1. Terenul central

În ciuda tuturor criticilor care i se aduc, Chatrier este una dintre arenele care au o calitate unică, aceea de a te face să te simţi binevenit. În plus, faţă de celelalte terenuri centrale pe care am avut ocazia să văd tenis, acesta îţi permite să observi foarte bine jocul, indiferent de poziţia locurilor pe care le ai.

Chatrier

2. Parisul

Poate să-ţi placă sau să nu-ţi placă Parisul, dar ceea ce e cel mai frumos la acest oraş este iubirea lui pentru dreptul de a fi diferit. Iar asta se vede şi la Roland Garros, oriunde ai întoarce privirea.

Nostalgia

3. Recordul lui Nadal

Din nou, poate să-ţi placă sau nu Rafa, cele opt titluri ale lui la Paris sunt de domeniul fantasticului.

Nadal

4. Iubirea francezilor pentru Federer

Nu există jucător pe lumea asta mai iubit de publicul de la Roland Garros ca Roger. Oamenii sunt fericiţi atunci când el joacă, iar fericirea lor este pur şi simplu molipsitoare.

Federer

5. Arena Lenglen

Minimalistă, construită cu mult beton, a doua arenă ca importanţă de la Roland Garros reuşeşte cumva să te farmece. Să fie sentimentul de cosy pe care ţi-l dă? Sau poate senzaţia de zbor pe care o transmite, din cauza tribunelor care seamănă cu nişte aripi? Oricum, să-ţi petreci una sau mai multe zile pe Lenglen este un must.

Lenglen

6. Dedicaţia celor din umbră

Da, copiii de mingi din poza de mai jos se antrenează înainte de a intra pe teren. Cu cea mai mare seriozitate. I-am văzut zi de zi, făcând acelaşi lucru, la fel cum i-am văzut pe mulţi dintre cei de la curăţenie sau alte servicii văzându-şi de treabă, la sfârşitul zilei, ca şi cum de-abia ar fi venit la muncă. Discursurile jucătorilor, la sfârşit de turneu, nu îi menţionează pe aceşti „nevăzuţi” doar aşa, de curtoazie. Ei ţin turneele în acea zonă de civilizaţie absolut necesară pentru ca noi, toţi ceilalţi, să ne putem bucura.

Dedicatie

7. O cultură solidă a tenisului

Oamenii scriu şi citesc despre tenis. Fără alte comentarii.

Cultura a tenisului

8. Publicul

Sunt capricioşi. Sunt răi. Dar pot fi şi iubitori. Sunt fluierători şi huiduitori. Dar sunt cunoscători. S-au săturat de acelaşi campion, dar îi cântă în cor „La mulţi ani” de ziua lui. Sunt diferiţi şi nu au nicio problemă în a arăta asta.

Public

9. Vremea

Are dreptate Grigor Dimitrov. Vremea la Paris este ciudată. Foarte ciudată. Iar ploaia, ei bine, ploaia pândeşte întotdeauna.

Vreme capricioasa

10. Iubirea faţă de tenis

Nu ştiu ce părere au parizienii despre practica turiştilor de a-şi demonstra iubirea pentru sufletul pereche atârnând un lacăt de unul din podurile de peste Sena şi aruncând cheia în fluviu. Însă un lucru e cert. Francezii iubesc tenisul cu pasiune şi sunt legaţi de el cu mai multe lacăte decât pot cuprinde toate podurile din Paris.

Lacatele inimilor

 

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.