Să fim sinceri: tenisul nu ar fi ceea ce este dacă n-ar exista dramele, controversele şi tensiunile, micile sau marile momente în care neaşteptatul se întâmplă, lucrurile o iau razna, limbile se ascut şi nervii se întind. Ne plac sau nu, toate aceste momente fac parte din spectacol şi sunt, ca şi episoadele emoţionante, cârlige la fel de puternice care ne ţin prinşi de acest sport. Drept pentru care, a doua oprire pe care o facem în recapitularea anului de tenis 2014 are ca subiect drama şi eroii săi.

10. Turneul Campioanelor de la Singapore: Serena Williams îşi face racheta ţăndări
Există rachete abuzate, rachete sparte şi rachete făcute fărâme şi fărâmiţe. Racheta pe care Serena Williams a distrus-o în semifinala de la Turneul Campioanelor jucată împotriva Carolinei Wozniacki – şi câştigată până la urmă de americancă – face parte din ultima categorie. Serena a declarat, după meci, cu binecunoscuta-i ironie, că acea rachetă nu îi va mai face rău niciodată. Cred şi eu. N-a mai rămas nimic din ea.

Dacă ar exista un grad de comparaţie pentru adjectivul „epic”, atunci cred că ar fi sigur să considerăm că acesta a fost cel mai epic episod cu o rachetă făcută ţăndări în tot anul 2014. În circuitul feminin şi masculin. Forţa şi furia Serenei, care se văd cu acurateţe de cristal la reluarea în slow motion, sunt impresionante. La fel este şi calmul total care se pogoară asupra ei, odată distrugerea desăvârşită. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu racheta aia, dar dacă aş fi fost Serena Williams aş fi luat-o acasă, aş fi pus-o undeva, la vedere, ca pe un reminder, şi i-aş fi ataşat o etichetă pe care să scrie „Dincolo de furie”.
https://www.youtube.com/watch?v=s9osRDWZ7Ac

9. Mutua Madrid Open: Fognini, „You come now, I want to see you. Don’t be scared.”
Fognini joacă în propria lui ligă, una în care orice este permis, de la istericale de ţânc neînţărcat la ameninţări în gura mare. Show-ul ambulant Fabio Fognini a fost la multe turnee din acest an, italianul luând-o razna în toate formele în care un jucător de tenis poate să o ia razna. I-a mers, până a ajuns la Londra. Wimbledonul fiind Wimbledon nu a închis însă ochii la râzgâielile cu iz de macho italian ale lui Fabio. Acesta a fost penalizat cu 27.500 de dolari pentru abuz asupra rachetei. Probabil că n-a fost destul de usturător. La Shanghai, Fognini a recidivat cu stil, arătând mulţimii degetul.

Însă cea mai infamă ieşire a lui Fabio a venit la Madrid, unde, în timpul meciului cu Dolgopolov, Fabs şi-a vărsat furia cu abitir tocmai asupra celui mai îndrăgit arbitru – Mo Lahyani. Povestea a fost aşa: în setul trei, italianul a executat un dropshot pe care arbitrul de linie l-a considerat câştigător. A venit însă un overrule din partea lui Mo, care a şi coborât din scaun pentru a încerca să-l convingă şi să-l potolească pe Fognini. Eforturile lui Lahyani au fost în zadar, Fabio ameninţându-l că „dacă pierde meciul, este în mare belea”. Fabs a pierdut a pierdut până la urmă meciul, iar în timp ce ieşea de pe teren a mai aruncat o ultimă bombă către Mo: „Vino acum, vreau să vorbesc cu tine. Nu te teme”.

8. US Open: Berdych, „Ai ţinut vreodată o rachetă în mâini?”
Puţine lucruri în tenis sunt atât de elegante precum lovitura de forehand a lui Tomas Berdych. Pure class. Pe de altă parte, puţine izbucniri au fost aşa de puţin classy în acest an ca cea pe care cehul a avut-o în sfertul de finală de la US Open, jucat împotriva lui Marin Cilic. În setul trei, Berdych a vânat o minge care căzuse aproape de fileu şi a ridicat-o peste net. Tomas a crezut că a câştigat punctul, însă arbitra de scaun, Louise Azemar Engzell, nu a fost de acord, dându-i punctul lui Cilic. Motivul? Mingea căzuse de două ori în terenul lui Berdych.

Cehul s-a dezlănţuit într-o tiradă verbală care a inclus două întrebări injurioase: „Ai stat prea mult în soare?” şi „Ai ţinut vreodată o rachetă în mâini?”. După meci, a venit surpriza. Berdych a văzut reluarea şi s-a convins că arbitra a fost cea care a avut dreptate. Din fericire, cehul a redevenit classy, cerându-și scuze pe Twitter: „aceasta este scuza mea personală pentru arbitra de ieri. A avut dreptate. Emoţiile m-au făcut să-mi pierd controlul… Îmi cer scuze”.
https://www.youtube.com/watch?v=RDTh2X-PC2g

7. Wimbledon: Serena Williams iese pe teren la dublu într-o stare dubioasă
Dintre toate adjectivele de pe lume, probabil că „puternică” ar fi primul care vine oricui în minte pentru a o descrie pe Serena. Poate de aceea scenele care s-au petrecut înaintea şi în debutul meciului de la Wimbledon dintre surorile Williams şi perechea alcătuită din Kristina Barrois/Stefanie Voegele au părut decupate dintr-o realitate paralelă. Decupajul a început încă dinainte de meci, în timpul încălzirii. Serena, având consistenţa unei umbre şi siguranţa pe picioare a unei marionete, vâra voleuri în fileu de la câţiva paşi, nu reuşea să servească şi avea dificultăţi chiar și când trebuia să adune mingile de pe jos. Începutul meciului a fost amânat cu 10 minute, timp în care Serena a fost examinată de staff-ul medical, care până la urmă i-a dat acesteia ok-ul pentru a ieși pe teren. S-au jucat doar trei game-uri. În cel de al treilea, Serena a făcut patru duble greşeli consecutive, moment în care surorile Williams au decis să se retragă.

Toată această dramă se petrecea după exit-ul – tot dramatic – al Serenei din competiţia de simplu, unde fusese învinsă de Alize Cornet. Speculaţiile de tot soiul au început să sară ca popcornul. Cea mai nevinovată a fost că Serena e însărcinată. Cea mai teribilă a fost că [inserați aici cele mai oribile lucruri care se spun despre jucătorii de tenis]. Versiunea oficială a fost că Serena suferă de o viroză. Vocile, îngrijorările şi contestaţiile care au înflorit în urma acestui episod au urmărit-o în vară pe americancă precum o coadă de cometă şi nu s-au potolit decât în momentul în care ea a reuşit să câştige US Open-ul.

6. Cincinnati: Sharapova, „Check her blood presssure!”
Există oare vreo jucătoare care să polarizeze publicul de tenis precum o face Maria Sharapova? Nope, nu cred. Pentru una din tabere, Maria este mult iubita prinţesă de gheaţă coborâtă din Arendelle pentru a da tenisului o față mai frumoasă. Pentru cealaltă, Sharapova este doar un demon blond ţipător, special inventat de zeii cruzi ai tenisului pentru a ne tortura sensibilităţile auditive şi nu numai. Unsă cu toate alifiile posibile ale PR-ului, rusoaica ţine, de obicei, extrem de bine sub control lucrurile care ar putea să dea apă la moară taberei de hateri. Însă în semifinala de la Cincinnati, jucată contra Anei Ivanovic, Maria a deraiat.

Meciul, câştigat până la urmă de Ana cu 6-2, 5-7, 7-5, a mustit de dramă de la început până la sfârşit, chestie care ne-a făcut să ne uităm la el așa cum ne uitam pe vremuri la „Moştenirea Familiei Guldenburg”, absolut lihniți să vedem ce mai poate aduce episodul următor. Pentru că, da, drama a avut mai multe părţi, care s-au consumat în crescendo. Partea 1 a cuprins cea mai neobişnuită, emoţionant-enervantă, sublim-ridicolă sesiune de on-court coaching pe care am văzut-o ever. O puteţi vedea mai jos în toată ciudăţenia splendidă a momentului în care Sven decide să nu-i mai spună nimic Mariei și doar să se uite la ea. În partea a 2-a a dramei, Ana a întrerupt momentum-ul Sharapovei, când a decis să meargă la vestiar după al doilea set. Nemulţumită, rusoaica l-a tot bătut la cap pe arbitru cu întrebări referitoare la ce făcea Ana în sus-menţionatul vestiar: „se schimbă sau ce?”

Partea a 3-a a pus cireaşa pe tortul nemulţumirii Sharapovei. În timp ce aceasta servea în setul trei la 0-1, Ivanovic s-a îndoit toată deodată, după care a purces să se îndrepte către scaun, ţinându-se de stomac şi arătând de parcă ceva foarte, foarte nasol i s-a întâmplat. Au fost chemaţi doctorii, care i-au luat Anei tensiunea şi i-au dat acesteia apă şi pastile. După care, Ivanovic s-a ridicat, le-a zis doctorilor că e OK şi s-a îndreptat către partea ei de teren, începând să joace ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Partea a 4-a şi ultima a dramei a venit la 4-3 şi 15-40 pentru rusoaică, moment în care, cu o dublă greşeală, Maria şi-a pierdut game-ul şi break-ul pe care îl avea avantaj. Frustrată, Sharapova şi-a dat drumul la gură, strigând către arbitru „Verifică-i tensiunea!”. Am înţeles cu toţii ironia. Nu a mai urmat nimic altceva, dar atacul verbal, executat cu sânge rece, de viperă furioasă, a rămas în urechile tuturor şi se adaugă la colecţia de izbucniri scurte, dar dure şi intense, marca Maria Deloc-Dulce Sharapova.

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.