Dacă v-ați zis, înainte de Roland Garros, că n-are cum să nu ne pască o finală între Rafa și Nole, ei bine, puteți răsufla ușurați. Ați avut dreptate. Rafa s-a calificat în a noua finală la turneul parizian, după ce i-a administrat o bătaie zdravănă, în trei seturi, lui Andy Murray. Novak, la rândul său, nu l-a lăsat pe Gulbis să stea între el și visul unui titlu pe zgura pariziană. L-a învins pe leton în patru seturi, după ce l-a cedat, destul de bizar, pe al treilea.

Cu această a noua calificare în finala de la Roland Garros, Nadal mai bagă în buzunar un record. Nici un alt jucător din istorie nu a reușit vreodată să joace de nouă ori o finală la același turneu de Mare Slam. Novak, la rândul său, face un pas enorm către mult râvnita Cupă a Muschetarilor, care i-ar completa Career Grand Slam-ul.

Cu ce se va juca finala pe masă?

Cu titlul de campion la Roland Garros, dar și cu numărul unu mondial.

A câta întâlnire este?

Rafole este rivalitatea care keeps on giving. Dacă sunteți fanul ei, probabil că zâmbiți de încântare. Dacă nu, probabil că deja vă faceți planuri să mergeți duminică la pescuit. Finala va fi meciul cu numărul 42 dintre spaniol și sârb. Nadal și-a adjudecat până acum 22 dintre întâlniri, Nole 19. Sârbul a câștigat ultimele patru meciuri.

Care este starea de spirit în cele două tabere?

Nadal a zis că semifinala contra lui Murray a fost cel mai bun meci pe care l-a jucat la Roland Garros anul acesta. Știe că Djokovic este cel mai dificil adversar, dar WillTryHisBest pentru a-l învinge. Ca de obicei. Mai spune Rafa că, deși Nole l-a bătut la Roma, are speranțe că duminică își va putea îmbunătăți prestația, pentru că la Paris a fost în stare să se antreneze mai bine decât tot anul.

Djokovic a spus că a simțit o stare de oboseală pe care nu și-o explică la mijlocul setului al treilea al semifinalei. La conferința de presă, a dat de înțeles că ar avea niște probleme de ordin fizic, dar a specificat că va fi gata pentru duminică. De asemenea, Nole a spus că va fi agresiv, pentru că ăsta este planul lui și pentru că asta este singura modalitate de a-l bate pe Nadal.

Cum s-au văzut cei doi în meciurile de azi?

Nole s-a văzut bine. În primele două seturi. A servit ok, i-a luat lui Gulbis orice putere pe forehand, a obținut repede oportunități de break și le-a convertit. În al treilea set, s-a întâmplat faza cu  oboseala. Nu și-a mai găsit serviciul unu, a început să trimită backhanduri dezlânate. La începutul setului patru, a făcut praf o rachetă. Apoi, și-a pus șepcuța pe cap, a reînceput să joace lung pe linii și asta a fost. Una peste alta, Nole mi se pare că se scaldă mai mult sau mai puțin în aceleași ape ca la Roma. Are fluctuații în joc, dar reușește să se redreseze întotdeauna la timp. Backhandul nu mai este la fel de solid ca în 2011, dar compensează cu serviciul. În schimb, dă impresia că este ceva mai înnegurat ca în Italia.

Rafa s-a văzut ca un om aflat în misiune. În plus, astăzi Muzz a ieșit pe teren arătând pur și simplu epuizat. Nu-i de mirare, după meciul cu Kohlschreiber, purtat pe durata a două zile, și după chinul de cinci seturi cu Monfils. Revenind la Nadal. Soarele strălucitor, serviciul unu foarte bun (peste 91% puncte câștigate) plus forehandul zumzăitor l-au făcut să arate azi ca Vintage Rafa. După răfuiala pe frig și întuneric de pe Lenglen cu Ferrer, o zburdare în soare pe Chatrier contra lui Andy este posibil să fi venit fix la timp pentru a mai da un zvâc încrederii în sine pe care Rafa tot și-o plânge de la Australian Open încoace.

La ce ne putem aștepta duminică?

La orice. Totul, dar absolut totul e posibil când vine vorba de the blue brothers.

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

TENNIS - INTERNATIONAUX DE FRANCE 2014

Fotografii: Federația Franceză de Tenis

Leave a Reply

Your email address will not be published.