A început cu o dominație sufocantă a numărului unu mondial, a continuat cu determinarea Simonei de a nu scăpa situația de sub control și s-a terminat cu o luptă îndârjită, câștigată până la urmă de cea mai bună jucătoare a lumii la ora actuală. Simona Halep a fost învinsă de Serena Williams în semifinala turneului de la Miami în trei seturi, 2-6, 6-4, 5-7, într-un meci care a durat puțin peste două ore. Este a doua victorie consecutivă pe care lidera mondială o înregistrează împotriva Simonei, după cea obținută în finala Turneului Campioanelor de la Singapore. Adversara Serenei în finală va fi Carla Suarez Navarro.

Dintre multele întrebări zumzăitoare ce au dat rotocoale înaintea acestui meci, ca un stol de păsări gălăgioase, una singură, cu pene lungi, albastre și înfoiate, s-a desprins din toate preview-urile scrise, tweet-urile trimise și comentariile exprimate:

„Ne va lămuri oare această semifinală dacă victoria Simonei în fața Serenei la Singapore a fost un simplu accident sau semnalul unei promițătoare rivalități viitoare?”

Cu alte cuvinte: victoria răsunătoare a Simonei în fața Serenei la Turneul Campioanelor a venit pentru că Serena nu a știut la ce să se aștepte sau pentru că Simona are suficiente arme pentru a dialoga de la egal la egal cu numărul unu mondial? Am fost martori, la Singapore, la unul dintre acele momente irepetabile în care o sportivă își transcende limitele și găsește resurse nebănuite pentru a-și ridica performanța la înălțimi uluitoare? Sau, din contră, am avut parte doar de primul episod al unui serial în care Simona are capacitatea să replice acel nivel suprauman pe care l-a arătat în acel meci cu Williams? Poate Simona să-i pună probleme reale unei Serene avizate și cu lecțiile pregătite?

După cum au mers lucrurile în primul set, răspunsul părea să fie: „nu, nu poate”. Serena a intrat peste Simona ca un tăvălug, dominând-o cu greutatea și lungimea mingilor, și aplicând o strategie simplă, dar eficientă: juca pe unghiuri, grăbind-o pe Simona, luându-i mereu și mereu din timp, forțând-o să lovească îngrămădit. Asta când Simona reușea să ajungă la minge. De cele mai multe ori, însă, nu reușea. Bătălia din spatele terenului era condusă de Serena cu mână forte, ea terminând setul unu cu 23 de puncte câștigate din spatele terenului, față de cele 12 ale Simonei.

A venit apoi, însă, setul doi, iar certitudinile date de setul de debut au început să se clatine. Prima clătinătură a venit în game-ul cinci, pe serviciul Serenei, la 15 egal, când pentru prima dată în meci Simona a reușit să inverseze rolurile: s-a smuls din spatele terenului, unde fusese izgonită cu atâta ferocitate vreme de 12 game-uri, și a venit peste adversară, punând la bătaie minunăția de joc de picioare și dezlănțuind infernul de forehanduri și backhanduri de care este capabilă. Serena, care a trecut prin mult prea multe lucruri on și off court pentru a se pierde cu firea, a alergat, a recuperat mingi ce păreau imposibil de recuperat și a scos din pălărie un lob defensiv neverosimil, care i-a câștigat până la urmă punctul. Era o mini-criză pe care Williams o evita, dar care dăduse un semnal. Serena, pe fața căreia nu se clintise nici un mușchi în setul întâi și care aproape că nu scosese nici un sunet de auto-încurajare, era frustrată: o dată, pentru că era făcută să trudească, a doua oară pentru că la ea acasă tribunele palpitau de strigăte care o încurajau pe cealaltă. Următorul punct din game-ul cinci era totuși câștigat de Serena, iar Simona își arunca racheta pe jos, debarasându-se de propria frustrare. Și da, numărul unu mondial își adjudeca acel game, însă semnele erau clare: jocul Serenei și încrederea ei începuseră să gliseze lin, dar sigur, către o pantă descendentă.

Implozia americancei, profețită de game-ul cinci, a venit în momentul în care Serena a servit pentru 5-4. Prima dispariție din bijuteriile coroanei pe care Serena se bazează pentru a-și devasta adversarele a fost forehand-ul. Lovitura de dreapta în cros, pe care ea o utilizase cu atâta succes în setul unu pentru a neutraliza atât forehandul, cât și backhandul Simonei părăsise scena. Serena îngrămădea eroare după eroare pe forehand, Simona returna bine și se vedea în fața a două puncte de break. O minge trimisă în fileu de adversară a adus primul break din meci pentru Simona.

După ce, în game-urile șase și opt, rezistase eroic tentativelor Serenei de a se desprinde decisiv, Simona a văzut cum i se așază cuminte pe rachetă, fâlfâind din aripi albastre, întrebarea zumzăitoare: poate replica nivelul care i-a adus victoria din octombrie trecut împotriva Serenei? Poate accesa resurse care să schimbe cursul meciului?

Simona Halep este învinsă de Serena Williams la MiamiRăspunsul Simonei, venit în game-ul care a urmat a fost incredibil. Cu o liniște adâncă, venită de undeva de foarte, foarte departe, Simona s-a desprins la 40-0. Un forehand executat fără milă, implacabil ca fulgerul, îi aducea setul doi. Meciul mergea în decisiv, aripile albastre ale întrebării nu se mai înfoiau așa tare, lumea aclama, Serena se îndrepta către scaun să-și reîncarce bateriile, iar Simona… ei bine, Simona rămânea în partea ei de teren, pregătindu-se de primire. După câteva secunde bune, realiza că a câștigat setul și se îndrepta, în sfârșit, către scaunul ei, de unde a schimbat, printre zâmbete, câteva cuvinte cu arbitrul Nouni.

A fost momentul meciului, dincolo de orice dubiu, iar semnificația lui este cât se poate de importantă. Simona era, fără doar și poate, in the zone, transportată în acea stare pe care, în lipsa unui cuvânt mai bun în limba română, o numim transă. În lumina aruncată pe teren de zâmbetul acela al Simonei de la sfârșitul setului doi, certitudinile din setul unu s-au prăbușit cu totul, întorcându-se la o sută optzeci de grade. Da, Simona poate să-i pună probleme mari Serenei, atâta timp cât întâmpină motivația și focusul acesteia cu dorința de a se lupta pentru fiecare punct, uitând de presiunea scorului și rămânând cât se poate de relaxată.

În setul al treilea, întrebarea cu aripi albastre și-a luat zborul din racheta Simonei și a început să fluture, trepidant, deasupra capului Serenei. Aceasta a început setul cu o dublă greșeală. Pe care, așa cum îi este felul de obicei, a dres-o cu un as, acompaniat de un îndemn către apreciere adresat mulțimii. În ciuda unei egalități la 30, Williams naviga către un hold sănătos, printre cereri adresate lui Nouni de a calma ardoarea suporterilor Simonei. Însă Supărarea este, se știe, unul dintre combustibilii care alimentează bine mașinăria de tenis care este Serena. A mers și de data asta. În game-ul imediat următor, liderei mondiale i-a renăscut backhandul, un winner în lung de linie venit de pe rever aducându-i mult râvnitul break. Serena conducea cu 2-0, conservându-și apoi serviciul pentru un avantaj de 3-0.

Totul indica spre o rezolvare rapidă a situației în favoarea numărului unu mondial, doar că Simona s-a opus. A reușit un hold bun pentru 1-3, iar întrebarea cu aripi albastre s-a mutat din nou pe racheta ei. Servind pentru 4-1, Serena a dat senzația că răbdarea de a sta în schimburi lungi i se epuizează rapid. Consecința? La 30 egal, a încercat pentru prima dată în meci un drop shot, total ratat. Punctul de break al Simonei, venit pe fondul exasperării Serenei, a zburat însă într-o fracțiune de secundă. Simona a greșit returul, permițându-i adversarei să iasă din prăpastia pe care i-o săpase propria nerăbdare și să se desprindă la 4-1. Întrebarea albastră și-a înfoiat din nou penele.

În ciuda imensei oportunități pierdute, Simona a rămas calmă. De la 1-4 până la 3-5 a servit bine, iar Serena a îngrămădit eroare după eroare la primire, transmițând cu fiecare retur lovit sălbatic, dar mult prea lung, același și același mesaj: dorea cu orice preț să evite schimburile lungi, pentru că dinamica acestora se schimbase cu totul. Dacă la începutul meciului Serena dicta din spatele terenului, trântind winner după winner, bubuind colțurile, pictând liniile, acum Simona era cea care dicta, în cros, suficient de rapidă pe picioare pentru a schimba direcția jocului într-o străfulgerare, suficient pentru a-și prinde adversara pe picior greșit.

Temerile Serenei s-au adeverit în game-ul nouă, în care a servit pentru meci. Punctul incredibil jucat la 15-30, în care Simona a reușit acea recuperare miraculoasă la fileu a făcut imposibilul posibil. Simona avea două puncte de break, iar Serena îi ceda chiar primul dintre ele. Desigur, lidera mondială avea să se mobilizeze, să răcnească la sine, să găsească din nou un backhand câștigător down the line pentru hold-ul crucial de la 6-5. De asemenea, avea să-și regăsească atât returul nimicitor, cât și inspirația la fileu pentru a închide partida realizând al șaselea break din meci. Dar în tot acest timp a plutit în aer senzația că totul este pe muchie de cuțit, că Simona poate întoarce soarta meciului, că jocul și mintea Serenei sunt oricum numai relaxate nu.
https://www.youtube.com/watch?v=Im5KbtaauFk
„Good match, girl!”, i-a spus Serena Simonei la sfârșitul meciului. A fost o judecată onestă, spontană, lipsită de tonul condescendent pe care-l iau uneori mesajele verbale pe care lidera mondială le trimite către adversare atunci când dă mâna cu ele la fileu. În timp ce rostea aceste vorbe, legendara mezină Williams părea real epuizată. Fusese forțată să joace trei seturi, la turneul ei de casă, și să-și utilizeze tot arsenalul de regină colosală a tenisului pentru a scăpa basma curată. Simona a pierdut această semifinală, dar a fost aproape, foarte aproape de Serena. Iar Serena știe acest lucru.

Penele lungi și albastre ale mândriei ei sunt încă intacte, dar e imposibil să nu te întrebi: pentru cât timp?

Quick Facts

 • Momentul meciului s-a petrecut la sfârșitul setului doi. După ce făcuse break în game-ul nouă, Simona a fost în situația de a servi pentru set. Autoritară, ea a închis setul, însă, în loc să meargă către scaun, a rămas în propriul teren, pregătindu-se să primească. Timp de câteva secunde, Simona nu a realizat că tocmai câștigase setul doi.
 • Serena a felicitat-o pe Simona la fileu la sfârșitul meciului: „ Good match, girl!”
 • Marion Bartoli, campioană la Wimbledon și comentatoare pentru Tennis TV: „Cea mai importantă calitate a Simonei este puterea de a se adapta la orice situație”.
 • În setul decisiv, Simona a fost condusă cu 3-0, apoi cu 5-2. A câștigat trei game-uri la rând pentru a reveni la 5 egal.
 • Serena a servit pentru meci în setul trei, la 5-3, însă nu a putut să închidă partida.
 • În setul unu, Simona nu a avut nici o oportunitate de break, în timp ce Serena a convertit două puncte de break din trei.
 • În setul doi, Serena nu a avut nici o minge de break, în timp ce Simona a câștigat singura oportunitate de break de care a beneficiat.
 • În setul trei, Serena a fructificat două oportunități de break din trei, iar Simona una din două.
 • În tot meciul, Serena a servit opt ași, Simona unul.
 • Simona a terminat meciul cu 10 lovituri câștigătoare și 24 greșeli neforțate. Serena cu 38 lovituri câștigătoare și 45 greșeli neforțate.
 • Scorul întâlnirilor directe Simona și Serena a devenit acum 1-5.

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.