Trebuia să ne salveze ceva de monotonia previzibilului în ziua în care s-au disputat sferturile masculine la Wimbledon.

După trei victorii în trei seturi ale primilor trei favoriți, s-a produs și upset-ul. Richard Gasquet a oferit surpriza acestei zile, eliminându-l în cinci seturi pe Stan Wawrinka. Francezul va juca în semifinale cu Novak Djokovic, care l-a învins pe Marin Cilic.

Richard Gasquet, care s-a calificat pentru a doua oară în carieră în semifinale la Wimbledon, a servit pentru meci în decisiv, la 5-3, însă Stan Wawrinka a realizat break-ul, forțând o continuare a setului cinci. La 10-9, a apărut din nou oportunitatea pentru francez să închidă meciul, de data asta pe serviciul lui Stan. Gasquet nu a mai ratat ocazia, partida încheindu-se cu scorul  de 6-4, 4-6, 3-6, 6-4, 11-9 în favoarea sa.

De departe cel mai încântător meci al acestei săptămâni pe tabloul masculin, sfertul de finală dintre Wawrinka și Gasquet a oferit spectatorilor cam tot ceea ce poate oferi un meci de tenis memorabil: măiestrie, lovituri dintre cele mai diverse, dueluri la fileu, schimbări de momentum și, mai ales, un festival al backhandurilor executate cu o mână. „Mi-am dorit meciul foarte mult”, a declarat francezul imediat după terminarea acestuia. „A fost dificil după ce am condus cu 5-3, însă am continuat să lupt. Ar fi fost greu dacă aș fi pierdut”.

Gasquet strică, astfel, petrecerea primilor patru favoriți, împiedicând reuniunea acestora în semifinale. Ar fi fost pentru prima dată după douăzeci de ani când în semifinalele turneului de la SW19 ar fi acces primii patru jucători de pe tabloul masculin.

Dacă pe Richard îl așteaptă vineri Novak Djokovic, campionul de la Roland Garros se vede nevoit să părăsească Wimbledonul și anul acesta exact în aceeași etapă în care a părăsit turneul și anul trecut, când era învins de Roger Federer. Wawrinka, spuneam după ce l-am văzut live la Queen’s, nu mi se pare încă pregătit să facă față – nici fizic, dar nici mental – unui parcurs până la capăt la Wimbledon. Iar meciul de azi mi-a dat dreptate. În ciuda forței sale fizice superioare, elvețianul a părut ezitant în momentele cheie, un fel de combinație între fostul Wawrinka și noul Wawrinka. Ceea ce  nu înseamnă nimic altceva decât: (1) că Stan este încă un work in progress; (2) că dubla Roland Garros – Wimbledon încă rămâne, în ciuda măririi distanței temporale dintre cele două Grand Slam-uri, o reușită greu accesibilă.

Rezultatul meciului dintre Wawrinka și Gasquet trebuie că îi convine cât se poate de tare lui Novak Djokovic, care, așa cum presupuneam, în preview-ul făcut sferturilor, și-a învățat lecția după isprava cu Anderson și s-a mobilizat la maxim contra lui Marin Cilic, pe care l-a învins cu un triplu 6-4. Cu Richard Gasquet, sârbul a pierdut o singură dată, iar asta s-a întâmplat hăt, în 2007.

Semifinala din partea inferioară a tabloului se va juca între Andy Murray și Roger Federer, ambii victorioși în trei seturi împotriva adversarilor lor de azi.

Citește toate articolele despre Wimbledon 2015 pe pagina dedicată turneului.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.