Tocmai când ne uitam lung către Mr Wimbledon, întrebându-l unde ne sunt surprizele pe iarbă pe care le promitea, s-a produs mama tuturor surprizelor. Serena Williams a pierdut, într-un meci cât cuprinde de bizar, la Alize Cornet. În consecinţă, Simona Halep, care a trecut confortabil de Belinda Bencic, 6-4, 6-1, rămâne principala favorită pe tabloul feminin, iar drumul ei către o potenţială finală pare, cel puţin în teorie, unul mult simplificat.

Cine a mai plecat şi cine a mai rămas…

Baieti

Fete
Meciul şi upsetul zilei: Alize Cornet d Serena Williams 1-6, 6-3, 6-4

Alize Cornet, această Dolgopolov a tenisului feminin, a dat lovitura în stil mare. După setul întâi, în care Serena o ronţăise rapid, arătând 100% capabilă să producă şi în setul doi acelaşi tenis fast-food , Cornet părea victimă sigură. Cumva, însă, Alize a intrat în priză, susţinută de mulţimea de pe Centre Court de parcă ar fi fost la Roland Garros, Serenei i s-a şters parcă memoria de tenis, şi uite-aşa a început să se scrie povestea celui mai mare upset de până acum al Wimbledonului 2014.

Alize a jucat, în ultimele două seturi, un tenis compact şi strălucitor. Serena a jucat un tenis deşirat şi urât. Reacţiile ei – în ultimele patru game-uri şi după terminarea meciului – nu au făcut decât să-i facă înfrângerea şi mai urâtă. Înspre sfârşitul meciului cu Muguruza de la Roland Garros, Serenea arăta isterică, plângând şi râzând în acelaşi timp. La fileu, însă, a avut puterea să-i transmită un mesaj de apreciere Garbinei. Înspre sfârşitul meciului cu Alize, Serena n-a mai fost disperată, ci total pierdută, uimită până la lacrimi de propria ei neputinţă. Când totul s-a terminat, nu a lăsat-o pe Alize să-şi savureze victoria, ci a bătut-o pe umăr, semnalându-i că trebuie să i se alăture spre ieşire, conform tradiţiei Wimbledonului, smulgând-o efectiv pe franţuzoaică de pe teren. Neputinţa a arătat, de data asta, mai urât decât isteria.

Serena n-a mai pierdut aşa de devreme la Londra din 2005, iar semnul mare de întrebare pe care spuneam, înaintea turneului, că-l poartă deasupra capului, a devenit deodată gigantic. Rezultatele ei la Grand Slam-urile de anul ăsta sunt catastrofale: la Australian Open a pierdut în turul 4, (Ivanovic), la French Open în turul doi (Muguruza), la Wimbledon în turul trei. Serena a încercat, cumva, să downgradeze semnificaţia ieşirii sale premature de la Londra, zicând că „toate fetele joacă meciul vieţii lor împotriva mea”. Într-un fel, ea are dreptate, revolta care mocneşte printre jucătorii şi jucătoarele de pluton împotriva celor-care-câştigă-mereu parcă este din ce în ce mai acută, iar mobilizarea pentru realizarea unui upset din ce în ce mai mare. Pe de altă parte, însă, în ultimele game-uri din meciul contra lui Cornet, Serena a arătat greoaie, înceată, necontrolată, depăşită de joc şi prea bătrână. Cum şi dacă va reuşi ea să se regrupeze rămân două dintre întrebările esenţiale pentru sezonul ce va să vină pe hardul american.

În prezent, însă, eliminarea ei eliberează şi jumătatea de sus a tabloului feminin, după ce înfrângerea lui Na Li o deschisese pe cea inferioară. Pentru Simona, asta este o veste bună. La fel pentru Sharapova. Optimile de finală din jumătatea lor arată astfel: Cornet v Bouchard, Kerber v Sharapova, Halep v Diyas, Ivanovic/Lisicki v Keys/Shvedova. Sharapova pare a avea parcursul mai dificil către semifinală, dar în sferturi Simona ar putea să dea de o buturugă destul de periculoasă în zâmbăreaţa iubitoare de iarbă care este Sabine Lisicki. Cert e că, aşa cum se prezintă acum, tabloul de concurs arată ca o imensă oportunitate atât pentru rusoaică, cât şi pentru româncă. Dincolo, în jumătatea din care se va alege cealaltă finalistă, au rămas numai jucătoare care, pe baza istoricului întâlnirilor de până acum, sunt gestionabile atât pentru Simona, cât şi pentru Maria.

Citatele zilei

Andrea Petkovic care a vorbit la fileu cu Genie Bouchard despre o femeie din public care tuşea urât:

(Bouchard) mi-a zis: ‘Ai auzit-o pe femeia aia tuşind?’ A fost aşa de funny, pentru că tot timpul am avut chestia asta în cap… I-am zis: ‘Dap, credeam că moare.’

Alize Cornet după victoria împotriva Serenei:

Nu pot să cred: câţiva ani în urmă, nici măcar nu puteam să joc pe iarbă, atât de groaznic jucam. Iar ea este aici ‘acasă’, joacă atât de bine aici. Wow, este pur şi simplu un vis.

Români: Simona Halep d. Belinda Bencic 6-4, 6-1

Multe se spun – de bine – despre Belinda Bencic şi nu ştiu dacă multe dintre cele ce se spun sunt adevărate. Ori elveţianca este supra-apreciată, ori Simona, căreia apropo, îi stă foarte bine în alb, a făcut ce a făcut şi i-a expus toate defectele. Pentru că meciul dintre cele două a fost, în ciuda declaraţiilor belicoase ale Belindei, o lecţie de tenis pe care Simona a avut bunăvoinţa să i-o predea protejatei Martinei. Care protejată a arătat că are un rever pe care îl poate folosi pentru a lovi puternic şi luuuung. Şi cam atât. Căci, în termeni de alte lovituri, deplasare, selecţia shot-urilor şi mental, Belinda mai are multe, dar foarte muuuulte de învăţat.

Dincolo de clasa tenisului, mi-a plăcut din nou la Simona determinarea pe care a arătat-o încă din primul game, în care a împins-o pe Bencic la „n” egalităţi, şi calmul cu care a reparat micile scăpări, precum în game-ul de serviciu cu care a închis setul unu. Mi-e greu să cred că Zarina Diyas, kazaha de 20 de ani care este adversara Simonei din optimi şi peste care Simona a trecut uşor anul acesta la Australian Open în R32, cu 6-1, 6-4, poate să pună mari probleme. Iar asta e, dintr-un anume punct de vedere, bine, pentru că, în eventualitatea unei victorii uşoare, Simona îşi va păstra energiile pentru adversarele potenţiale mult mai periculoase care vor urma.

Pozele zilei

Federer

Federer 2

Nadal

Nadal 1

Federer

Federer

Nadal

Nadal 3

Federer

Federer 3

Nadal

Nadal 2

Hashtag-ul zilei: #upset

Aproape la egalitate cu #raindelay, #upset rămâne hashtagul zilei, pentru că Mr Wimbledon ne-a livrat până la urmă în prima săptămână a Wimbledonului şi o mare surpriză.

Fotografii: wimbledon.com

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.