Retrospectiva anului 2015 pe livingtennis.ro a ajuns la ultimul episod. Păstrând tradiția de anul trecut, am ținut ce a fost mai bun pentru sfârşit: topul celor mai bune meciuri de tenis ale acestui an.
Serena Williams și Lucie Safarova, finală, Roland Garros
Câștigătoare: Serena Williams
Serena Williams a câștigat pentru a treia oară în carieră turneul de la Roland Garros, învingând-o în finală pe Lucie Safarova cu scorul de 6-3, 6-7, 6-2. Cu această victorie, Serena ajungea la frumosul număr rotund de 20 de titluri de Grand Slam, însă numărul unu mondial trecuse prin foc și pară, din punctul de vedere al sănătății, pentru a ajunge să ridice deasupra capului trofeul de la Paris, în special în timpul semifinalei cu Timea Bacsinszky. Lucie, o finalistă improbabilă, reușea să îi dea Serenei o replică bună, salvând spectatorii de monotonia unei alte victorii de rutină, în minim de seturi, din partea Serenei.
Roger Federer și Nick Kyrgios, turul 2, Madrid
Câștigător: Nick Kyrgios
După cinci mingi de meci ratate și trei seturi terminate la tiebreak, Nick Kyrgios l-a învins pe Roger Federer la Madrid, reușind să producă upset-ul turneului. Tiebreak-ul setului trei s-a încheiat la 12. Era pentru prima dată, din 2009, când Roger Federer suferea o înfrângere în fața unui jucător de 20 de ani sau mai puțin, după finala de la US Open, pierdută în fața lui Juan Martin del Potro. Federer l-a condus pe Kyrgios cu un set și un break, însă australianul, care a primit, înaintea tiebreak-ului din primul set, un warning pentru utilizarea unui limbaj inadecvat la adresa unui arbitru de linie, și-a ridicat jocul în setul doi pentru a trimite meciul în decisiv. Dacă tiebreak-ul primului set a stat sub semnul izbucnirii nervoase a lui Kyrgios, cel care a decis soarta celui de-al doilea set a fost marcat de nervozitatea lui Federer. Acesta a izbucnit, la rândul său, din cauza erorilor făcute de arbitrii de linie, spunând că „avem nevoie de un clovn pentru acest circ”.
Novak Djokovic și Andy Murray, semifinală, Roland Garros
Câștigător: Novak Djokovic
Meciul dintre Djokovic și Murray a fost suspendat la scorul de 6-3, 6-3, 5-7, 3-3 pentru sârb din cauza unei iminente furtuni în Paris. În acel moment, aveam un meci competitiv. După primele două seturi în care fusese încet, neinspirat, moale la retur, cu capul în nori și cu picioarele înclisate parcă în zgură, Murray începuse să se trezească pe la mijlocul setului trei. Starea de grație a lui Andy s-a păstrat și la reluarea meciului, a doua zi, când a reușit să câștige setul patru și să trimită semifinala într-un decisiv. Însă, în game-ul secund al setului cinci, Murray a făcut un check-out subit, iar de acolo nu a mai fost cale de întoarcere pentru scoțian. Djokovic, redevenit imperial și calm, n-a mai oferit cadouri sub formă de forehanduri rătăcite sau de overhead-uri tuflite în fileu, în timp ce rezistența lui Murray s-a evaporat toată sub soarele parizian. Nole mergea mai departe în finala de la Roland Garros cu o victorie în cinci seturi, 6-3, 6-3, 5-7, 5-7, 6-1, în fața lui Andy.
Roger Federer și Rafael Nadal, finală, Basel
Câștigător: Roger Federer
După 21 de luni de așteptare pentru fanii Fedalului, Roger Federer și Rafael Nadal au reușit, în fine, să ajungă să joace un meci împreună. Nu a fost un meci oarecare, ci o finală jucată chiar acasă la Roger. Acesta l-a învins, până la urmă, pe Rafa, dar nu înainte ca meciul să se întindă trei seturi (6-3, 5-7, 6-3) și nu înainte ca elvețianul să trădeze din nou aceleași emoții care fac din fiecare meci al său cu Nadal deopotrivă o luptă a lui Federer cu un stil de joc care îl incomodează și cu un adversar care îl consumă mental ca nimeni altul.
Rafael Nadal și Fabio Fognini, turul 3, US Open
Câștigător: Fabio Fognini
Fabio Fognini l-a învins pe Rafael Nadal în turul trei la US Open, după ce a fost condus de spaniol cu două seturi și un break. Scorul final: 3-6, 4-6, 6-4, 6-3, 6-4. Se întâmpla, pentru prima dată în istoria participărilor lui Nadal la turneele de Grand Slam, ca el să piardă un meci după ce condusese cu două seturi. Cu acest meci câștigat, Fognini ajungea la trei victorii împotriva lui Rafa în acest an, după primele două obținute pe zgură, la Rio de Janeiro și la Barcelona.
Stan Wawrinka și Richard Gasquet, sferturi, Wimbledon
Câștigător: Richard Gasquet
De departe cel mai încântător meci al celei de a doua săptămâni pe tabloul masculin de la Wimbledon, sfertul de finală dintre Wawrinka și Gasquet a oferit spectatorilor cam tot ceea ce poate oferi un meci de tenis memorabil: măiestrie, lovituri dintre cele mai diverse, dueluri la fileu, schimbări de momentum și, mai ales, un festival al backhandurilor executate cu o mână. Gasquet, care se califica pentru a doua oară în carieră în semifinale la Wimbledon ca urmare a acestei victorii, a servit pentru meci în decisiv, la 5-3, însă Wawrinka a realizat break-ul, forțând o continuare a setului cinci. La 10-9, a apărut din nou oportunitatea pentru francez să închidă meciul, de data asta pe serviciul lui Stan. Gasquet nu a mai ratat ocazia, partida încheindu-se cu scorul de 6-4, 4-6, 3-6, 6-4, 11-9 în favoarea sa.
Simona Halep și Serena Williams, semifinală, Miami
Câștigătoare: Serena Williams
Meciul Simonei Halep cu Serena Williams din semifinala turneului de la Miami nu s-a terminat așa cum ne doream (lidera mondială a învins până la urmă în trei seturi, 2-6, 6-4, 5-7), dar partida a ținut pe toată lumea cu sufletul la gură. În setul decisiv, Simona a fost condusă cu 3-0, apoi cu 5-2. A câștigat trei game-uri la rând pentru a reveni la 5 egal. Acolo, lidera mondială avea să se mobilizeze, să răcnească la sine, să găsească din nou un backhand câștigător down the line pentru hold-ul crucial de la 6-5. De asemenea, avea să-și regăsească atât returul nimicitor, cât și inspirația la fileu pentru a închide partida realizând al șaselea break din meci. Dar în tot acest timp a plutit în aer senzația că totul este pe muchie de cuțit, că Simona poate întoarce oricând soarta meciului.

Victoria Azarenka și Serena Williams se îmbrățișează la finalul meciului de la Wimbledon. Foto: AELTC.
Serena Williams și Victoria Azarenka, sferturi, Wimbledon
Câștigătoare: Serena Williams
Victoria Azarenka a intrat în meciul cu Serena Williams având în spate amintirea celor două întâlniri de anul acesta, la Madrid și la Roland Garros, pierdute amândouă de Vika. La Madrid, bielorusa avuse chiar și puncte de meci. Victoria a venit, însă, pe Centralul de la Wimbledon de parcă nimic din istoria ei recentă cu Williams nu s-ar fi întâmplat. Cele două s-au duelat la sânge, într-un meci în care calitatea tenisului a fost atât de ridicată, iar angajamentul fiecăreia dintre jucătoare atât de total, încât la sfârșit a rămas acea senzație rară de părere de rău că cineva a trebuit să piardă. Serena a ieșit, încă o dată, învingătoare, cu 3-6, 6-2, 6-3, dar la final Williams și Azarenka s-au îmbrățișat, părând să împărtășească mulțumirea că, împreună, au creat un meci de o mare frumusețe.
Simona Halep și Victoria Azarenka, sferturi, US Open
Câștigătoare: Simona Halep
Simona Halep se califica pentru prima dată în semifinale la US Open după ce o învingea pe Victoria Azarenka în trei seturi, 6-3, 4-6, 6-4. Extrem de anticipat, meciul a fost plin de dramă și tensiune. Răsturnările de situații s-au ținut lanț, iar suspendarea meciului din cauza ploii, în setul trei, nu a făcut decât să prelungească îngrozitor suspansul. Au fost, de asemenea, challenge-uri disputate, priviri încordate de o parte și de alta, come on-uri sonore, pumni strânși și dinți încleștați. Mai presus de toate astea, a fost însă rafinamentul tenisului jucat.
Serena Williams și Roberta Vinci, semifinale, US Open
Câștigătoare: Roberta Vinci
Roberta Vinci a produs surpriza anului, revenind după ce a fost condusă cu 1-0 la seturi de Serena Williams la US Open și eliminând-o pe lidera mondială cu scorul de 2-6, 6-4, 6-4. Victoria lui Vinci punea capăt încercării Serenei de a câștiga toate cele patru Grand Slam-uri într-un an și de a egala recordul de 22 de titluri deținute de Stefi Graff la turneele de această categorie. Interviul pe care Roberta l-a acordat pe teren, imediat după terminarea semifinalei, a fost la fel de incredibil ca și desfășurarea meciului. Iar descrierea finalului partidei, făcută de italiancă în cadrul aceluiași interviu, va rămâne pentru mult timp în analele tenisului: „Pune mingea în teren. Nu încerca să gândești. Doar pune mingea în teren. Nu te gândi că Serena este de cealaltă parte a fileului. Pune mingea în teren și aleargă. Nu gândi și aleargă. Apoi am câștigat”.
Mai multe topuri: Top 10 Meciuri Emoționante 2015 și Top 10 Meciuri Dramatice 2015.
La fete, meciul meu preferat din 2015 a fost Victoria Azarenka vs. Angelique Kerber, la US Open. La băieți, m-a ținut cu sufletul la gură meciul dintre Novak Djokovic și Kevin Anderson, la Wimbledon. De asemenea, tot Djokovic, dar de data asta vs. Wawrinka, la Roland Garros.
Djokovic vs. Wawrinka la Roland Garros a fost, într-adevăr, un meci cu totul special. L-am pus în topul celor mai emoționante din 2015, pentru că a fost unul dintre meciurile cele mai încărcate emoțional de anul trecut, după părerea mea. Wawrinka a jucat lights out în ultimele trei seturi, Djokovic a fost depășit pur și simplu de forța lui. Oricum, de urmărit, l-am urmărit cu sufletul la gură.