai de campioană decât atât.

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Acum pot să mă întorc la meci. Pâi, în linii mari, meciul a fost aşa cum ne aşteptam. În majoritatea game-urilor disputate, Simona a fost intangibilă, făcându-şi fără probleme jocul ei variat şi frumos. Cel mai disputat game din setul unu a venit la 4-0 pentru Simona, pe serviciul Kleybanovei, care pentru prima dată în meci a început să lege câteva lovituri câştigătoare de primul serviciu. Este o combinaţie care obişnuieşte să dea roade pentru rusoaică, însă, după trei egalităţi, Simona şi-a adjudecat şi acest game, servind apoi pentru câştigarea setului.

Au urmat alte cinci game-uri la rând pentru Simona. La 5-0, în timp ce servea pentru meci, iar comentatorii britanici ai Eurosport catalogau jocul ei ca fiind perfect, Simona a clipit o secundă. Suficient cât adversara să valorifice singurul punct de break pe care l-a avut în tot meciul şi să îşi treacă în cont primul game din partidă. Kleybanova mai avea să câştige încă un game, însă Simona avea să închidă meciul la următoarea oportunitate, pe propriul serviciu.

Ce ar mai fi de spus despre acest meci? Ne aşteptam să fie unul câştigat repede de către Simona. Şi aşa a fost. Revenită după teribila boală de care a suferit, Kleybanova este departe de a fi jucătoarea care făcea ravagii printre adversarele de top ten cu ani în urmă. Este într-o formă fizică departe de ideal, este aproape imobilă pe teren, supravieţuieşte doar din serviciul unu, atunci când acesta îi intră, şi ratează grosolan atât pe forehand, cât şi pe backhand. Dar, din cauza asta, ar fi putut deveni, dacă nu o adversară periculoasă, atunci una incomodă. Fragmentat de timpul destul de mult pe care şi-l ia ca să servească, de servele bubuitoare care ba sar pe linii, ba merg mult în afară şi de inabilitatea ei de a sta în raliuri, jocul pe care îl face Kleybanova zilele astea nu are nici un pic de ritm, iar asta poate să ia adversarelor din concentrare.

Simona nu a permis să se întâmple aşa ceva astăzi, iar acest lucru trebuie neapărat trecut pe lunga listă a lucrurilor pozitive pe care e bine să le luăm cu noi după meciul ei. În plus, Simona a jucat variat. A avut procente mari la punctele câştigate şi cu primul, şi cu al doilea serviciu (83%, respectiv 61%). A convertit 55% din oportunităţile de break pe care le-a avut. Atunci când a avut de înfruntat mica rebeliune a Kleybanovey de la sfârşitul meciului, a curmat-o rapid, nepermiţându-i să se transforme într-o situaţie complicată. Este ceea ce fac marii campioni când se confruntă cu aşa ceva: reacţionează prompt şi îşi reafirmă superioritatea cu determinare. În fine, terminând meciul în mai puţin de o oră, Simona a reuşit încă un lucru esenţial în turneele de Mare Slam: şi-a conservat astăzi energia, păstrându-se pentru meciurile potenţial mai complicate care vor veni în rundele următoare.

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Ce urmează pentru Simona? Pe termen scurt – Heather Watson. Simona s-a întâlnit cu ea anul trecut la US Open, meci pe care l-a câştigat, în trei seturi. Pe hârtie, Watson, care nu are nici un rezultat notabil anul ăsta, nu ar trebui să îi pună probleme Simonei, aşa că ne putem aştepta la un meci fără mari emoţii. Pe termen lung – drumul Simonei către finală pare a se fi uşurat şi mai tare, după ce Li Na, numărul doi mondial, potenţială adversară a Simonei în semifinale, a fost scoasă din turneu de către Mladenovic. Pe jumătatea de tablou rămasă liberă după eliminarea lui Li Na, favorită a rămas Jelena Jankovic, în faţa căreia Simona conduce cu 3-1 la întâlniri directe.

Sorana Cîrstea, al cărei meci a fost anulat ieri, din cauza vreamii, a reuşit, şi ea, să ne lumineze ziua, după ce a revenit de la un deficit de un set pentru a câştiga meciul împotriva Aleksandrei Wozniak. Următoarea partidă a Soranei va fi împotriva braziliancei Teliana Pereira. Împreună cu Monica Niculescu, învingătoare în meciul de duminică împotriva Kaiei Kanepi, avem în total trei fete care vor juca la Roland Garros în turul doi. De la Paris, fetele noastre ne transmit raze de soare.

Campioana de la Melbourne a avut aceeaşi soartă ca şi campionul de la Melbourne

Înfrângerea lui Na Li de către Kristina Mladonevic a fost azi un şoc la fel de mare pentru lumea tenisului cum a fost cel de ieri, când cu înfrângerea lui Wawrinka. Toată lumea vorbeşte. Şi chinezoaica a vorbit după meci. Iată ce a spus: „Nu cred că am avut doar o zi proastă. Cred că probabil are legătură cu mine. Fireşte, calea uşoară ar fi să spun că a fost o zi proastă, dar nu este aşa. Nu sunt 100% sigură. Problema sunt eu însămi. Nu cred că mi-e bine pe teren. De asemenea, chiar şi în timpul meciului, nu mă gândesc pe de-a întregul la ce ar trebui să fac, în mod special nu am urmat planul de joc şi chiar când eram pe teren, în mintea mea nu exista nici o idee despre cum să joc meciul”.

Ooops. Să nu ai nici o idee despre cum să joci meciul? Asta nu este altceva decât confesiunea unei disoluţii totale, unei pierderi generale de direcţie. Din partea campioanei de la Australian Open. Nici mai mult, nici mai puţin. Interesant cum ambii câştigători ai primului turneu de Grand Slam al anului s-au dizolvat pur şi simplu la primul contact cu zgura pariziană. Dar poate că totuşi nu chiar aşa de şocant cum pare la prima vedere. Nu mă gândisem niciodată că ar exista vreo similaritate între Stan Wawinka şi Na Li până azi. În general, comparaţiile dintre ceea ce se întâmplă în jocul băieţilor şi cel al fetelor nu mi se par prea inspirate. De data asta, însă, parcă e prea tentant.

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Atât Stan, cât şi Na Li au venit la Roma cu ceva îndoieli după evoluţiile de la Madrid şi Roma. E cumva de înţeles ce li s-a întâmplat. O fi câştigat Stan Monte Carlo şi o fi câştigat Na Li Roland Garros-ul în 2011, dar nici unul nu este cu adevărat prieten cu zgura. Şi Stan, şi Na Li au fost la Melbourne nişte câştigători mai degrabă improbabili. Ambii şi-au câştigat titlurile în Australia în urma unei combinaţii de ridicare a jocului propriu la alt nivel faţă de cel obişnuit plus circumstanţe favorabile: în cazul elveţianului problema de spate care l-a redus pe Nadal în finală la statutul de figurant, în cel al chinezoaicei, exitul timpuriu al Serenei Williams în faţa Anei Ivanovic. Şansele ca această combinaţie să se repete erau destul de mici. Atât Stan, cât şi Na Li au, ca normă, un joc volatil, care îi face să fie extrem de periculoşi, atunci când le merge, şi catastrofali, atunci când nu le merge. Nu era nici o garanţie care variantă a lor va apărea la Paris: varianta wow sau varianta auch. Nu chiar aşa de şocant, nu?

Stan Wawrinka vorbea ieri despre un puzzle pe care trebuie să-l reconstruiască: „De aia spun că nu sunt la nivelul lui Djokovic, Nadal, Federer, pentru că ei sunt în situaţia asta de ani de zile şi câştigă totul. Ştiu că voi avea acel nivel. Am fost în stare să îi înving, dar este diferit. Trebuie să reconstruiesc puzzle-ul, să găsesc soluţii, pentru că presiunea este diferită”. Mda.

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Să câştigi an după an, Slam după Slam, campionat după campionat este un pic diferit. Căderea din raiul Slamului direct în iadul ieşirii din primul tur, care li s-a întâmplat la Paris celor doi deţinători ai titlului de la Openul Australian, ar trebui să ne facă să ne mirăm mai puţin. Şi să ne gândim mai mult la cât de greu este să faci ceea ce fac Roger, Rafa, Nole, Serena sau Maria, preferabil înainte de a-i trimite la groapa istoriei pentru că au avut „tupeul” să piardă un meci.

Dimitrov, fast forward către iarbă

Urmăream, înainte de începutul Roland Garrosului un interviu în care Dimitrov povestea, cu zâmbetul pe buze, cum nu prea este în largul lui la Paris. Iar prin Paris înţelegea atât turneul de la Roland Garros, cât şi oraşul în sine. Ei bine, când nu eşti confortabil într-un loc, ori te ajustezi, ori pleci repejor. Lui Grigor, Karlovic i-a facilitat varianta a doua. Croatul l-a învins pe Grigor în trei seturi, 6-4, 7-5, 7-6.

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

„A fost foarte dificil pentru mine astăzi, în special că totul îi mergea bine” a declarat bulgarul. „Pur şi simplu nu mi-am putut găsi ritmul şi nu am putut să fructific nici una dintre micile oportunităţi pe care le-am avut în meci. Aşa că este ceva din care, evident, înveţi, dar într-un fel, a fost una dintre acele zile în care nu poţi controla nimic. Se întâmplă”.

Dimitrov mai ratează încă o oportunitate de a-şi adăuga la CV o realizare importantă într-un turneu de Mare Slam. Şi când spun realizare importantă mă gândesc la finală sau mai sus. Pe de altă parte, seninătatea cu care a vorbit despre înfrângerea pe care tocmai a suferit-o îmi place. Înseamnă că toată discuţia, destul de încinsă în rândul comentatorilor şi fanilor, despre lucrurile măreţe care-l aşteaptă nu-l afectează sau îl afectează prea puţin. E o bază bună de unde, la 23 de ani, cu un talent ca al lui, să începi un nou asalt asupra turneelor mari.

Tabloul de concurs al lui Rafa se curăţă de seed-uri

Nicolas Almagro s-a retras din turneu. La fel şi Tommy Haas. Ambii erau potenţiali adversari ai lui Nadal în optimi. Ceea ce înseamnă că, în afara meciului din runda a doua, contra lui Dominic Thiem, Rafa ar putea avea un drum mai lin decât s-a prevăzut iniţial către sferturi. Acolo l-ar putea aştepta David Ferrer. Din celălalt sfert aflat în jumătatea lui Rafa au plecat deja Wawrinka şi Dimitrov.

Alţi jucători care au trecut în turul următor

Ivanovic, Gasquet, Stephens, Kohlschreiber, Kuznetsova.

Victor Hănescu şi Alexandra Cadanţu

Ambii au pierdut meciurile din turul întâi. Victor a cedat, în patru seturi, în faţa lui Monfils, într-un meci de mare calitate. Alexandra a fost învinsă, în două seturi, de Kiki Bertens.

Cele mai importante evenimente de la Roland Garros, zi cu zi.

Fotografii: Federaţia Franceză de Tenis

Leave a Reply

Your email address will not be published.