Ești francez, ai optsprezece ani și ai primit un wildcard la Roland Garros. Soarta a făcut ca adversarul tău din primul tur să fie Rafael Nadal. Ce așteptări poți să ai? Pe bune. Ce așteptări poți, realist vorbind, să ai când vii în audiență la regele zgurii? Să nu te lași copleșit de emoții? Să joci un meci frumos? Să mulțumești cât poți de mult publicul care te susține necondiționat? Să faci ca victoria să fie cât se poate de grea pentru adversar? Nu știu ce și-a propus Quentin Halys, dar ceea ce pot spune cu siguranță este că puștiul francez a reușit niște momente de tenis bun și chiar se poate lăuda cu un break făcut contra lui Nadal pe Chatrier. Cât despre scor, ei bine, a fost 6-3, 6-3, 6-4 pentru Rafa, care a jucat bine, după propria judecată, emisă la cald, imediat ce meciul s-a terminat. Cu această victorie ușoară, Nadal merge în turul doi la Roland Garros, unde îl așteaptă Nicolas Almagro.

https://www.youtube.com/watch?v=m47KfBJI2-U
Nimic, dar absolut nimic din ceea ce a făcut Nadal pe teren azi nu a amintit de vreo slăbiciune în jocul său. Ba chiar, văzându-l cum își țese cu măiestrie pânza obișnuită – backhand de siguranță, deplasare miraculoasă, forehand sălbatic – în care-și prinde victimele, am avut pentru un moment impresia că aprig dezbătutul declin al lui Rafa nu este decât un vis pe care l-am visat cu toții. Ce declin? Dacă să lovești cu precizie maniacală forehanduri în lung de linie, să scoți la rând trei-patru mingi venite pe colțuri și să închizi puncte cu niște voleuri de manual este declin, atunci înseamnă că am luat-o cu toții razna.

Desigur, un puști de optsprezece ani care a jucat primul lui meci pe tabloul unui Grand Slam nu este tocmai un oponent de temut. Mdaaaa, dar Nadal are o istorie cu puști care n-ar trebui să-i dea de furcă și totuși îi dau. Inclusiv la Roland Garros. Pe de altă parte, Halys are niște calități foarte faine. Lovește cu forehandul ca un demon și are un backhand înțepător, plat, pe care-l execută uneori din săritură și care poate să aterizeze foarte aproape de linia din spatele terenului. Are un serviciu masiv pe care poate conta atunci când se află cu spatele la perete. Caută să lovească winnere cât mai devreme și nu îi tremură mâna atunci când pune scurte. În plus, tânărul francez stă destul de bine cu emoțiile: nici măcar un moment nu a dat semne că ar avea trac. Ba chiar părea că s-a bucurat de fiecare moment trăit pe Chatrier.

La rândul lui, Rafa, după tot tumultul și zgomotul din ultimele luni, a dat impresia că se bucură cât se poate de mult să fie înapoi în bastionul de zgură. Pe la sfârșitul setului trei, când mulțimea nu mai contenea să îl încurajeze pe Halys, chiar l-a bufnit râsul. În mijlocul aplauzelor, uralelor și încurajărilor adresate oponentului său, Nadal s-a oprit înainte de a-și începe game-ul pe propriul serviciu și a zâmbit cu zâmbetul acela al lui mare, de reclamă la pastă de dinți. A rămas așa pentru câteva secunde bune, pierdut într-un răsfăț dulce. Răsfățul celui care știe că aplauzele și uralele pentru adversar erau în bună măsură justificate de propria lui aură. He was enjoying it. Definitely enjoying it.

Avea și de ce. Rafa a început setul unu fulminant, ajungând rapid la 4-1. Nici rebreak-ul reușit de Halys pentru 2-4, întâmpinat cu aplauze masive de publicul aflat pe Chatrier, nu a părut să-i scadă lui Nadal din pofta de joc. În game-ul imediat următor, a executat această minunăție de overhead de backhand, care a ajuns imediat pe Twitter.

Francezul reușea un hold pentru 3-4, însă Rafa se dezlănțuia în următoarele două game-uri pentru a încheia setul unu cu 6-3.

Setul doi a început cu o altă delicatesă scoasă din bucătăriile regale: un smash câștigător executat de Rafa din colțul dreapta al terenului său și care a aterizat – exploziv, cinic și neiertător – fix în colțul opus al terenului lui Halys. Singura sincopă în Nadalfest-ul de pe Chatrier a venit în setul trei, la 4-2, când campionul în exercițiu a avut ocazia să mai realizeze un break. Conducând cu 40-30, Rafa a îngrămădit două erori una după alta, iar acestea au ajuns până la urmă să îl coste game-ul. Mai întâi, a scăpat un forehand prea lung, apoi a îndesat un voleu de rever în fileu. Au fost, în afară de câteva shank-uri, singurele lovituri urâte ale lui Nadal în tot meciul și, spre deosebire de partidele recente, în care astfel de erori aduceau cu ele prăbușiri mai mari și mai costisitoare în jocul lui Rafa, de data aceasta nu s-a întâmplat nimic de acest gen. Spaniolul a reușit un hold lejer pentru 5-3 și a încheiat meciul fără vreo emoție două game-uri mai târziu, pe propriul serviciu.

„I am happy”, a declarat Rafa la sfârșitul meciului pentru Mats Wilander, atunci când acesta l-a întrebat cum evaluează nivelul său de joc. „Atunci când am avut șansa să joc, am jucat bine”, a continuat el făcând referire la faptul că adversarul său a căutat să închidă punctele cât mai repede. În mod special, Rafa s-a declarat mulțumit de forehandul în lung de linie, care a mers foarte bine.

Este nivelul arătat de Nadal azi suficient încât să trecem sub semnul uitării chinurile lui recente pe zgura europeană? Nici gând. „Nu poți uita ce s-a întâmplat înainte”, a replicat el imediat atunci când Mats a insinuat că Roland Garros-ul este un capitol nou, care ar putea să facă uitate cele 11 luni în care spaniolul a tot avut probleme.

Sunt de acord. Totul a fost ok azi la Rafa: serviciul, jocul din teren, atitudinea, deplasarea, intensitatea. Până și albastrul electric al tricoului său ar fi putut să fie ok. Mă rog, este ok, doar că monocromia întregului outfit îl face pe Nadal să arate prea ștrumfesc. Însă detaliul care a făcut diferența între acest sezon de zgură și cele anterioare a fost tocmai capacitatea sau, mai bine zis, incapacitatea lui Rafa de a juca în mod constant la un nivel înalt de-a lungul unui turneu. Capodopera de meci contra lui Berdych din semifinalele de la Madrid a fost urmată, spre exemplu, de duda de meci făcut în finala cu Murray. Deci trebuie să așteptăm. Pe moment, însă, e loc de niște zâmbete: Rafa might be all blue, but he’s all right.

***

Din înțelepciunile lui Mats:

  • Despre Halys: Va fi în top 50. Are un forehand masiv și un backhand plat. Problema e că toată lumea din circuitul masculin are un forehand masiv și un backhand plat, deci o să joace ca toți ceilalți. Spre deosebire de Rafa, de exemplu, care este diferit.
  • Despre Nadal: Nadal a mai adăugat viteză la serviciul doi.
  • Despre ce faci dacă ești adversarul lui Nadal la Roland Garros: Trebuie să faci tot ce îți stă în putință pentru a oferi șanse mai bune adversarului care joacă împotriva lui în turul următor. Trebuie să îl ții cât mai mult pe teren.

Foto: PASCAL GUYOT (AFP)

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.