Roberta Vinci a produs o surpriză de proporții gigantice la US Open, revenind după ce a fost condusă cu 1-0 la seturi de Serena Williams și eliminând-o pe lidera mondială cu scorul de 2-6, 6-4, 6-4. Victoria lui Vinci pune capăt încercării Serenei de a câștiga toate cele patru Grand Slam-uri într-un an și de a egala recordul de 22 de titluri deținute de Stefi Graff la turneele de această categorie.

Foto: USTA/Pete Staples

Foto: USTA/Pete Staples

„Este un moment incredibil pentru mine. Este minunat. Este ca un vis”, a declarat Roberta Vinci în probabil unul dintre cele mai emoționante interviuri ale tuturor timpurilor acordate on court. „Sunt în finală și am învins-o pe Serena. Îmi pare rău, oameni buni. Dar pentru mine este un moment extraordinar. Am încercat să stau concentrată și să nu mă gândesc la meci. Serena este o jucătoare incredibilă. Este cel mai bun moment din viața mea”, a continuat Vinci, cotată, înaintea partidei, cu 1-300 șanse de a o câștiga.

„Cred că a jucat cel mai bun tenis din cariera ei”, a spus Serena la conferința de presă, adăugând că adversara ei a jucat pur și simplu „out of her mind”.

Puține indicii au fost la începutul meciului că acesta se va întinde. În patru întâlniri, Vinci nu câștigase nici un set împotriva Serenei și, în ciuda unui break obținut de italiancă la 1-1, posibilitatea ca deznodământul să fie de data aceasta diferit părea cât se poate de neverosimilă. Așa cum face de nenumărate ori, Serena a reușit imediat un rebreak pentru 2-2, iar de acolo a sprintat pentru a câștiga primul set.

Netulburată, Vinci a început să diversifice loviturile, utilizând slice-uri de backhand, drop shot-uri și loburi pentru a o ține pe Serena într-o permanentă mișcare de față-spate. Tactica a dat roade. La 2 egal în setul doi, forehandul Serenei a dat primele semne de gripare, în momentul în care a cedat, oferindu-i Robertei un break. Acesta a ținut cu dinții de el și a servit la 5-4, închizând ușa setului doi în fața Serenei.

La 2-0 pentru Williams în decisiv, răzmerița Robertei a părut pe cale de a fi definitiv înăbușită de lidera mondială. A fost doar o părere. În game-ul trei, la 30-40, Vinci a găsit un passing shot genial pe forehand care a depășit-o pe Serena. Aceasta a cedat următoarele două puncte, al doilea cu o dublă greșeală. Erorile au continuat să plouă din racheta lui Williams și în game-ul următor, iar Vinci a restabilit egalitatea la 2.

După două hold-uri de fiecare, marcate cu răcnete de încurajare de Serena și cu zâmbete calme de Roberta, a venit și game-ul care a decis soarta meciului. Vinci a găsit un voleu de bakchand câștigător pentru a pune capăt unui raliu monstruos și și-a ridicat brațele în aer, îndemnând mulțimea să o aplaude. A fost scânteia de la care jocul Robertei s-a alimentat pentru a se aprinde și mai tare. Italianca făcea break, o lua în fața Serenei cu 4-3, iar numărul unu mondial nu mai reușea să de dezmeticească suficient pentru a reveni în decisiv. La 5-4, Vinci a închis meciul cu un game câștigat la 0, punând în operă cel mai mare și mai improbabil upset al anului în tenis.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.