Două exit-uri sonore s-au produs azi, după ce Azarenka a eliminat-o pe Wozniacki, Janowicz pe Monfils. Cele două meciuri au fost şi cele mai anticipate din ziua a patra la Australian Open. Nici unul nu au dezamăgit.

Jerzy Janowicz şi Gael Monfils au oferit iubitorilor de tenis popcorn tot ce aceştia şi-ar fi putut dori, într-un meci încins, desfăşurat pe parcursul a cinci seturi şi câştigat până la urmă de polonez cu 6-4, 1-6, 6-7, 6-3, 6-3. De cealaltă parte, Victoria Azarenka şi Caroline Wozniacki au jucat un meci atât de intens că întreg complexul de tenis de la Melbourne ar fi putut fi alimentat cu energia degajată de cele două. A câştigat până la urmă Vika, 6-4, 6-2.

Ascunsă sub un scor care nu spune povestea adevărată a îndârjirii cu care s-a jucat, partida dintre Victoria şi Caroline trebuie că i-a oferit celei dintâi o mare de motive de bucurie. Vika a jucat aşa cum juca pe vremea când devenea numărul unu mondial şi o învingea pe Serena curent: cu o atitudine bossy, cu o agresivitate sclipitoare, cu o capacitate aproape inumană de a se înfige în minge exact atunci când trebuie pentru a genera forţă şi plasament deopotrivă şi cu o tranziţie delicată ca mătasea între defensivă şi ofensivă.

Victoria Azarenka Australian Open 2015„Aşa joc eu. Încerc să implic această intensitate,” a declarat Azarenka la conferinţa de presă, atunci când i s-a atras atenţia asupra intensităţii cu care a intrat, a jucat şi a ieşit din meci. „Joc agresiv. Cred că e una dintre mărcile jocului meu”. La fel cum este coada ei groasă, împletită, pe care şi-o trece, de fiecare dată, peste umărul stâng, cu o mişcare scurtă a capului, chiar înainte să servească. Şi gesturile băieţeşti, abrupte, cu muchii contondente. Şi mersul smucit. Şi lovitul cu palma peste coapsă. Şi fusta vârâtă într-o parte în pantalonași atunci când serveşte. Şi poziţia de raţă pe care o ia atunci când greşeşte. Şi varietatea loviturilor care pleacă din racheta sa: slice-uri zbanghii, dar eficiente, drop shot-uri curajoase, retururi brutale, voleuri clasice, voleuri drivate, forehanduri şi backhanduri letale în lung de linie, care fac liniile să ţipe mai tare decât Azarenka.

Toate astea-s Vika şi pe toate le-am văzut azi. Dubla câştigătoare de la Australian Open is back. Caroline, care a tras, din păcate, paiul cel scurt la Melbourne atunci când sorţii i-au decis tabloul de concurs, este de acord. „Am simţit că nivelul ei este foarte sus,” a comentat Caro atunci când a fost întrebată ce crede despre jocul de azi al Azarenkăi. „Ia mingea devreme. Mixează loviturile. Cred că este la nivelul la care era atunci când s-a oprit din joc”.

A fost un meci foarte bun, de o calitate înaltă, este de acord Victoria, care s-a declarat în principal mulţumită de faptul că a putut să susţină un nivel constant pe întreaga desfăşurare a meciului. Un fapt cu atât mai remarcabil cu cât adversara ei este, de obicei, mama constanţei.

Caroline Wozniacki Australian Open 2015Însă azi, în faţa Azarenkăi, Wozniacki nu a putut să mişte aproape deloc în front. Bielorusa, purtând costumul ei verde neon, despre care chiar glumea pe Twitter că o face vizibilă chiar şi din spaţiu, a intrat pe teren ca o vâlvătaie. I-a făcut break lui Caro încă din primul game, şi-a conservat game-ul pe propriul serviciu, iar apoi a mai realizat un break, desprinzându-se astfel la 3-0. În acest punct, deşi dădea senzaţia că este împinsă la limită – în termeni de deplasare, de viteză a jocului şi de forţa brută a loviturilor – Caroline a început marea căţărare înapoi în set. În game-ul patru, şi-a recuperat un break, pe marginea unei mici scăderi de tonus a Victoriei, apoi a aşteptat calmă până în game-ul opt, când două forehanduri greşite identic de Azarenka i-au dat posibilitatea să-l recupereze şi pe al doilea.

Game-ul care a decis soarta setului unu s-a jucat la 4-4, pe serviciul lui Wozniacki, şi a durat peste 8 minute. Iniţial, Caro a fost curajoasă, salvând trei puncte de break. La al patrulea, însă, Vika a plimbat-o stânga-dreapta într-un raliu susţinut, până când a forţat o minge scurtă din partea danezei. Voleul pe care Vika îl executa, aproape lipită de fileu, era câştigător şi îi aducea un nou break. La 5-4, 40-30, dubla campioană de la Melbourne îşi procura un punct de set, fructificat fără sfială cu un winner.

În setul doi, Caro a arătat că poate sta în joc cu Azarenka preţ de două game-uri. În al treilea, însă, forehandul i-a cedat, iar retururile împieliţate trimise de Victoria s-au dovedit a fi prea mult pentru cât putea să ducă Wozniacki azi. Vika făcea din nou break pentru a se instala şi la conducerea setului doi cu 3-1. Încă un break realizat la 4-2 pecetluia soarta unui meci pe care Azarenka îl încheia, ştrengăreşte, cu un voleu de rever.

În turul trei, Vika se întâlneşte cu Barbora Zahlavova Strycova. Caroline merge înapoi la lucru, încercând să îşi recapete ritmul de joc pe care îl  găsise la sfârşitul anului trecut şi care părea să îi convină de minune: o combinaţie faină de defensivă excelentă cu agresivitate controlată. În meciul cu Vika, acest ritm i-a lipsit. Caro a căzut iar în găleata defensivităţii şi a rămas acolo, după cum, de altfel, recunoştea foarte lucid: „Cred că am jucat consistent. Am alergat şi am repus în joc o mulţime de mingi. Nu am făcut greşeli stupide. Am servit destul de decent. În general, cred că am fost ok. Dar, în acelaşi timp, am simţit că am lăsat-o pe ea să dicteze un pic cam mult. Când ea juca pe diagonală, jucam şi eu în diagonală. Am lăsat-o să dicteze. Ar fi trebuit să deschid terenul un pic mai devreme şi să o fac să joace jocul meu”.

Jerzy Janowicz Australian OpenDacă eliminarea Carolinei Wozniacki, favorită numărul opt la Australian Open vine oarecum ca un şoc, exit-urile premature sunt întotdeauna o opţiune în ceea ce-l priveşte pe Monfils – pentru că, na, ăsta e La Monf, impredictibil ca un copil. În meciul cu Jerzy, Gael s-a jucat şi s-a jucat, până când lui Janowicz i s-a luat de joacă şi s-a făcut serios. Suficient de serios încât să revină de la 2-1 la seturi şi să le câştige pe următoarele două la trei. „Sunt foarte fericit şi înseamnă mult pentru mine, pentru că am avut multe probleme în viaţa mea”, a fost declaraţia lui Janowicz. „Am luptat pentru fiecare punct astăzi, am ştiut că trebuie să continuu, să nu renunţ, că nu contează ce se întâmplă în viaţa mea, că trebuie doar să continuu să lupt”.

Meciul din turul trei cu Feliciano Lopez va fi unul diferit pentru JJ. Cu toată torpoarea care pare să-l pocnească uneori pe teren, Deliciano, spre deosebire de Monfils, abordează tenisul ca joc, nu joacă. Dar o victorie la Lopez l-ar propulsa pe JJ către a doua săptămână într-un Grand Slam, lucru care nu i-a mai ieşit din 2013, când juca la Wimbledon semifinală cu Andy Murray. Şi poate că atunci am putea să începem să ne gândim că JJ is back.

Pe moment, Vika is back. Şi este bine, foarte bine. Nu numai pentru ea. Ci pentru toţi cei care apreciază intensitatea electrică şi, uneori, chiar ciudăţeniile ei.

Alte nume sonore care au trecut mai departe astăzi: Milos Raonic (d. Donald Young 6-4 7-6(3) 6-3), Fernando Verdasco (d. Go Soeda 6-3 6-2 7-6(3)), Petra Kvitova (d. Mona Barthel 6-2 6-4), Novak Djokovic (d. Andrey Kuznetsov 6-0 6-1 6-4), Stan Wawrinka (d. Marius Copil 7-6(4) 7-6(4) 6-3, însă Marius a lăsat o impresie grozavă, stabilind şi recordul pentru cel mai rapid serviciu al turneului, 242km/h), Kei Nishikori (d. Ivan Dodig 4-6 7-5 6-2 7-6(0)), Serena Williams (d. Vera Zvonareva 7-5 6-0), Venus Williams d. Lauren Davis (6-2, 6-3), Agnieszka Radwanska (d. Johanna Larsson 6-0 6-1).

Meciuri de nepierdut mâine: Bethanie Mattek-Sands vs. Simona Halep, Carina Witthoeft vs. Irina-Camelia Begu, Eugenie Bouchard vs. Caroline Garcia, Dudi Sela vs. Rafael Nadal, Karolina Pliskova vs. Ekaterina Makarova, Tomas Berdych vs. Viktor Troicki, Marcos Baghdatis vs. Grigor Dimitrov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.