S-a terminat cu aşteptarea. Astăzi debutează ultimul Grand Slam al anului şi nu începe oricum, ci chiar cu Simona Halep.

Organizatorii au programat meciul ei cu americanca Danielle Rose Collins, deţinătoare a unui wildcard, primul pe terenul central de la New York, începând cu 18.00, ora României.

Danielle Rose Collins este numărul 583 mondial şi a pierdut la New Haven în calificări la Su-Wei Hsieh 6-4 6-3. Aşa că, orice alt rezultat în afară de un meci câştigat uşor, în două seturi, de Simona, nu poate fi decât unul surprinzător. Un astfel de match-up – o jucătoare de elită cu o necunoscută – mai ales, în primele tururi, este pentru jucătoarea de elită un cuţit cu două tăişuri, chiar dacă necunoscuta nu-i creează nici o problemă. Pe de o parte, este ok, pentru că meciurile câştigate uşor înseamnă conservare de energie pentru tururile care urmează. Pe de altă parte, mai puţine ore petrecute pe teren echivalează cu mai puţină pregătire pentru meciurile dure care – în teorie – vor veni în fazele mai avansate ale competiţiei.

De altfel, Simona intră în US Open sub semnul acestei dileme. Jucând puţine meciuri pe hard-ul american, încălzirea ei pentru Grand Slam-ul de la New York a fost mai scurtă decât se aştepta. Asta poate fi un plus sau în minus tot în termenii de care am vorbit mai sus. Simona a spus, însă, că este pregătită, deci mergem pe mâna ei şi alegem plusurile: intră în US Open cu mai puţină uzură fizică şi mentală. Este o situaţie radical diferită de Paris şi, mai ales, de Londra, unde a ajuns, de fiecare dată, după săptămâni dure de competiţie presărate cu una, cel mult două săptămâni de pauză.

În acelaşi timp, înfrângerile Simonei la Sharapova şi, în special, la Rybarikova în turneul de la New Haven i-a făcut pe unii dintre specialişti să se îndoiască de forma ei. În schimb, alţii au subliniat că Simona a arătat, anul acesta, un imens potenţial de bounce back, de revenire din momente aparent mai slabe de formă. Printre cei care au adoptat prima interpretare sunt jurnaliştii de la tennis.com, care în predicţiile lor referitoare la câştigătoarea Grand Slam-ului american au optat pentru Serena Williams. Este explicabil, ei sunt americani, iar Serena pare să-şi fi revenit şi dornică să încerce o ispăşire a anului oribil pe care l-a avut, prin câştigarea trofeului de acasă. În cea de a doua categorie, a celor care merg pe mâna Simonei Halep pentru acest Grand Slam, se numără experţii WTA, care au declarat-o potenţială câştigătoare într-o finală în care ei cred că se va califica, de pe cealaltă parte de tablou, Ana Invanovic.

Având în vedere istoricul Simonei din acest an, în care orice mică deviere de pe linie (a se citi turnee sau turnee succesive în care ea a pierdut în primele tururi) a fost corectată rapid şi urmată de parcursuri excelente în turneele mari, tind să cred că Simona ne va surprinde plăcut şi de această dată. De altfel, după terminarea turneului de la Wimbledon, am spus că, după părerea mea, ea are o şansă bună de a se impune măcar la unul dintre cele două Grand Slam-uri pe hard care urmează, New York şi/sau Australian Open. Pentru că hard-ul îi dă ocazia să îşi exprime cel mai bine jocul care cred că îi place şi care o caracterizează: viteză fulgerătoare de desfăşurare a punctelor, schimbare rapidă a direcţiei de joc din spatele terenului, copleşirea adversarelor prin luarea mingilor cât mai devreme şi scurtarea timpilor lor de reacţie, venit-jucat-învins-plecat, fără prea multă tărăgăneală şi fără prea multă negociere.

Hard-ul îi poate da Simonei ceea ce zgura nu îi poate da, viteză de joc adică, şi terenul ferm de sub picioare de care o jucătoare ca ea, care câştigă şi cu agresivitate, dar şi cu apărare, are nevoie şi care nu-i de găsit pe iarbă. Aşa că, punând cap la cap toate astea, aş merge pe mâna celor care spun că Simona va avea un deep run la US Open. Cu condiţia ca ea să rezolve problema Maria Sharapova.

Voiam să mai spun că, până acum, Simona m-a impresionat, la New York, cu aceeaşi calitate pe care am remarcat-o constant la ea de anul trecut: realismul pe care îl abordează în deciziile ei. Cei care o urmăresc pe Facebook ştiu, de pe pagina ei, că Simona a fost provocată să accepte #theicebucketchallenge. Campania realizată de Asociaţia pentru ALS este pe atât de eficientă, pe atât de controversată, dar nu este scopul nostru aici să discutăm despre asta. Fapt este că Simona Halep a acceptat provocarea, dar a spus că nu doreşte să rişte o îmbolnăvire în pragul US Open, drept pentru care o va pune în practică imediat ce termină turneul. Asta da doză sănătoasă de realism.

Ce meciuri ne mai interesează azi

Meciurile fetelor noastre: Irina-Camelia Begu vs. Silvia Soler-Espinosa şi Kristyna Pliskova vs. Alexandra Dulgheru.

Kimiko Date-Krumm vs. Venus Williams: este un meci al cărui rezultat ne interesează pentru că, în ipoteza unui meci cu Simona în R4, forma în care se află Venus are o mare importanţă.

Maria Sharapova vs. Maria Kirilenko: meciul Mariilor ne interesează şi el, pentru că s-au emis unele ipoteze că Maria Mică ar avea potenţialul să producă upsetul şi să o răstoarne pe Maria Mare.

Robin Haase vs. Andy Murray: dintre cei trei Big 4 rămaşi în turneu, Andy pare a avea meciul de debut cel mai dificil.
Magdalena Rybarikova vs. Caroline Wozniacki: poate produce Rybarikova, care a avut o săptămână de graţie la New Haven, surpriza zilei pe tabloul feminin?

Mikhail Youzhny vs. Nick Kyrgios: este cimentul la fel de prietenos pentru Nick ca şi iarba?

 

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.