Petra Kvitova a învins-o cu 6-3, 6-4 pe Eugenie Bouchard în finala de la Wuhan, devenind astfel a patra jucătoare calificată pentru Singapore, după Serena Williams, Maria Sharapova şi Simona Halep.

kvitovaKvitova a reuşit un break încă din game-ul doi al setului unu. Acesta s-a terminat în ceva mai mult de 30 de minute şi a fost, în mare parte, un deja-vu a ceea ce am văzut în finala de la Wimbledon. Odată instalată la conducere, Petra a servit ireproşabil, ţinând-o pe Bouchard la depărtare de game-urile pe care cehoaica le-a jucat cu propriul serviciu. Eugenie, care are probleme în condiţii de căldură, precum au fost cele de la Wuhan, a părut în tot setul unu apatică şi descurajată. Condusă cu 4-1, şi-a petrecut pauza dintre game-uri cu faţa îngropată în prosopul cu gheaţă. Însă, în stilul său tipic, canadianca nu a cedat, a început să servească, la rândul său, mai bine şi să îi taie Kvitovei orice avânt pe care aceasta încerca să şi-l ia pentru a mai obţine un break. La 5-3, Petra a servit pentru setul unu şi, în ciuda unei egalităţi la 30, nu s-a complicat. A rezistat eroic într-un schimb mai lung de mingi şi a plecat către bancă cu setul în buzunar.

Setul doi a început la fel ca şi primul, cu Petra operând în modul „domninaţie totală”. Returnând pe mijloc, foarte lung, cehoaica a ajuns chiar în game-ul de debut, jucat pe serviciul lui Genie, la 40-0. Bouchard a salvat un punct de break, însă în punctul următor Kvitova a forţat-o să greşească. Era, de altfel, punctul în care Bouchard s-a lovit cu racheta, rănindu-se la un deget, accidentare pentru care a primit îngrijiri medicale în pauza următoare.

În game-ul şase, au venit şi primele emoţii din meci pentru Kvitova. Era pentru prima dată în meci când Bouchard avea puncte de break. Petra l-a salvat pe primul cu un serviciu doi slice bine plasat, pe al doilea cu un forehand care a lins linia din spatele terenului. De acolo, a revenit în game şi a salvat mica situaţie de criză. La 4-2, ea reuşea un al doilea break, care o aducea în situaţia de a servi pentru meci.

Cei care au deplâns lipsa oricărei drame din finala de la Wimbledon jucată de Kvitova şi Bouchard au fost oarecum răzbunaţi în game-ul care a urmat. După două bâlbâieli la serviciu, Petra s-a văzut condusă cu 0-30, moment în care a trimis un serviciu pe linie. Arbitrul a dat, însă, mingea afară. Challenge-ul care a urmat a arătat că mingea era in, însă Petrei nu i s-a dat punctul. La rejucarea mingii, Bouchard a reuşit o mică ambuscadă, punându-se în situaţia de a avea trei puncte de break. Pe toate trei, Petra le-a salvat cu servicii fantastice, ultimul dintre ele acompaniat cu un zâmbet de antrenorul ei, David Kotyza. Câteva secunde mai încolo, Kvitova avea prima minge de meci. Bouchard, care poate fi criticată la infinit pentru cât de frumos (sau nefrumos) joacă, nu poate fi criticată că n-ar fi o luptătoare. Canadianca a salvat punctul de meci al Kvitovei alergând ca un demon, stânga-dreapta, pentru a prinde bombele plecate din racheta Petrei. Eforturile Eugeniei au dat rezultate. Kvitova, forţată să se mişte mai mult decât îi este ei confortabil, a încheiat schimbul cu o minge trimisă în fileu. Meciul începea să semene a luptă, iar tribunele să zbârnîie. După un alt punct de break salvat, Kvitova s-a văzut însă, în faţa celui de-al cincilea. Cehoaica l-a gândit perfect, dar l-a executat prost. Venită în faţă, după ce o plimbase pe canadiancă stânga-dreapta, Kvitova a greşit un voleu uşor. Pentru prima dată în acest meci, Eugenie reuşea să câştige pe serviciul Petrei, iar scorul se făcea 5-3.

Genie o forţa pe Kvitova să servească încă o dată pentru meci, căci în ciuda unui 30 egal, canadianca îşi câştiga game-ul cu un serviciu curajos. Aflată din nou în faţa momentului care i-ar fi putut aduce titlul, Petra nu s-a mai clintit. A trimis trei servicii scoase parcă dintr-un ghid cu titlul „Cum să serveşti dacă eşti jucător de mâna stângă” şi, în ciuda încă unui punct stors de Genie, a închis meciul, fără alte emoţii.

Pe lângă importanta calificare la WTA Finals de la Singapore şi al doilea titlu important al anului, Petrei i s-a oferit şi unul dintre cele mai elegante trofee pe care le-am văzut la un turneu. Într-o festivitate de premiere în care precizia şi ceremonialul specific asiatice au fost un pic subminate de un microfon care nu a vrut, în primă instanţă, să meargă şi de un MC care le-a cam tăiat finalistelor discursul, Bouchard – vizibil tristă şi afectată, a pus punctul pe „i”: „Petra m-a bătut de două ori într-o finală, deci trebuie încă să îmi dau seama ce să fac împotriva ei”, a zis ea.

Canadianca ştie ce spune. În ciuda faptului că finala de la Wuhan a fost ceva mai disputată decât cea de la Wimbledon, Genie nu pare a avea încă o idee prea bună referitor la ceea ce ar putea face în faţa Kvitovei. Da, ea a încercat şi şi a reuşit, pe alocuri, să servească îndrăzneţ, pentru a nu-i da Petrei nici o şansă pe propriul serviciu. A mai reuşit şi unele retururi superbe, spre deosebire de Wimbledon, unde, în majoritatea cazurilor, nici nu apuca să pună racheta pe minge. În meciul de astăzi, Bouchard a anticipat mai bine unde va ateriza serviciul Kvitovei. În câteva ocazii chiar, backhandul ei în diagonală a plecat fulgerător şi a muşcat câştigător din terenul Petrei. Per ansamblu, însă, dacă Petra nu-şi pierde capul – aşa cum s-a întâmplat în primul game în care a servit pentru meci – Bouchard are prea puţine argumente în faţa cehoaicei. Iar principalul ei minus este că, în ciuda voinţei ei sălbatice, a loviturilor din demi-voleu, a capacităţii ei aproape misterioase de a pune în teren mingi care par pierdute – Bouchard pur şi simplu nu este un ball striker de calibrul Kvitovei.

Petra, al cărei discurs a părut, ca şi cel al Eugeniei, scurtat de nerăbdarea MC-ului de a-i lua de la gură microfonul, a vorbit cum vorbeşte ea de obicei: cu vocea tremurată, ca o şcolăriţă sfioasă adusă cu forţa pe scenă. I-a mulţumit lui Kotyza şi a vorbit despre Li Na. Pentru Petra, Wuhan este o împlinire frumoasă, pentru că ea a obţinut o victorie într-un turneu mare, care cimentează realizarea de la Wimbledon.

Calitatea pe care Kvitova o aduce în WTA – cu felul ei ok de a fi şi cu stilul ei de joc, curat, elegant, simplu, no nonsense – este indiscutabilă. Cum spunea cineva pe Twitter, povestea de succes a Petrei Kvitova din acest an can only be good for the game.

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.