În primul meci jucat la Indian Wells, după o absenţă de 14 ani, Serena Williams a învins-o pe Monica Niculescu în două seturi, 7-5, 7-5. Monica a servit pentru setul unu şi a salvat trei mingi de meci înainte ca Serena să închidă partida după două ore de joc.

Au fost momente, precum cel de la intrarea pe teren, când Serena Williams a plâns. Au fost alte momente, precum în game-ul şase din setul secund, în care a ratat două puncte de break, când Serena Williams părea gata să izbucnească în plâns. Nu, revenirea numărului unu mondial la Indian Wells nu a fost deloc o plimbărică prin grădina tenisului. Pe de o parte, au fost emoţiile, care au făcut din Serena un ghem de nervi greu de stăpânit. De cealaltă parte, a fost Monica Niculescu, care, cu atitudinea ei cool şi jocul neconvenţional, a făcut din acest meci istoric unul cât se poate de palpitant.

Dar Monica nu a fost responsabilă numai pentru producerea suspansului. Tot de la ea a venit şi punctul meciului, jucat la mijlocul setului doi, în game-ul de care pomeneam mai sus şi în care Monica, servind pentru 3 egal, salvase deja două puncte de break. Al doilea dintre acestea se evaporase de sub ochii Serenei după ce Monica, ţinând bine de teren în raliu, trimisese un backhand veninos pe care adversara ei nu mai fusese capabilă să îl returneze în teren. După încă două egalităţi, se întâmpla şi minunea de punct care a scos urale de admiraţie de la spectatorii adunaţi pe Stadionul 1 de la Indian Wells. A fost vorba tot de un raliu, în care Serena a încercat din răsputeri să fie bossy cu Monica, bombardând-o pe aceasta în colţul de backhand. Doar că Monica a rezistat cu stoicism până când s-a ivit ocazia. Fioroasă, dornică să închidă odată raliul, Serena s-a năpustit către fileu, însă a fost pasată cu reverul magistral, iar singurul rezultat al încercării ei de a se lungi pentru a ajunge mingea a fost că s-a prăbuşit lângă fileu – un monument de neputinţă frustrată. Monica avea să câştige acel game, după încă o egalitate, iar Serena se reapuca de treabă pe propriul serviciu, având pe faţă o expresie care semăna foarte bine cu obida celui care tocmai a muncit ziulica întreagă pentru o cană de apă rece pe care apoi a scăpat-o (din neatenţie? din neîndemânare? de emoţii?) toată pe jos.

Cam ăsta a fost raportul de forţe în tot meciul, unul pe care scorul nu te lasă să îl ghiceşti. Intrată în partidă cu nişte emoţii cumplite, care au făcut-o să lovească în minge cu încordare, ca să nu spun cu încleştare, Serena a fost făcută să muncească asiduu pentru fiecare punct de la bun început. A fost condusă în debutul partidei cu 2-0, a recuperat break-ul pierdut în deschiderea partidei, însă la 3 egal, cu lovituri exagerate, care depăşeau mult cadrul terenului, şi cu o dublă greşeală, şi-a cedat iar serviciul. A fost nevoie ca Serena să-şi cheme în sprijin toate resursele ei mentale pentru a o putea opri pe Monica atunci când aceasta a servit pentru primul set la 5-4. Aceleaşi resurse au scos-o din necaz pe numărul unu mondial şi la 5-5, când a salvat două puncte de break şi a preluat conducerea cu 6-5. O dublă greşeală făcută de Monica la 40-30 în game-ul următor îi deschidea apoi Serenei o portiţă către un punct de set, pe care americanca îl convertea cu un passing shot de rever în lung de linie.

Scenariul din setul unu s-a repetat mai mult sau mai puţin şi în setul doi. Cele două jucătoare au schimbat câte un break la debut, pentru ca mai apoi meciul să intre pe făgaşul deja stabilit, cu Monica mixând inteligent loviturile de forehand şi backhand, producând două efecte la fel de catastrofice asupra jocului Serena. Aceasta fie simţea nevoia să pună extra-forţă în lovituri pentru a compensa lipsa de ritm, cu rezultatul că mingile au zburat din racheta ei hăt departe în afara terenului, fie era incapabilă să ajusteze la timp poziţia de lovire, cu rezultatul că o parte consistentă din mingile ei au ajuns tuflite în fileu. Să se mai îndoiască cineva de adevărul din spatele vorbei că, în tenis, joci cât de bine te lasă adversarul tău să joci.

Sau de adevărul din spatele clişeului că adevăraţii campioni se cunosc după aceea că reuşesc să câştige chiar şi în zilele în care jocul lor nu merge. Aproape asfixiată de numărul enorm de greşeli care au plecat din racheta ei, dând senzaţia că se luptă cu mingea, în loc să o simtă, substanţial copleşită de greutatea ocaziei şi de spiritul de luptătoare al Monicăi, Serena a găsit până la urmă calea către victorie. Conducând cu 5-4 în setul doi, americanca a beneficiat de două mingi de meci pe serviciul Monicăi. Le-a ratat pe ambele, iar la sfârşitul acelui game Serena s-a aplecat de mijloc şi şi-a sprijinit, exasperată, fruntea de rachetă. Exteriorizarea frustrărilor acumulate a dat roade. Şi-a făcut serviciul, pentru ca în game-ul următor să convertească al patrulea punct de meci.

Monica Niculescu şi Serena Williams la Indian Wells„Nu am mai jucat cu nimeni ca ea”, a spus Serena despre Monica în interviul pe care l-a acordat pe teren, adăugând că adversara ei din acest meci este „o mare luptătoare”. Să remarci unicitatea unei persoane este, după părerea mea, complimentul suprem pe care-l poţi face cuiva, iar cuvintele Serenei nu fac decât să redea, în mod just, măsura jocului special pe care îl practică Monica.

Primul meci al Serenei Williams la Indian Wells după boicotul de 14 ani nu are cum să nu rămână în istoria tenisului. Faptul că Monica a făcut din această întâlnire una cât se poate de încărcată de dramă şi suspans este un merit extraordinar. Pentru că sunt oameni care se mulţumesc cu orice rol li se acordă într-o poveste. Şi atât. Dar sunt şi oameni care, indiferent de rolul în care au fost distribuiţi, sunt decişi să facă din el unul de ţinut minte.

Primul meci al Serenei Williams la Indian Wells după o pauză de 14 ani nu are cum să nu rămână în istoria tenisului ca unul în care numărul unu mondial, legenda deţinătoare a 19 titluri de Grand Slam, a fost făcută să trudească din greu de către o jucătoare diferită, care s-a ridicat cu vârf şi îndesat la înălţimea ocaziei, numită Monica Niculescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.