Se spune că tenisul este un sport scump. Poate, altele sunt însă mult mai scumpe. Gândiți-vă la golf, yachting, schi! Până la urmă ce face tenisul relativ scump? Probabil mingile şi chiria terenului. Asta dacă jucați ceva mai mult, adică măcar de două ori pe săptămână. Cât reprezintă prețul rachetei/rachetelor din aceste costuri? Pe termen mediu şi lung, nu foarte mult, aşa că atunci când decideți asupra achiziționării unei sau unor rachete, nu vă zgârciți exagerat. Ȋn afară de preț, detaliu important altminteri, ce ar trebui să vă mai intereseze legat de rachete? Vom încerca în rândurile ce urmează să vă ajutăm.
Câteva caracteristici definesc o rachetă. Să le enumerăm:
- Greutatea;
- Balansul;
- Rigiditatea;
- Aria zonei de lovire;
- Lungimea;
- Corzile.
Si acum să le şi comentăm:
1. Greutatea
O rachetă pentru adulți cântărește între 250 si 340 grame (neracordată, corzile mai adaugă circa 20 de grame).Rachetele grele sunt în general preferate de jucătorii experimentați (Vilas juca cu un „utilaj” de 400 de grame!).
O rachetă grea oferă mai multă putere (când un obiect în mişcare loveşte un altul, dacă masa acestuia din urmă este mai mare, primul va „ricoşa” cu viteză mai mare), mai puține vibrații transmise la încheietura mâinii şi cot, precum şi un „sweetspot ” mai mare.
O astfel de rachetă are însă şi dezavantaje. Se manevrează ceva mai greu, deci produce mai repede oboseala brațului şi presupune o mişcare de retragere a brațului mai amplă, precum şi o mişcare mai rapidă la lovire. Este ceea ce caracterizează, în general, jucătorii avansați.
Nu vă grăbiți să cumpărați o rachetă grea, numai pentru că este modelul cu care joacă Roger Federer. E posibil să nu vă simțiți confortabil când veți juca şi sigur veți plăti mai mult decât face, pentru că astfel de modele sunt supraevaluate din motive de marketing.
Dacă totuşi aveți probleme serioase cu articulațiile (pumn şi cot), puteți considera un astfel de model, echilibrat (balansat) spre mâner (vezi mai jos).
2. Balansul
Greutatea unei rachete poate fi distribuită uniform, mai mult spre vârf sau mai mult spre mâner. Acest parametru se menționează pe rama rachetei sub forma distanței măsurată de la mâner spre vârf, distanță ce indică poziția centrului de greutate al rachetei neracordate.
O rachetă mai grea în vârf pare mai grea decât este în realitate, dar oferă mai multă putere (forță de lovire) şi ajută la serviciu. Este mai puțin manevrabilă (datorită senzației de greutate crescută).
Rachetele mai grele în mâner sunt folosite de jucătorii experimentați pentru că oferă o mai bună manevrabilitate.
Pentru un jucător mediu, probabil o rachetă cu balans echilibrat este o alegere bună.
3. Rigiditatea
Acest parametru nu apare scris pe rachetă nicăieri, dar îl veți găsi pe site-uri care fac descrieri detaliate ale modelelor de rachete.
O rachetă mai rigidă (deci mai puțin flexibilă) se deformează (încovoaie) mai puțin la impactul cu mingea. Consecințele sunt extrem de importante.O rachetă rigidă oferă mai multă putere şi un sweetspot mai mare, ceea ce o face o bună alegere pentru jucătorii care nu dispun de forță suficientă, au o retragere scurtă a brațului pentru lovire, mișcarea de lovire este lentă şi care în general au o tehnică de lovire imperfectă. Atenție însă, rachetele rigide transmit mai multe vibrații brațului, asta deşi par mai plăcute la lovire, pentru că nu vibrează ca o rachetă flexibilă.
Trebuie spus aici că sistemele antivibratoare care se montează pe corzi reduc oscilațiile înalte, care se aud mai bine, dar care sunt mai puțin dăunătoare articulațiilor.
Rachetele flexibile, preferate de jucătorii experimentați, deşi oferă mai puțină putere, oferă mai mult control (sau precizie) – de aceea sunt preferate de profesioniști, care obțin puterea prin resurse proprii: tehnică de lovire, forță proprie şi viteză de lovire.
Explicația este că la o rachetă mai flexibilă mingea rămâne în contact cu racheta câteva miimi de secundă mai mult decât la o rachetă rigidă, suficient însă pentru a o „conduce” şi a o trimite în locul dorit.
Deşi parametrul rigiditate nu este inscripționat pe rachetă, el poate fi dedus din grosimea ramei (măsurată perpendicular pe planul rachetei). Rachetele rigide au rama groasă (uneori ajunge pe anumite zone si la 30 mm), în vreme ce la rachetele flexibile grosimea este mult mai mică (chiar 18 mm) şi este în general uniformă pe toată lungimea rachetei. Remarcați şi că ramele flexibile au secțiunea dreptunghiulară, cu raze de racordare mici.
4. Aria zonei de lovire
Rachetele moderne, din materiale compozite, au suprafața de lovire sensibil mai mare decât a celor vechi, din lemn sau metal. O suprafață mare oferă avantaje: mai multă putere, un sweetspot mai mare, o comportare mai bună la răsucire (când se loveşte excentric fată de axa rachetei). Ajută deci jucătorii mai puțin experimentați. Are şi dezavantaje: un control mai puțin bun şi o viață mai redusă a corzilor, care, pe suprafață mare, coroborat cu desime mai mică (vezi mai jos), se „plimbă” mai mult şi se rod.
5. Lungimea
Rachetele standard au lungimi cuprinse între 27 şi 29 de inci (circa 685-736 mm). O rachetă mai lungă ajută la serviciu, oferă mai multă putere şi imprimă mai mult spin loviturii. O astfel de rachetă ar putea fi o alegere pentru jucătorii mai scunzi de exemplu.
6. Corzile
Problema corzilor este extrem de importantă şi poate influența extrem de mult senzația de confort, dar şi calitatea jocului.
Aici apar mai multe probleme. Desimea, tensiunea de întindere şi calitatea corzilor.
Majoritatea rachetelor folosesc modelul 16 cu 18/19 (16 corzi verticale şi 18/19 orizontale). Există şi desimi mai mari, 18 cu 20 de exemplu.
Corzile mai rare asigură un contact puțin mai lung între minge şi rachetă, deci oferă un spin mai pronunțat. Se rup însă mai repede. Corzile mai dese oferă o durabilitate mai mare, dar şi un control mai bun.
Problema tensiunii este şi ea extrem de importantă. Pete Sampras întindea corzile cu peste 30 kgf, ceea ce este foarte, foarte mult. Evoluția materialelor a dus, în zilele noastre, la scăderea acestor valori. Oricum, citiți pe rama rachetei care este domeniul de valori indicat pentru tensiunea din fire.
Corzile mai întinse transmit mai mult vibrații şi vor reduce viteza cu care mingea pleacă din rachetă. Aprecierea tensiunii corecte este dependentă şi de calitatea (elasticitatea) corzilor. Aceleași valori pentru tensiune vor fi simțite diferit cu racordaje diferite.
Corzile elastice sunt mai subțiri şi, fireşte, au o durabilitate mai mică, dar oferă o senzație mai mare de confort. Să mai spunem şi că sunt mai scumpe?
***
Sperăm că lectura celor de mai sus vă va ajuta în alegerea rachetei „ideale”. Câteva sfaturi aparent mai puțin tehnice credem că vor completa cele deja scrise.
- Nu cumpărați o rachetă doar pentru că este modelul cu care joacă X sau Y;
- Ar fi ideal să puteți testa o rachetă înainte de a o cumpăra. Cum puține magazine din România oferă o astfel de oportunitate, singura soluție este să găsiți pe cineva care deține deja modelul vizat şi e şi dispus să v-o împrumute (cel puțin pentru 30 de minute);
- Nu uitați că senzația pe care v-o lasă o rachetă depinde extrem de mult de racordajul ei;
- Dacă jucați suficient de des, ideal este să aveți două rachete perfect identice.
Succes!
Sursele fotografiilor utlizate în acest articol: wimbledon.com (Javier Garica/AELTC), fabmums.com, cmoore.com, wikipedia.com.
Leave a Reply