Cine ar fi crezut că până și soarele îl aștepta pe Djokovic să câștige? După trei finale pierdute la Grand Slam-ul parizian, Nole și-a escaladat Everestul personal, obținând titlul la Roland Garros cu o victorie în patru seturi, 3-6, 6-1, 6-2, 6-4, împotriva lui Andy Murray.

Sârbul deține acum simultan toate cele patru titluri de Grand Slam, după ce a câștigat trofeul de la Wimbledon și US Open anul trecut și pe cel de la Australian Open în acest an. Andy, primul britanic calificat în ultimul act de la Roland Garros după 79 de ani, pierde a treia finală consecutivă în fața lui Nole, precedentele două având loc la Melbourne în 2016 și 2015.

„Este cel mai important moment din cariera mea”, a declarat Nole în interviul în franceză pe care l-a acordat imediat după terminarea meciului, observând că este pentru prima dată după zece zile când răsare soarele la Paris. Schimbarea de atmosferă nici că se putea potrivi mai bine cu semnificația realizării lui Djokovic: de 37 de ani, nici un jucător de tenis nu a reușit să aibă cele patru Grand Slam-uri în același timp, iar singurii alți tenismeni din istorie care se pot mândri cu acest record sunt Don Budge și Rod Laver. De asemenea, Nole, care a ajuns, cu titlul de la Roland Garros, la un total de 12 trofee în cele patru turnee mari, este doar al optulea jucător care are în palmares Grand Slam-ul calendaristic, ajungând astfel să îi egaleze la acest departament pe contemporanii săi, Roger Federer și Rafael Nadal.

„Ceea ce a realizat [Djokovic] este fenomenal”, a declarat la festivitatea de premiere Andy Murray, care rămâne cu două titluri de Grand Slam, unul la Wimbledon, celălalt la US Open. „Nu s-a întâmplat așa ceva de foarte mult timp și va trece mult timp până se va întâmpla din nou. Evident, doare să pierzi meciul. Sunt mândru că astăzi am participat la acest eveniment”, a continuat numărul doi mondial.

Depășit ca număr de Grand Slam-uri câștigate doar de Federer (17), Sampras și Nadal (ambii cu 14), Nole a replicat cuvintele de prețuire primite din partea lui Murray, vorbind despre „momentele foarte speciale pe care le-au împărtășit” și caracterizându-l pe britanic despre „unii dintre cei mai dedicați oameni din circuit”.  Campionul en titre de la Roland Garros a mulțumit, de asemenea, familiei sale, „pentru că îi tolerează atât de multe, zilnic”, adăugând în ceea ce privește relația sa cu cei apropiați: „Sunt multe lucruri despre care aș putea vorbi până mâine… dar vă mulțumesc din suflet că sunteți capabili să mă gestionați”.

Djokovic HeartBuna gestionare a fost – de altfel – cuvântul cheie pentru succesul sârbului în această nouă încercare de a câștiga titlul a cărui obținere i-a dat atât de mult de furcă. La începutul meciului, Nole a trebuit să gestioneze un joc inspirat, complet, pus la bătaie de Andy, care a jonglat permanent și spectaculos între defensivă și ofensivă. Ajutându-se de acestea, Murray a fost capabil să treacă peste pierderea game-ului de debut al meciului, ajungând să obțină conducerea cu 5-2, după un hold major, în care concentrarea i-a fost pusă la grea încercare de un jurnalist francez infiltrat în loja sa. Al doilea moment tensionat al primului set s-a consumat la 5-3, 15-0 pentru Andy când o decizie controversată a arbitrului de scaun a generat o reacție puternică de dezaprobare din partea publicului parizian.

Însă furtuna pe care a dezlănțuit-o Murray asupra lui Nole a început să-și arate caracterul trecător încă de la începutul setului doi, atunci când britanicul i-a permis adversarului său să-i facă break chiar din primul game în care a servit. Djokovic a gestionat perfect schimbarea de momentum, conservându-și avantajul pentru a prelua conducerea cu 3-0 și amenințând chiar cu o desprindere la 4-0. Deși nu a fructificat oportunitatea, Novak – recalibrat, stăpân pe flancurile terenului și cu backhandul în lung de linie regăsit – nu i-a mai permis lui Murray să facă nici un alt game în set.

Desfășurate, în mare, după același scenariu, seturile trei și patru au consfințit ascendentul lui Djokovic, ajutat, de terenul din ce în ce mai uscat, să își intre în binecunoscutul lui ritm infernal. Incapabil să țină pasul sau să se mai ajute de serviciu pentru a scurta raliurile, cu backhandul slice neutralizat de reverul în lung de linie al lui Nole și depășit sistematic la fileu, Murray nu și-a mai putut pune în operă tactica de la debutul meciului, oferindu-i liderului mondial oportunitatea de a servi pentru meci la 5-2, în setul patru.

t_CP_0506_01_DJOKO_finA fost pentru prima dată în această finală când sârbul a părut incapabil să își gestioneze emoțiile, el făcând o dublă greșeală la 15-30, care i-a adus lui Andy posibilitatea de a reveni în meci. Beneficiind, însă, de plasa de siguranță oferită de dublul break pe care l-a avut, Nole s-a aflat în postura de a servi încă o dată pentru a închide partida, la 5-4. De data aceasta a trecut cu bine de bariera emoțiilor, punând punct unui meci care a arătat extrem de competitiv la debut, dar s-a transformat în ultimele trei seturi într-un recital de gală al numărului unu mondial.

Succesul lui Nole la Roland Garros, venit după o serie serioasă de dezamăgiri, dintre care probabil cea mai semnificativă a fost înfrângerea grea de anul trecut în fața lui Wawrinka, vine într-o ediție la care sârbul nu a fost nevoit să joace nici cu Roger Federer, nici cu Rafael Nadal, dar la care a trebuit să facă față capriciilor vremii ce l-au ținut pe teren patru zile consecutiv în ultima săptămână. Inima desenată de Djokovic pe zgura centrală de la Paris, replică a celebrei inimi a lui Guga Kuerten (o replică având, însă, drepturi depline de copyright, căci se pare că Nole i-a cerut acestuia în preliminar permisiunea) este reprezentativă pentru ceea ce s-a întâmplat cu Novak la Paris și în ultimul an.

Când toți giganții din jurul lui, care l-au dominat atâția ani cu statura lor, încep să se clatine, Nole is standing tall. Cât despre Andy, efortul lui de a ajunge în finala de la Roland Garros a fost unul fantastic și trebuie recunoscut ca atare. Doar că, vorba comentatorilor de la The Guardian, Murray is fantastic, but Djokovic is elastic. În ambele sensuri: fizic și mental. Doar așa a putut Nole să obțină la Paris o victorie la fel de mare ca inima care a desenat-o pe teren.


Toate pozele din articol: FFT. 

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.