Petra Kvitova, Lucie Safarova şi Barbora Zahlavova Strykova s-au calificat în sferturile de finală de la Wimbledon, o premieră pentru Republica Cehă, care n-a mai avut niciodată trei jucătoare simultan în această etapă a unui turneu de Grand Slam. Pe tabloul băieţilor, totul merge bine pentru favoriţi. Nole, Andy, Grigor şi Marin au trecut cu uşurinţă de optimi.

Pentru un loc în sferturi Petra Kvitova a învins-o în două seturi – 6-3, 6-2 – pe Shuai Peng, în timp ce Barbora Zahlavova Strykova a trecut tot în două seturi – 6-2, 7-5 – de Caroline Wozniacki. Lucie Safarova a învins o altă compatrioată, pe Tereza Smitkova 6-0, 6-2.

Upsetul zilei pe tabloul feminin a venit, însă, din partea Ekaterinei Makarova, care a trimis-o acasă pe Agnieszka Radwanska cu un clinic 6-3, 6-0, obţinut în doar 53 de minute. Makarova a mai bătut-o pe Radwanska anul trecut la US Open şi nu este deloc străină de upseturi pe care le livrează cu precădere în turnee de Grand Slam (la Australian Open le-a învins pe Serena Williams, Venus Williams şi Angelique Kerber). Victoria ei la Radwanska, e drept nu venită tocmai din senin, pune totuşi un mare semn de întrebare asupra polonezei.

Iubită pentru elementul de originalitate şi creativitate pe care l-a adus într-un moment în care tenisul feminin era dominat de fete-înalte-care-loveau-puternic-şi-atât, Agnieszka a fost mereu percepută ca o jucătoare care ar putea face lucruri măreţe dacă n-ar da, în etapele finale ale turneelor mari de adversare precum Serena, Vika sau Maria, care o domină prin forţă brută. Şi totuşi. Numai anul ăsta, Radwanska a avut, la fiecare dintre cele trei Grand Slam-uri, culoare libere pentru a-şi crea ocazia de a ajunge în finală. De fiecare dată nu a reuşit să capitalizeze şi s-a prăbuşit cu trosnete în faţa unor adversare cel puţin gestionabile. Poate că naraţiunea care a prevalat în ultimii ani în ceea ce ceea ce o priveşte pe Aga – o victimă a zidurilor înalte, care o copleşesc cu tunurile lor – ar trebui un pic revizuită. Poate că Aga este pur şi simplu victima propriei ei minţi, care o ţine departe de rezultatele mari tocmai atunci când ele sunt mai la îndemână. Plecarea ei de pe tablou înseamnă şi că Simona a rămas singura jucătoare din Top 4 în concurs, ceea ce spune multe despre starea la vârf a tenisului feminin

Dominate, aşadar de prezenţa cehoaicelor, sferturile din jumătatea de jos a tabloului feminin sunt: Safarova vs. Makarova şi Kvitova vs. Zahlavova Strykova. Pe partea de sus a tabloului, nu avem deocamdată decât o singură jucătoare, pe Eugenie Bouchard care a învins-o pe Alize Cornet 7-6, 7-5, după ce în setul doi a fost condusă de franţuzoaică cu 4-2.

La băieţi, favoriţii se ţin deoparte de prăbuşiri cu trăsnete. Andy Murray l-a învins pe Kevin Anderson 6-4, 6-3, 7-6 şi va juca în sferturi împotriva lui Grigor Dimitrov, care a trecut de Leonardo Mayer cu 6-4, 7-6, 6-2. Andy, pe care mass-media din Regat în numea „scoţianul” când pierdea şi „britanicul”, este acum „Scotland’s finest and Britain’s hero”. El zice că acum îi plac emoţiile şi că este capabil să le folosească pozitiv. Allez, Amelie! Grigor este, aşa cum spuneam în recapitularea primei săptămâni, în mod vizibil pus pe fapte mari. El a devenit primul jucător bulgar care se califică în sferturi la Wimbledon. La fel de fain ca această ispravă este şi discursul lui Dimitrov. El vorbeşte nu numai cu relaxare şi încredere, dar mai vorbeşte şi bine. A pus meciul cu Muzz, de exemplu, în cea mai potrivită lumină pentru el, spunând că ei doi şi echipele lor se înţeleg bine în afara terenului şi că tenisul e cool tocmai pentru că toate se rezolvă pe teren şi că nu rămân resentimente după meci. Clever. Aşa se câştigă respectul publicului autohton atunci când joci, în turul următor, cu eroul lor.

Novak Djokovic a fost pur şi simplu on fire în meciul cu Jo Wilfried Tsonga, pe care l-a câştigat 6-3, 6-4, 7-6. Adversarul lui în sferturi va fi Marin Cilic, care a trecut de Jeremy Chardy cu 7-6, 6-4, 6-4. Este a 11-a oară la rând când Djokovic îl bate pe Tsonga, care a trebuit să aştepte abia până în al cincilea game din setul trei pentru a avea o oportunitate de break. Ambele mingi de break, însă, au fost salvate de Djokovic, al cărui joc începe să redevină electric.

În meciurile din turul trei, rămase neterminate sau nedisputate de sâmbătă, Sabine Lisicki a învins-o pe Ana Ivanonic 6-4, 3-6, 6-1, Stan Wawrinka pe Denis Istomin 6-3, 6-3, 6-4, iar Feliciano Lopez pe John Isner 6-7, 7-6, 7-6, 7-5. Madison Keys nu a mai putut cotinua meciul întrerupt sâmbătă cu Yaroslava Shvedova, care a trecut mai departe cu scorul de 7-6, 6-6. Kei Nishikori a încheiat meciul cu Simone Bolelli 3-6, 6-3, 4-6, 7-6, 6-4.

Citatele zilei

Eugenie Bouchard, întrebată dacă are tendinţa de a se purta ca o prinţesă:

Da, întrebaţi pe oricine. Pot fi o prinţesă. Pot să fiu prost dispusă dimineaţa. Antrenorul meu de fitness îmi cară geanta. Dar asta ca să nu obosesc. Pot să formulez unele pretenţii din când în când – dar o fac cu dragoste.

Andy Murray, despre problema Amelie – vestiar:

Mi s-a pus de multe ori întrebarea despre vestiar. La fete, nu există antrenori femei, aşa că trebuie să gestioneze lucrurile astea în fiecare zi. M-am dus în vestiar, am făcut un duş, m-am schimbat. Apoi am ieşit şi am vorbit cu Danny şi Amelie la cinci paşi de uşa vestiarului. Asta a fost tot.

Pozele zilei

Dimitrov

Murray 1

Hashtag-ul zilei: #controversă

Decizia Wimbledonului de a nu încălca tradiţia şi de a nu permite să se joace duminică meciurile neîncepute sau neterminate sâmbătă au făcut să se ascută multe condeie şi să iasă multe scântei.

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.