Stan Wawrinka a trecut de Rafael Nadal în două seturi, 7-6, 6-2, în timp ce Roger Federer a avut nevoie doar de o oră și șase minute pentru a-l învinge pe Tomas Berdych cu 6-3, 6-3. Simona Halep a câștigat cu 6-1, 6-0 duelul românesc cu Alexandra Dulgheru din sferturile turneului de la Roma.

Stan Wawrinka – The Party Crasher

Fedal? De unde atâta Fedal? Ca de fiecare dată în ultimele 15 luni, unul dintre cei doi participanți de care este nevoie pentru ca Fedalul să devină realitate a ratat din nou petrecerea. De data asta, a fost Rafa, care a cedat în două seturi, 6-7, 2-6, la Stan Wawrinka. Așa că, în loc de Fedal, vom avea în cea de a doua semifinală de la Roma an all Swiss affair.

Dacă toate meciurile de tenis ar fi la fel de frumoase precum setul unu care s-a jucat între Wawrinka și Nadal, ne-am topi cu toții de atâta frumusețe. Deci, mai bine că nu sunt. Pentru cei care nu au văzut meciul, nici highlight-urile, nici cuvintele nu vor putea aproxima nivelul incredibil al tenisului care a fost pus la bătaie. Forehanduri, backhanduri au zbârnâit prin aer, au fost pictate liniile laterale cu passing shot-uri la limita incredibilului, au bubuit servicii, s-a iluminat terenul de voleuri și recuperări incredibile. Probabil că totul a fost posibil pentru că fiecare dintre cei doi a intrat pe teren dorind cu ardoare să demonstreze ceva. Probabil că Stan a dorit să arate că victoria de anul trecut din finala de la Australian Open nu a fost o întâmplare. Probabil că Rafa a dorit să demonstreze contrariul.

Judecând după primul game al meciului, în care Nadal a făcut break, se părea că ardoarea spaniolului era mai mare decât cea a lui Stan. Rafa alerga, scotea toate mingile ca o volbură în care defensiva se ondula în ofensivă și viceversa, de parcă timpul s-ar fi prăbușit în sine și eram din nou în 2008. Dar cum călătoria în timp rămâne încă o iluzie, Nadal a căzut rapid înapoi în 2015, an în care se luptă cu sine tot atât de mult cât se luptă cu adversarul care se întâmplă să fie de cealaltă parte a fileului. Imediat după game-ul câștigat de Rafa pe serviciul lui Wawrinka în debutul meciului, a venit rebreakul elvețianului. Iar povestea avantajului pierdut de spaniol s-a repetat de încă două ori în setul unu: o dată când Nadal a condus cu 4-3, dar și-a cedat din nou, imediat, serviciul, acumulând eroare de forehand după eroare de forehand; a doua oară când a avut 6-2 în tiebreak și nu a putut să-l închidă. După setul unu, a venit un meltdown aproape total, în care Rafa a mai reușit să câștige doar două game-uri pe propriul serviciu.

Spre deosebire de Rafa, Stan a rămas neclintit în momentele cheie și își trece așadar în cont a doua victorie împotriva lui Nadal, prima pe zgură. În consecință, spaniolul părăsește timpuriu și Roma, rămâne fără nici un turneu câștigat pe zgura europeană înainte de Roland Garros și cu o mare problemă nerezolvată. Așa cum a făcut în finala cu Federer de la Monte Carlo de acum un an, Stan l-a dominat pe Nadal prin forță brută și viteza superioară a loviturilor. Jocul defensiv al lui Rafa, deși absolut fabulos, mai bun decât în orice altă partidă jucată de el pe zgură anul acesta, nu a fost suficient pentru a face față tirurilor plecate din racheta lui Wawrinka. Oricât de mult a fost dispus Nadal să-și lase pe teren ultimul strop de suflet și energie. Aceasta este o problemă. O mare problemă.

Desigur, viața continuă pentru Rafa, chiar și după această nouă înfrângere. Viața continuă cu Roland Garros. Pentru Stan, turneul de la Roma continuă. Cu Nadal, a reușit o capodoperă de meci. Pentru a compensa petrecerea fedală pe care a stricat-o, ar fi frumos din partea sa să facă o capodoperă și din semifinala cu Federer.

Roger Federer – Cool as a cucumber

Doar o oră și șase minute i-au trebuit lui Federer pentru a trece de Tomas Berdych cu 6-3, 6-3 într-un meci în care cehul a găsit din nou motiv de a se lăsa distras. Dacă la Madrid, în semifinala cu Nadal, pe Tomas l-au deranjat evantaiele spectatorilor, la Roma problema a fost terenul neudat la pauza dintre seturi, care a făcut ca ambii jucători să fie prinși în vârtejurile de zgură ce se formează pe centralul de la italieni atunci când bate vântul. Federer, care a jucat tenis-blitz de o varietate uluitoare, a fost condus cu un break în setul unu, însă a revenit imediat și, de acolo, a zburat ca vântul și ca gândul către semifinală.

Ca și prestația Simonei, cea a lui Roger i-a inspirat pe cei de la Tennis TV, care au venit, de data asta pe contul de Twitter, cu o comparație care valorează cât o mie de cuvinte: „cool as a cucumber”. So very true. Singurul moment al meciului în care Roger a părut mai puțin cool s-a întâmplat când elvețianul, deranjat de un let dictat de Fergus Murphy, a lăsat să îi scape această replică spre arbitru: „You do the same move every single time. Like, you pretend not to hear me when I speak to you”. Cel puțin de data asta nu au mai fost implicați clovni și circ.

Semifinalele masculine de la Roma:

Novak Djokovic vs. David Ferrer

Stan Wawrinka vs. Roger Federer

Simona Halep – The Ghost

Multe lucruri am auzit  spunându-se la Tennis TV despre Simona Halep de-a lungul timpului. Toate de bine, desigur, și multe inspirate de ușurința deplasării în teren a acesteia. Însă astăzi, în timpul meciului cu Alexandra, comentatorii s-au întrecut pe ei. Ajunși la sfârșitul sacului cu superlative, au declarat-o pe Simona o fantomă. Pentru că pare că plutește dintr-o parte în alta a terenului. Pentru că poate să lovească din orice colț. Pentru că ajunge la minge fulgerător. Auzindu-i parcă, Simona a reușit să încheie meciul în mai puțin de o oră, punând la bătaie un joc precis din spatele terenului și un serviciu sigur, care a ajutat-o să salveze 100% din mingile de break pe care le-a avut de înfruntat.

Maria Sharapova – Supersonică

Maria a câștigat sfertul de finală împotriva Victoriei Azarenka în două seturi, 6-3, 6-2, fără să servească extraordinar (a avut doar un procent de 45% la primul serviciu), însă returnând aproape diabolic. Dincolo de coloana sonoră zgomotoasă pe care o anticipam prea bine cu toții, întâlnirea dintre Maria și Vika a avut, vizual, acea calitate pe care o au cam toate meciurile dintre cele două: un tenis plăcut privirii, rapid, cu winnere care taie răsuflarea, încadrate de raliuri desfășurate în unghiuri aproape imposibile.

Maria a părut tot timpul în control, Vika a părut puțin obosită. Cele două duble greșeli consecutive făcute de bielorusă la 1-3 în setul doi au adus aminte de ceea ce s-a întâmplat în partida cu Serena de la Madrid, un reminder că Victoria este încă o operă în progres. De cealaltă parte, cu probleme vizibile la aruncarea mingii în game-urile pe propriul serviciu, Maria a reușit să impresioneze la retur cu lovituri absolut amețitoare – în termeni de viteză, forță și acuratețe – pe care le-a reușit în ambele seturi, atât de backhand, cât și pe forehand.

Semifinalele feminine de la Roma:

Carla Suarez Navarro vs. Simona Halep

Daria Gavrilova vs. Maria Sharapova

Leave a Reply

Your email address will not be published.