US Open bate la uşă, iar noi începem pregătirea pentru ultimul Grand Slam al anului încălzindu-ne uşor. Astăzi, un exerciţiu lejer despre modă.

Nike a prezentat oficial, săptămâna trecută, ţinutele pe care le vor purta starurile sale la US Open. Pentru cei care nu ştiu numele mari pe care le îmbracă Nike în tenis, este vorba despre Rafael Nadal, Roger Federer, Grigor Dimitrov, Serena Williams, Maria Sharapova şi Victoria Azarenka. Toţi vor purta haine personalizate, iar Nadal, Federer, Sharapova şi Williams vor avea, de asemenea, ţinute speciale pentru sesiunile de noapte.

Rafael Nadal are darul de a polariza discuţiile despre tenis chiar şi când nu este prezent, iar ceea ce poartă sau nu poartă spaniolul este un subiect care încinge spiritele la fel de mult ca oricare alt subiect ce îl priveşte. Chiar în condiţiile în care participarea lui Nadal la US Open era incertă, ţinuta spaniolului a fost cea mai viu discutată de comentatori şi de fani, asta în condiţiile în care se ştia de ceva vreme că Nike va reînvia pentru Nadal tricoul fără mâneci pe care nu l-am mai văzut din 2008. Faimosul tricou, în varianta oficială, arăta pe el aşa:

Rafa

Albastru deschis cu un pic de roz la gât pentru topul sleeveless. Se adăuga headdband şi wristband asortate, într-o nuanţă de albastru-violet electric cu picăţele roz. OK. Albastrul a fost întotdeauna, alături de verde, culoarea în care i-a stat foarte bine lui Rafa, iar contrastul introdus de headband şi wristband este un trademark al stilului său, aşa că nimic de zis aici. Fără mâneci? Ştiu şi eu? Pe de o parte, de ce nu? Tricoul fără mâneci va face parte întotdeauna din imaginea iconică a lui Nadal, cea despre care vom povesti nepoţilor noştri. Ar fi fost nice să îl mai vedem o dată aşa. Pe de altă parte, nu şi nu şi nu. Sorry Rafa, dar ce arată bine pe un puşti de nouăsprezece ani, cu părul negru şi lung, nu arată deloc bine pe un tip de douăzeci şi opt de ani care are un început de chelie.

Chris Chase de la USA Today a cântărit pro-urile şi con-urile, întrebându-se ce mai e şi povestea asta, cumva criza vârstei de mijloc în tenis, varianta Nadal? Iar apoi, l-a ironizat:

„Adăugarea mânecilor a avut un efect imediat, pozitiv, asupra performanţei lui Nadal în turneele de Grand Slam. Fără mâneci, a câştigat doar un Grand Slam dintre cele care nu se desfăşoară pe zgură (2008 Wimbledon). Cu mâneci, a câştigat trei din următoarele cinci finale de Grand Slam-uri care nu se desfăşoară pe zgură. Cu siguranţă, chestia asta se explică prin adăugarea a câţiva centimetri de ţesătură peste bicepşi. Nu există nici o altă explicaţie logică. (Nu am inclus Roland Garros-ul în ecuaţie pentru că Rafa, chiar îmbrăcat într-o canadiană sau în costum de baie, tot ar câştiga la Roland Garros)”.

Deocamdată, look-ul fără mâneci nu a fost de bun augur pentru Nadal, spaniolul anunţând până la urmă că nu s-a recuperat în urma accidentării la încheietura mâinii drepte şi că nu va putea participa la US Open.

În anul de graţie 2008, Federer câştiga US Open pentru al cincilea an la rând şi pentru ultima oară. Atunci elveţianul era hot într-un tricou roşu care îl făcea să arate pe teren ca o vâlvătaie. De atunci şi până acum, Roger s-a tot îndepărtat de trofeul de la New York, dar anul acesta lucrurile par să se întoarcă din nou în favoarea sa. Roger arată regenerat, iar outfit-ul pe care îl va purta la US Open, al cărui punct de atracţie este tricoul verde crud, îl face să pară mai tânăr şi mai senin. Ţinuta lui Federer îmi place nu numai pentru că se potriveşte cu starea bună în care el pare să se scalde, dar mai ales pentru că Nike pare a fi găsit, într-un final, şi alte nuanţe în care să-l îmbrace pe Roger în afară de eternele şi ternele variante de gri-uri în care l-am văzut de prea multe ori în ultimul timp.

Roger

Ţinutele pentru sesiunile de noapte ale lui Federer şi Nadal au în comun faptul că sunt uni. Cea a lui Roger este all black, pe când cea a lui Nadal este gri închis, însă îndulcită de headband-ul şi wristband-ul roz cu picăţele negre.

Ce se întâmplă cu copiii, atunci când cresc? Încep să-şi creeze stilul lor. Grigor Dimitrov a crescut în ranking până pe locul opt şi beneficiază, pentru prima dată, de un outfit personalizat pe teren. Doar că Grigor, sporovăielnic, pus pe râs şi pe şotii în afara terenului cu prieteni precum Andy Murray, sturlubatic pe teren atunci când jocul îi merge, încă mai este destul de mult un copil şi destul de departe de eleganţa lui Daddy Fed. Prin urmare, Nike a încercat să combine cele două elemente, copilărimea şi eleganţa, şi nu sunt sigură că i-a şi ieşit. Tricoul este polo, de un albastru aproape violent, în timp ce mânecile şi gulerul sunt un negru-gri, o culoare care se asortează cu short-ul. Pe interior, gulerul este roz aprins. Nu e rău, dar prea dă senzaţia că cineva a băgat în aceeaşi oală stilurile vestimentare ale lui Federer şi Nadal, le-a amestecat bine-bine de tot, iar din oală a ieşit Dimitrov.

Dimitrov

Andy Murray, care, după părerea mea are, în afara terenului, stilul de vestimentaţie cel mai cool din ATP, are o ţinută destul de clasică la US Open. Adidas a pregătit pentru el un tricou în două variante de culori. Varianta pentru zi este un albastru profund, marin, cea de seară vine într-o nuanţă de gri greu, cărbune. Ambele sunt combinate cu un short gri închis, iar culorile îi vin lui Andy – mereu îngrozitor de alb, chiar şi atunci când este bronzat – de minune.

La fete, cea mai surprinzătoare, dar cea mai potrivită alegere mi se pare, de departe, cea pentru Serena Williams. Rochia ei de zi utilizează o culoare îndrăzneaţă – fuchsia – şi un motiv negru de animal print. Varianta de seară este identică, doar că, în loc de fuchsia, fondul rochiei este alb. Nu sunt un mare fan al hainelor care mizează pe motivele animal print, cu atât mai puţin pe terenul de tenis, dar recunosc când un astfel de outfit îi stă bine cuiva. Iar Serenei îi stă extraordinar de bine. Animal print-ul se potriveşte perfect cu personalitatea sa.

Serena

La fel de potrivită mi se pare ţinuta pregătită pentru Victoria Azarenka. Tricoul polo fără mâneci, mizând pe combinaţia de diverse nuanţe de albastru cu dunga verticală albă de pe mijloc dă senzaţia de sporty şi fresh. Şi merge perfect cu pantalonii scurţi, care se văd în poză. În momentul în care Vika a început să aibă rezultate mari şi să fie băgată de lume în seamă, ea purta ţinute a căror piesă de rezistenţă erau chiar pantalonii scurţi, iar Azarenka ieşea în evidenţă şi prin acest detaliu. Plus că prezenţa pantalonilor scurţi în outfit-ul ei se potriveşte cu personalitatea sa băieţoasă şi belicoasă. Însă, în descrierea oficială a ţinutei pentru Azarenka, se vorbeşte despre o combinaţie între tricou şi o fustă. Fusta nu e urâtă, dar sincer, imaginându-mi momentul în care Vika va intra prima dată pe teren la US Open, cu căştile în urechi şi cu gluga trasă peste cap, ca un fel de zeiţă funky a războiului pogorâtă pe teren, o văd mai degrabă în acel short negru, decât în acea fustiţă.

Vika

La antipodul ţinutelor simple, băieţeşti, se află rochia pe care Stella McCartney a pregătit-o pentru Caroline Wozniacki. Stella a avut întotdeauna în abordările costumelor de tenis pe care le face o viziune profund feminină, care s-a tradus în volănaşe, asimetrii, tot felul de detalii de formă şi culoare care veneau să rupă monotonia liniilor drepte. Rochia lui Wozniacki menţine această tendinţă feminină, cu acel volan introdus pe talie, dar stă departe de extremele înfoiate pe care le-am văzut la McCartney în ultimii ani. Una peste alta, este o rochie care s-ar putea să dea bine pe Wozniacki şi, mai ales, pe colega ei care poartă această linie, Maria Kirilenko. Nu o văd mergând însă la fel de bine pe Andrea Petkovic.

wozniackius

 

Vorbind de antiteza între ţinutele băieţeşti şi cele feminine. Maria Sharapova revine, pentru ţinuta de zi, cu o combinaţie de rochie-tunică plus biker shorts, pe care a folosit-o de la începutul anului. Îmi place combinaţia de culori utilizate în partea superioară a rochiei: gri deschis, bej, portocaliu, dar nu-mi pot imagina rochia şi biker shorts arătând bine pe oricine altcineva în afara Sharapovei. Pentru sesiunea de noapte, rusoaica are o rochie all black. Acum. Efectul unei rochii negre pe centralul de la New York va fi mereu garantat. Cea cu paiete, pe care Maria a purtat-o la US Open 2006, rămâne una dintre cele mai memorabile rochii purtate vreodată pe terenul de tenis. Versiunea 2014 a „little black dress” nu are paiete şi nu este la fel de spectaculoasă, dar sigur va impresiona.

Maria

Tot în negru se pare că va apărea şi Ana Ivanovic, pentru care Adidas a creat o rochie cu un print glossy în partea superioară. Nu am aflat încă ce va purta Simona Halep, dar outfitul negru cu care a apărut într-unul din meciurile de la BRD Bucharest Open ar merge perfect în sesiunile de seară de la New York.

Simona Halep

*Articol actualizat în urma anunţului făcut de Rafael Nadal că nu va participa la US Open.

Sursa fotografiilor utilizate în acest articol: Nike, Adidas, BRD Bucharest Open.

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.