A fost o zi plină de evenimente la Paris. Federer şi Djokovic au fost nevoiţi să obţină trecerea în optimi the hard way, după meciuri în patru seturi. Favorita numărul trei de pe tabloul feminin, Agnieszka Radwanska, a fost eliminată în două seturi. Este pentru prima dată în Era Open când primele trei favorite la un turneu de Grand Slam nu reuşesc să se califice în optimi.

La aşa vremuri, aşa declaraţii. Lăsăm astăzi opiniile proprii la o parte şi facem rezumatul zilei oferindu-le scena protagoniştilor:

Novak Djokovic, întrebat de părere are despre declaraţia lui Dominic Thiem că este singurul care poate juca de la egal la egal cu Nadal

Sunt flatat să aud asta. Evident că este drăguţ să aud aşa ceva. Dar nu cred că sunt singurul.

Există jucători care cu siguranţă sunt capabili să intre în competiţie cu Rafa pe această suprafaţă. A pierdut la Almagro, Ferrer, două turnee mari.

Fără îndoială, acesta este turneul care lui îi place cel mai mult. Vorbesc de Rafa. A pierdut o dată în viaţa lui la acest turneu, pe acest teren.

Aşa că, da, cu siguranţă, este cel mai dominant jucător din istoria Roland Garros.
Cu toţii ştim asta, cu toţii ştim cât de bun este. Dar, în cele din urmă, nu ieşi pe teren cu un steag alb. Încerci să câştigi indiferent de persoana care se află dincolo de fileu”.

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Roger Federer după victoria împotriva lui Dmitry Tursunov

Sunt foarte încântat că am trecut mai departe.

Aşa cum era de aşteptat, nu a fost un meci simplu, uşor. Cred că a stăpânit foarte bine slice-ul meu, dictând jocul, iar eu am încercat să ies din situaţia asta. Am încercat să apăr cât de mult am putut, dar îmi doresc ca în unele momente să fi putut juca un pic mai ofensiv şi să vin la fileu. Dar astăzi a fost dificil pentru că Dmitry te ţine în spate automat prin loviturile lui monstruoase”.

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Gulbis, care descrie schimbarea prin care trece

Am luat multe decizii proaste din punctul de vedere al carierei.

Poate că nu chiar decizii proaste, dar nu am dat suficientă atenţie lucrurilor pe care le fac, cum să am grijă de corpul meu, cum să mă antrenez, în general. Ori de câte ori mă antrenez sau sunt pe teren sau la sală sau pe pistă, întotdeauna muncesc din greu.

Dar în ceea ce ţine de lucrurile care vin pe lângă, planificarea, am avut multe suişuri şi coborâşuri, nu am depus un efort suficient de constant. În ultimii doi ani, ceea ce s-a schimbat a fost, mai mult sau mai puţin, constanţa. Înainte, eram constant, să zic, trei luni, dar după aia ceva se întâmpla sau mă îmbolnăveam sau mă duceam în Letonia şi luam pauză prosteşte zece zile, fără să fac nimic.

Genul ăsta de decizii, care au fost greşite. Iar acum nu trebuie să-mi spună nimeni asta, ştiu exact ce să fac, chiar şi în zilele libere. Asta e marea diferență.

Din fericire, nu mi-a luat mai mult. În esență, am prins ultimul tren. Am 25 de ani, deci asta a fost ultima oportunitate să am cu adevărat succes. Cred că mai am vreo şapte, opt ani în care să joc la nivel de top”.

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Gulbis despre femeile care aleg o carieră profesionistă în tenis

O femeie trebuie să se bucure de viaţă un pic mai mult.

Trebuie să se gândească la familie, trebuie să se gândească la copii”.

Bo4pvUIIUAAPNZV

Ajla Tomljanovic, învingătoarea Agnieszkăi Radwanska

După ce am văzut că primele două favorite ies, am simţit că şi eu pot face asta.

Am crescut împreună cu fetele astea care le-au bătut… Evident că respecţi pe toată lumea, dar nu îţi mai e frică de nimeni. Anul acesta am fost în câteva situaţii în care am avut avantaj şi nu am profitat, aşa că am vrut să fac ceea ce trebuie de data asta.”

Sam Stosur, care a bătut-o pe Dominika Cibulkova şi va juca în optimi împotriva Sharapovei

Cred că e prima dată când câştig trei meciuri la rând de multă vreme.

Sunt foarte mulţumită de felul în care am jucat astăzi. Să continui să joci bine când adversara te pune sub presiune în anumite momente din meci, este minunat să ieşi din aceste situaţii. Am bătut-o [pe Sharapova] înainte. Ştiu de trebuie să fac. Ştiu că trebuie să joc foarte bine împotriva ei. Ştiu că sunt anumite lucruri pe care trebuie să le fac bine şi, dacă nu le fac, atunci viaţa mea se complică foarte, foarte tare în ziua aia. O să ies pe teren şi cu siguranţă voi face tot ce pot mai bine”.

f_002Stosur300514

Taylor Townsend, învinsă de Carla Suarez Navarro, despre posibilitatea de a primi un wildcard la Wimbledon

Aş leşina pe loc.

Bo5CawbCUAEwX9n

Din categoria „fără nici o treabă cu ziua de azi, dar prea bun ca să nu fie menţionat”, Steve Tignor despre legătura de dragoste – ură dintre publicul de la Roland Garros şi Rafael Nadal

Francezilor le place măiestria la tenis; Ilie Năstase şi Roger Federer sunt zeii lor.

Literal—am auzit lumea la Roland Garros referindu-se la Federer drept „Isus” de mai multe ori. Şi au adorat stilul boem, liber ca pasărea cerului, al marelui campion dinaintea lui Nadal, Gustavo Kuerten. (Una dintre puţinele dăţi când am văzut audienţa ţinând cu un adversar al lui Federer a fost atunci când Kuerten l-a bătut pe Chatrier în 2004). Prin comparaţie, Nadal, cel puţin în ochii francezilor, foloseşte un stil de intimidare fizică ce uzează adversarii. Faptul că Nadal Căpcăunul l-a bătut pe Isus Federer în toate cele cinci ocazii în care au jucat la Paris nu a făcut decât să pună sare pe rană.

De fapt, uitându-te la record, ai putea să ajungi la concluzia că francezii au avut asupra lui Nadal efectul total opus celui dorit. La 61-1, recordul lui Rafa la Paris este cel mai bun record al unui jucător la un Grand Slam în Era Open. Ironic, Federer a fost cel care, deranjat de ooh-urile şi aah-urile de pe Lenglen, a ţipat la mulţime Shut up! acum doi ani de zile.

Oricare ar fi motivul din spatele ei, povestea lui Nadal la Paris este una remarcabilă. Din câte ştiu eu, francezii nu l-au mai huiduit sau fluierat de ceva vreme şi chiar i-au cântat „La mulţi ani” acum câţiva ani [de fapt, asta s-a întâmplat anul trecut, n.m.]. Ar trebui să facă pasul final şi să îl accepte pe cel care este campionul lor de opt ori? Ar fi drăguţ—şi cine ştie, ar putea chiar să-l facă pe Rafa să lase jos garda şi să piardă un meci sau două. Dar îmi place la nebunie dinamica Rafa-la-RG. Respect, într-un fel pervers, încăpăţânarea constantă a publicului de a-l trata pe Nadal cu răceală. Şi respect recordul lui Nadal acolo cu atât mai mult tocmai din această cauză”.

Cele mai importante evenimente de la Roland Garros, zi cu zi.

***

Optimi deja stabilite:

Tabloul masculin:

Berdych vs. Isner

Gulbis vs. Federer

Tsonga vs. Djokovic

Tabloul feminin:

Muguruza vs. Parmentier

Stosur vs. Sharapova

Tomljanovic vs. Suarez-Navarro

Bouchard vs. Kerber

Fotografii: Federaţia Franceză de Tenis

Leave a Reply

Your email address will not be published.