Serena Williams a anunţat că va juca anul acesta la Indian Wells, după 14 ani în care, împreună cu sora ei, Venus, a boicotat turneul californian.

„Indian Wells a fost un moment pivotal în povestea mea, iar eu fac, de asemenea, parte din povestea turneului”, scrie Serena într-un articol exclusiv pentru time.com, în care îşi explică decizia. „Împreună avem ocazia de a scrie un final diferit”, este ultima propoziţie a acestui articol. Momentul pivotal la care se referă Serena este obţinerea primei victorii în calitate de jucătoare profesionistă, în 1997, într-un meci de dublu pe care l-a jucat alături de Venus. Doi ani mai târziu, la Indian Wells, mezina familiei Williams obţinea primul titlu într-un turneu de anvergură majoră, învingând-o în finală pe Steffi Graf.

Peste doi ani avea să se întâmple nefericitul eveniment care le-a determinat pe cele două surori Williams să boicoteze Indian Wells timp de 14 ani la rând. Venus şi Serena urmau să joace în semifinală, însă cea dintâi, suferind de tendinită, s-a retras cu patru minute înainte de începutul meciului. Publicul a huiduit-o, iar când Serena a intrat pe teren două zile mai târziu pentru a juca finala împotriva lui Kim Clijsters, povestea s-a repetat. La două săptămâni după incident, Richard Williams declara pentru USA Today că huiduielile aveau un substrat rasist şi că auzise personal comentarii rasiste. Întreaga poveste a incidentului petrecut atunci este de citit aici.

Serena include în articol şi o descriere a momentului respectiv din perspectiva sa: „De-a lungul întregii mele cariere, integritatea a însemnat totul pentru mine. Este totul şi chiar mai mult decât tot pentru Venus. Acuzaţiile false că meciurile noastre erau aranjate ne-au rănit, ne-au durut şi ne-au sfâşiat. Subînţelesul rasist a fost dureros, derutant şi nedrept. Într-un joc pe care îl iubeam cu toată inima mea, la unul dintre turneele cele mai dragi mie, am simţit brusc că nu sunt binevenită, că sunt singură şi că îmi este frică”.

Motivul reîntoarcerii la Indian Wells şi al reconcilierii cu ceea ce s-a întâmplat acum 14 ani are deopotrivă de-a face cu iertarea şi cu încrederea în sine, spune Serena:

„Sunt unii care spun că nu ar trebui să mă întorc niciodată. Sunt alţii care spun că ar fi trebuit să mă reîntorc cu mulţi ani în urmă. Înţeleg ambele perspective foarte bine şi m-am luptat cu ele pentru o lungă perioadă de timp. De data asta fac ce-mi spune inima.

Sunt suficient de norocoasă să fiu într-un punct al carierei mele în care nu mai am nimic de dovedit. Sunt la fel de determinată ca întotdeauna, dar călătoria e ceva mai uşoară. Joc din dragoste de tenis. Cu această dragoste în minte şi cu o nouă înţelegere a adevăratului sens al iertării, mă voi întoarce cu mândrie la Indian Wells in 2015”.

Într-o lună de acum înainte vom vedea cum s-a pregătit Indian Wells să o primească înapoi pe Serena Williams.

Leave a Reply

Your email address will not be published.