Simona 2

Finala de la Madrid s-a încheiat cu scorul de 16 62 63 pentru Maria Sharapova, care a obţinut astfel al 31-lea titlu al carierei. Graţie titlului obţinut, rusoaica va urca de luni două locuri în ierarhia WTA, până pe şapte, şi va ajunge pe locul doi în Road to Singapore, clasamentul care contabilizează punctele câştigate de jucătoare în anul curent. Simona se menţine pe locul 5 în ierarhia mondială.

Este prima dată când Simona reuşeşte să împingă o întâlnire cu Sharapova în trei seturi. „Simona, ce an incredibil ai avut, ce salt valoric ai făcut, eşti atât de tânără, vom avea multe titluri de campionat de jucat împreună”, i s-a adresat Maria jucătoarei noastre în timpul festivităţii de premiere.  Simona, care a declarat înaintea finalei că va da totul pe teren pentru titlu, dar că va fi bucuroasă chiar şi dacă nu va reuşi că câştige, a spus: „Nu sunt tristă pentru că am pierdut, ci pentru că s-a terminat această săptămână, de-abia aştept să mă reîntorc aici la anul”.

Fidelă promisiunii ei de a da absolut totul pe teren, Simona a început meciul în transă, ajungând rapid la un avantaj de 4-0 şi reducând-o pe Sharapova, „the ultimate warrior”, la o spectatoare pasivă, care nu ajungea la mingi şi nici nu avea soluţii de joc, trădată de forehandul care o servise atât de bine în semifinala de ieri contra Radwanskăi. „Simona demonstrează că merită să fie aici, în această finală”, comentau încântaţi cei de la Tennis TV, când jucătoarea noastră făcea din nou break şi câştiga setul cu 6-1.  Era doar a treia oară din 2011 când Maria pierdea un set la unu în faţa unei jucătoare alta decât Serena.

Sharapova winning

„Şterge cu buretele tot ce s-a întâmplat”, o sfătuia antrenorul pe Maria, chemat de aceasta în primul set la scorul de 0-3. „Asumă-ţi lupta”. Exact asta s-a întâmplat în setul doi. Simona, care a părut că îşi pierde o idee din iuţimea mişcării pe teren, l-a început cedându-şi serviciul, iar Sharapova a mirosit oportunitatea. Faţă de primul set, când fusese de neatins, Simona începea să devină pământeană. Iar Maria să îşi asume lupta. În game-ul următor, rusoaica salvează trei mingi de break pentru a obţine un avantaj de 2-0. Game-urile pe serviciul ei încep să devină uşoare, iar pe al Simonei complicate. La 4-2, apare prima dublă greşeală a Simonei. Sharapova începe să o mişte din colţ în colţ şi o împinge atât de tare în spate, că Simona nici nu mai apucă să pună racheta pe minge. Se făcea 5-2 pentru Maria, iar de acolo la 6-2 n-a mai fost decât preţ de un game pe propriul serviciu adjudecat rapid de rusoaică.

Sunt gesturi care spun mai mult decât o mie de cuvinte. Între setul doi şi trei, Simona a luat o pauză de vestiar. Când s-a întors, avea o privire hotărâtă şi înlocuise viziera care face parte din echipamentul Adidas cu bentiţa ei obişnuită. Este un gest pe care îl face ori de câte ori situaţia devine complicată. Presupun că este modul ei de a se regăsi, de a-şi accesa resursele cele mai adânci. A fost un gest care a funcţionat în alte meciuri. De acolo începea revenirea. Fără panică. Fără alte gesturi irosite inutil. Dar cu multă conştiinciozitate. Preţ de un game a părut să meargă. Simona a reuşit să îşi păstreze serviciul.

Dar mai sunt şi oameni care înfloresc în faţa adversităţii. La 1-1, 15-0 , Maria a avut impresia că serviciul Simonei a fost afară. I-a cerut arbitrului să verifice urma,  dar acesta a refuzat, pe motiv că Maria a jucat punctul. Sharapova s-a enervat şi a început să joace la  intensitate 150%. De la  30-0 pentru Simona, s-a ajuns la 40 egal. Simona avea în faţă o tornadă şi, cu toată neînfricare româncei, tornada i-a făcut break.  Era 2-1 pentru Maria.

Spuneam, înainte de finală, că Maria, cu toată puterea ei fizică şi mentală, are momente când experimentează eclipse totale în joc. Şi că, dacă Simona ştie să exploateze acel moment, iar apoi să nu mai lase nici o portiţă deschisă, ar putea avea în faţa ei cheia victoriei. Momentul a venit la 4-1 pe serviciul Mariei, când patru greşeli ale acesteia venite din senin i-au oferit Simonei un break înapoi. Şi şansa de a reintra în meci.

Cred că Simona a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a fructifica această şansă. A rămas calmă, iar când a avut ocazia, precum la 30-15, în următorul game pe serviciul Sharapovei, a rămas fermă pe picioare fix la mijlocul terenului şi fix pe baseline, trimiţând un forehand ucigător. Din păcate n-a fost de ajuns. De trei ani încoace, Sharapova nu a pierdut pe zgură la nici o jucătoare al cărei nume nu este Serena, şi se pare că ţine la acest record. Şi-a păstrat serviciul, iar apoi, la prima oportunitate pe care a avut-o pe serviciul Simonei, a închis meciul.

Sharapova rămâne pe moment regina zgurii, regina comeback-urilor şi regina puterii mentale în WTA. Simona, cu un parcurs absolut uimitor la Madrid (toată lumea să repete de zece ori în cap înainte de a emite vreo judecată propoziţia: „Anul trecut Simona pierdea în turul unu.”).

Maria, recunoscută pentru onestitatea părerilor pe care le emite, avea dreptate în discursul de premiere. Simona este parte din conversaţia despre titluri de campionate mari. Iar pentru o jucătoare de doar douăzeci şi doi se ani, care anul trecut nici măcar nu făcea parte din conversaţie, asta este o realizare absolut fenomenală. 

Sharapova cu trofeu

Foto via Mutua Madrid Open Facebook. 

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.