Sorţii i-au pus pe Roger şi pe Rafa pe aceeaşi jumătate a draw-ului, aducând promisiunea unei reuniuni Fedal. Cei doi nu s-au mai întâlnit de la semifinala Australian Open 2014, iar istoriile lor în ultimul an au fost cât se poate de diferite, aşa că posibilitatea unui Rafa-Roger nu poate decât să mobilizeze imaginaţia tuturor. În cealaltă semifinală de pe tabloul masculin de la Indian Wells, Nole şi Andy ar putea să se revadă pentru prima dată pe teren după finala de la Australian Open.

Sfertul lui Novak Djokovic

Novak Djokovic Nole ne-a arătat de curând că poate să danseze balet cu soţia, dar nu am nici cea mai mică îndoială că este perfect capabil să facă balet şi de unul singur prin draw-ul de la Indian Wells. Sârbul deschide balul cu un meci împotriva câştigătorului din partida Marcos Baghdatis vs. Jiri Vesely, iar în optimi ar putea să îl aştepte fie Isner, fie Anderson. Dintr-un motiv sau altul, Big John este un adversar cam incomod pentru Elastic Nole, americanul reuşind să-i smulgă acestuia două victorii pe hard-ul american, prima dintre ele venită chiar la Indian Wells, în semifinala din 2012. Va fi interesat de văzut cum va ieşi de data aceasta duelul dintre Serviciul Wow al lui Isner şi Returul Wow-Wow al lui Djokovic.

Dacă favoriţii îşi respectă statutul, adversarul lui Nole din sferturile de finală va fi David Ferrer. Daveed l-a primit în dar ca potenţial oponent în optimi pe Marin Cilic, pe care-l vedem pentru prima dată la faţă într-un turneu în 2015. Marin, care a luat întregul mapamond prin surprindere în momentul în care a câştigat US Open, dar care a dezamăgit ulterior big time prin prestaţia de la Turneul Campionilor, are de răspuns la o tonă de întrebări. Cea mai arzătoare: dacă şi în ce măsură şi-a revenit din accidentările care l-au ţinut departe de competiţie în primele două luni ale anului.

Sfertul lui Andy Murray

Andy Murray Andy Murray îl învinsese de trei ori la rând pe Kei Nishikori înainte de Turneul Campionilor. Însă anul trecut, la Londra, Kei, profitând şi de abrambureala în care se afla Murray, a înregistrat prima victorie din carieră împotriva scoţianului. La Indian Wells, este posibil ca cei doi să se întâlnească într-un sfert de finală care promite mult. Până să se ajungă acolo, Andy ar putea avea un meci potenţial tricky în turul trei împotriva lui Philipp Kohlschreiber, care anul trecut la Roland Garros l-a perpelit pe scoţian în R32 timp de cinci seturi, ultimul câştigat de Murray cu 12-10.

Tot în turul trei şi tot în această zonă de tablou s-ar putea desfăşura un meci spectaculos cât cuprinde între băieţii răi, Fognini şi Gulbis. Dacă se va întâmpla, va fi un meci must see, desigur pentru tenis (în special pentru confruntarea dintre forehandul flamboaiant al lui Gulbis şi cel retro-şic al lui Fabio), dar şi pentru felul în care-şi vor împărţi cei doi izbucnirile şi nervii. Câştigătorul acestei partide îl va avea pe Andy Murray adversar potenţial în optimi.

În ceea ce-l priveşte pe Kei, primul meci al acestuia la Indian Wells va fi cu siguranţă împotriva unui american, căci adversarul său se va decide dintre Ryan Harrison şi Mardy Fish. Acesta încearcă din nou o revenire în circuitul de simplu, după ce în iunie anul trecut a fost supus pentru a doua oară unei ablaţii cardiace, intervenţia precedentă datând din mai 2012. Americanul nu a mai intrat în competiţie la simplu din august 2013, când s-a retras la Winston-Salem într-un meci jucat în R32 împotriva lui Jarkko Nieminen.

Sfertul lui Rafael Nadal

Rafael Nadal După un eşec la Rio, o victorie la Buenos Aires şi o vacanţă cu întreaga echipă pe continentul sud-american, Rafa ar trebui să ajungă la Indian Wells ceva mai fresh şi ceva mai încrezător decât a plecat de la Australian Open. Golden Swing n-a fost un succes sută la sută, dată fiind înfrângerea la Fognini din semifinala jucată în Brazilia, dar în ultimele meciuri de la Buenos Aires Rafa a părut să-şi fi regăsit cheful de joc şi forehandul.

Draw-ul de la Indian Wells a fost bun cu el: Rafa începe cu un meci în care va juca împotriva învingătorului dintre Igor Sijsling şi un jucător venit din calificări şi nici unul dintre potenţialii adversari din turul trei nu arată ca o mare ameninţare. În optimi, oponentul cel mai probabil pentru Rafa este Gilles Simon. Meciul de anul trecut de la Roma dintre cei doi este încă proaspăt în amintire, atât pentru nivelul incredibil de tenis, cât şi pentru transa în care intrase Gilles în primele două seturi. Dacă Simon va putea să replice tenisul pe care l-a arătat atunci, vom avea probabil un super-meci, în care Rafa va trebui să se lupte din nou atât cu Gilles, cât şi cu ideea că devine din ce în ce mai fragil în faţa unor adversari pe care altădată îi domina copios.

Dacă Simon se va dovedi o problemă rezolvabilă pentru Rafa, atunci spaniolul ar putea juca în sferturi cu unul dintre reprezentaţii lupilor tineri şi foarte tineri: fie Milos Raonic, fie Nick Kyrgios, fie Grigor Dimitrov. Este posibil ca Nick şi Grig să se întâlnească în turul doi, într-un meci care va ţine pe toată suflarea iubitoare de tenis cu sufletul la gură din cel puţin trei motive: 1. Nick şi Grig nu s-au întâlnit niciodată până acum; 2. Ambii sunt doi jucători care fac spectacol; 3. Va fi un meci al marilor orgolii între jucătorul considerat, de mai puţin de un an, viitorul tenisului masculin şi jucătorul considerat, de mulţi (poate prea mulţi?) ani, tot viitorul tenisului masculin.

Sfertul lui Roger Federer

2015 Australian Open - Day 3Sorţii au făcut ca Andreas Seppi, omul care l-a scos pe Federer de la Australian Open în turul trei, să îi fie elveţianului potenţial adversar şi în turul trei la Indian Wells. E greu de crezut că Roger va lăsa să îi scape ocazia de a-şi lua revanşa, dar va fi interesant de văzut exact cum va gândi numărul doi mondial abordarea acestui meci. Un scenariu în care Federer să nu-i domine tranşant pe Roberto Bautista Agut sau Leonardo Mayer, favoriţii dintre care este posibil să i se aleagă adversarul din optimi, este greu de imaginat, aşa că Roger pare să beneficieze de un culoar bun către sferturi.

Acolo l-ar putea aştepta colegul Wawrinka, care cel mai probabil va juca în optimi cu Berdych. Stan are cu Tomas un head-to-head de 11-5, iar cehul nu l-a mai învins din 2013, însă întâlnirile dintre cei doi au de cele mai multe ori o calitate estetică indiscutabilă, care aduce meciurile lor în zona celor plăcute ochiului. Cea mai mare întrebare este, însă, dacă Berdych va găsi la Indian Wells o cale să întoarcă trendul în partidele cu Wawrinka, aşa cum a găsit la Australian Open o cale de a întoarce trendul împotriva lui Nadal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.