Novak Djokovic  a câştigat al doilea titlu la Wimbledon, după o finală în cinci seturi, 6-7, 6-4, 7-6, 5-7, 6-4, contra lui Roger Federer. Este primul titlu de Grand Slam pe care sârbul îl obţine în ultimele 18 luni, victoria la Londra asigurându-i, de asemenea, şi revenirea pe locul întâi în ierarhia mondială, începând de luni. Roger Federer, care a disputat a noua finală pe iarba de la Londra, rămâne în palmares cu cele şapte titluri de până acum. Tot începând de luni, el îl va întrece în clasamentul mondial pe Stan Wawrinka, urcând pe locul trei.

Djokovic a servit pentru meci la scorul de 5-3 în setul patru, dar un backhand în cross scurt al lui Federer i-a obţinut acestuia un punct de re-break, pe care elveţianul îl convertea cu un rever în lung de linie. În game-ul imediat următor, Roger salva prima minge de meci a sârbului cu un as, primul pas dintr-o revenire spectaculoasă, în care câştiga patru game-uri la rând pentru a închide setul şi a trimite meciul în decisiv.

Revenirea lui Federer din setul patru a fost doar una dintre nenumăratele întorsături de situaţie care s-au ţinut lanţ în întregul meci. În primul set, în care multe dintre game-urile jucate pe serviciul lui Roger au ajuns la 30 egal sau 40 egal, balanţa a părut să se încline în favoarea lui Djokovic. Mai autoritar pe propriul serviciu şi cu passing shot-uri de excepţie, sârbul a fost surclasat totuşi în raliurile lungi (în jurul de 20 de lovituri), majoritatea câştigate de Federer. În tiebreak, acesta a salvat două mingi de set pe serviciul său, închizând până la urmă cu 9-7, în urma unui rever al lui Djokovic care s-a oprit în fileu.

Un break făcut de sârb devreme, în game-ul trei, i-au asigurat acestuia setul doi. Punctul de inflexiune al meciului a venit în tiebreak-ul setului trei, la scorul de 4-3, când un forehand scăpat afară de Federer i-a oferit lui Djokovic două mingi de set. După un hold al lui Federer pentru 4-5, sârbul şi-a făcut ambele servicii, trecându-şi în cont tiebreak-ul setului cu 7-4.

Federer a părut să îşi menţină intensitatea regăsită spre sfârşitul setului patru şi în debutul setului cinci, în ciuda unui timeout medical cerut de Djokovic după game-ul trei, elveţianul continuând să joace la acelaşi nivel înalt şi obţinând în game-ul şapte primul punct de break din set, salvat însă de sârb. În game-ul următor, realiza un hold monumental (trei puncte de break salvate) pentru 4 egal. Nu a mai reuşit să facă acelaşi lucru în game-ul zece, când un forehand ratat din partea lui Federer i-a adus lui Djokovic două mingi de meci, prima dintre ele convertită.

Cu această victorie, Djokovic reuşeşte să întoarcă trend-ul evoluţiilor negative din finalele de Grand Slam (înainte de cea jucată astăzi, avea cinci finale pierdute din ultimele şase jucate) şi îşi recapătă fotoliul de lider mondial, pierdut în septembrie anul trecut în favoarea lui Nadal. La festivitatea de premiere, sârbul, cu lacrimi în ochi, a declarat că Roger este un „campion magnific” şi i-a mulţumit acestuia că l-a lăsat să câştige astăzi. Privit din tribune de gemene care, aşa cum a declarat şi tatăl lor, nu păreau să fi înţeles în întregime ce s-a întâmplat, Roger a rămas fidel evaluării pe care o făcuse înaintea partidei, spunând că s-au jucat „athletic points” şi glumind că a rezistat până în setul cinci.

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.