10440715_10152271351838732_2696872684915248909_n

Wimbledon 2014. O nouă poveste. Două săptămâni  de tenis pe verde, la  finalul cărora vom cunoaște eroii de un an ai tenisului pe iarbă. Vor fi surprize ? Sigur. Ne-am plictisi fără ele.

Am aruncat o privire rapidă pe tablourile probelor şi cumva poate intuim unde se vor produce aceste inevitabile şi pasionante „accidente”. Să le recapitulăm puţin. Începem cu băieţii. În sfertul unu, la capete, deci posibili adversari în sferturi, Novak Djokovic şi Thomas Berdych. Ȋntre ei, cele mai sonore nume sunt ale lui Ernest Gulbis şi poate Fernardo Verdasco. Cel mai mult m-aş teme de Ernest Gulbis, care în clasamentul anual (resetat pe 1 ianuarie), ocupă un loc 8, mai bun decât cel din clasamentul pe 52 de luni (poziția 10). Ȋn această zonă de tablou joacă şi Victor Hănescu, singurul român de pe acesta. În sfertul doi, la capete, Andy Murray şi David Ferrer. Ȋntre ei, pândeşte (şi cu mari şanse), Grigor Dimitrov, în mare formă în ultima vreme. Aici joacă şi Fabio Fogninini, care deşi într-o oarecare pierdere de viteză, poate face oricând o figură frumoasă în fața oricui.

În sfertul trei, la capete, Stan Wawrinka şi Roger Federer (iar cei doi elvețieni pe traiectorii care se intersectează relativ devreme). Posibil adversari notabili, John Isner sau Feliciano Lopez (ultimul dacă va mai avea energie căci, să nu uităm, nu mai e foarte tânăr şi intră în turneu după două săptămâni foarte pline de succese. În ultimul sfert, la capete Milos Raonic şi Rafael Nadal. Ȋntre ei, numele cele mai sonore aflate în luptă sunt ale lui Kei Nishikori şi Gael Monfils.

Orice se poate întâmpla, dar dacă admitem că nu va apărea nici o buturugă mică, sfertul cel mai uşor mi se pare al patrulea, iar cel mai greu, primul.

La fete lucrurile stau cam aşa. În Sfertul 1, la capete Serena Williams şi Maria Sharapova (doar pentru asta şi ar putea să fie cea mai tare pătrime). Ȋntre ele, Eugenie Buchard,sau Andrea Petkovic. Aici joacă şi două românce, Irina Camelia Begu şi Alexandra Cadanţu. În Sfertul 2, la capete Simona Halep şi Jelena Jankovic (conoştințe vechi). E un sfert greu, cu Carla Suarez Navarro, Ana Ivanovic sau Sabine Lisicki. Aici joacă şi Sorana Cîrstea, cap de serie 29, care este pe traiectorie repede intersectantă cu a Simonei Halep. Ne mutăm la Sfertul 3, unde le găsim la capete pe Victoria Azarenka şi Agnieszka Radwanska. Ȋntre ele, Lucie Safarova, Sara Errani, Ekaterina Makarova, dar şi româncele Monica NIculescu şi Andreea Mitu. În fine, Sfertul 4, la capete Petra Kvitova şi Na Li. Vor avea de luptat cu Sloane Stephens, Flavia Pannetta, Samantha Stosur. Si acesta mi se pare un sfert greu.

Să mai adaug că şi aici, la fete, poate mai ales aici, orice este posibil?

La dublu băieți avem pe tablou reprezentanți în două perechi: Florin Mergea cu Marin Draganja (care vin după o proaspătă semifinală la Roland Garros), în prima jumătate de tablou (deci cu capii de serie 1, frații Bryan), şi Horia Tecău cu Jean-Julien Rojer, capi de serie 11, în partea inferioară a tabloului. La dublu fete suntem reprezentați de Sorana Cîrstea (pereche cu Maria Kirilenko), Raluca Olaru (pereche cu Sandra Klemenschits), Monica Niculescu (pereche cu Klara Koukalova) şi Irina-Camelia Begu (pereche cu Karin Knapp), toate în prima jumătate de tablou.

Tragerea la sorți pentru dublul mixt o vom avea pe 25 iunie.

Sigur, ca la orice turneu de Mare Slem, există şi concursurile pentru juniori, pentru cei în scaune cu rotile (este incredibil cât de bine pot juca şi mai ales servi – jos pălăria şi toată admirația) sau pentru aşa zisele Invitation Doubles (foste glorii care fac deliciul spectacolului de la Wimbledon în partea a doua a celei de-a doua săptămâni a turneului)

Poate ar fi bine să nu uităm să menţionăm că premiile pentru câştigătorii probelor de simplu sunt anul acesta cele mai mari din istoria turneului: 1.76 milioane (da, ați citit bine) de lire sterline, spre deosebire de anul trecut când au fost „numai” de 1.6 milioane.

În încheiere un mic pont. Dacă mergeți anul acesta la Wimbledon, nu uitați că în duminica de la mijlocul turneului nu se joacă (doar la Wimbledon e aşa). Iar dacă vreți să cumpărați prosoape, tricouri sau alte memorabilia, aşteptați până în ziua finalei, când le luați la jumătate de preț.

Foto: wimbledon.com.

About The Author

Ionuț Lambrescu este cadru didactic la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi autor livingtennis.ro. Îi place să joace şi să urmărească tenis. Ar vrea să ajungă la Australian Open şi, dacă n-ar fi şi ocean, ar lua-o pe jos până acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.