Retrospectiva anului 2014 pe livingtennis.ro a ajuns la ultimul episod. Aşa cum şade bine oricărei priviri înapoi, am păstrat ce a fost mai bun pentru la sfârşit: topul celor mai frumoase meciuri ale acestui an.

Oferta de meciuri bune a anului 2014 a fost bogată, aşa că, pentru a departaja crema cremelor de restul, am aplicat următoarea metodă: am selectat 20 de meciuri, 10 din circuitul masculin şi 10 din cel feminin. Fiecărui meci i-am acordat note după trei criterii: spectaculozitate, miză şi dramă. Am făcut media, pentru fiecare meci, apoi le-am ierarhizat. Pentru meciurile care au obţinut aceeaşi medie, miza a funcţionat drept criteriu de departajare.

Iată Top Ten-ul celor mai frumoase meciuri ale lui 2014 care a rezultat din jocul nostru:

1. Novak Djokovic şi Roger Federer, finala la Wimbledon

Spectaculozitate: 10. Miză: 10. Dramă: 10.

Media: 10

Ce a fost unic la acest meci: Atmosfera de pe Centre Court.

Audienţa era acolo pentru a-l vedea pe Federer cum câştigă, dar era acolo şi pentru ocazia în sine; erau acolo pentru a vedea un meci clasic”. (Steve Tignor, tennis.com).

2. Maria Sharapova şi Simona Halep, finala la Roland Garros

Spectaculozitate: 9. Miză: 10. Dramă: 10.

Media: 9.67
https://www.youtube.com/watch?v=nfuDPWS3q1I
Ce a fost unic la acest meci: Calitatea tenisului arătat de ambele jucătoare.

Dacă upset-urile din primele tururi au fost menite să ilustreze tot ceea ce e ‘greşit’ în tenisul feminin, finala a fost atât, atât de bună.” (The Tennis Island Staff, thetennisisland.com)

3. Stan Wawrinka şi Novak Djokovic, sferturi la Australian Open

Spectaculozitate: 9. Miză: 9. Dramă: 10.

Media: 9.33

Ce a fost unic la acest meci: Determinarea lui Wawrinka.

A fost nevoie de o performanţă aproape-perfectă şi de nervi de oţel din partea lui Wawrinka pentru a pune capăt domniei de trei ani a lui Djokovic la Melbourne Park, după ce sârbul câştigase 25 de meciuri consecutive”. (ATP Staff, atpworldtour.com)

4. Roger Federer şi Stan Wawrinka, semifinală la Turneul Campionilor

Spectaculozitate: 8. Miză: 9. Dramă: 10.

Media: 9

Ce a fost unic la acest meci: Competitivitatea celor doi adversari.

 … între bătălia backhand-urilor cu o mână, între foşnetele de volane ale voleurilor agăţate Dumnezeu ştie cum, între isteria gri a lui Wawrinka, care nu s-a înţeles cu publicul, între furia roşie a lui Federer, care nu se înţelegea cu arbitrul, între heartbreak-ul lui Stan şi uşurarea lui Roger s-a ţesut această mare frumuseţe pe care o aduce tenisul de calitate şi pe care, din lipsa unui cuvânt mai bun, o numim, în mod superficial, dramă”. (Dana-Maria Dogariu, livingtennis.ro)

5. Roger Federer şi Gael Monfils, sferturi la US Open

Spectaculozitate: 9. Miză: 8. Dramă: 10.

Media: 9
https://www.youtube.com/watch?v=0IDmMx7ZdVw
Ce a fost unic la acest meci: Revenirea lui Federer.

Multe guri spun că Roger Federer ar fi perfect în rolul lui James Bond. Sunt de acord. Cum e el aşa, înalt, brunet şi subţire, cu gesturi tăiate în mătase şi cu părul negru întotdeauna aşezându-i-se impecabil pe lângă urechi, parcă îl şi văd pe peliculă, făcând tot felul de chestii eroice şi miraculoase, dispărând în genuni şi reapărând de te miri unde, din locuri pe care imaginaţia muritorilor de rând nici nu le poate bănui. Nu ştiu dacă Roger a fost vreodată chemat la un casting de producătorii celebrei francize cu agentul MI6, dar azi-noapte, în meciul de cinci seturi cu Monfils, elveţianul a fost sută la sută şi fără nici o exagerare James Bond himself”. (Dana-Maria Dogariu, livingtennis.ro)

6. Serena Williams şi Caroline Wozniacki, semifinală la Singapore

Spectaculozitate: 8. Miză: 9. Dramă: 9.

Media: 8.67

Ce a fost unic la acest meci: Determinarea Serenei Williams.

A fost greu de ales care anume dintre cele patru meciuri ale Serenei Williams contra Carolinei Wozniacki, renăscută, este cel mai bun. E posibil ca alegerea ultimei lor întâlniri în Singapore să fi fost influenţată de  faptul că aceasta a fost cea mai recentă, dar meciul a fost unul care a avut toate cele trei caracteristici importante: calitate, miză şi dramă. (The Tennis Island Staff, thetennisisland.com)

7. Petra Kvitova şi Venus Williams, turul trei la Wimbledon

Spectaculozitate: 9. Miză: 7. Dramă: 10.

Media: 8.67

Ce a fost unic la acest meci: Mobilizarea Kvitovei.

Nici nu începuse a doua săptămână a Wimbledonului, că Kvitova şi Williams au conspirat să joace cel mai bun meci feminin al turneului, unul care i-a dat cehoaicei un impuls către câştigarea celui de-al doilea său titlu la Wimbledon”. (The Tennis Island Staff, thetennisisland.com)

8. Kei Nishikori şi Stan Wawrinka, sferturi la US Open

Spectaculozitate: 8. Miză: 8. Dramă: 9.

Media: 8.33
https://www.youtube.com/watch?v=CTJojS22v7Q
Ce a fost unic la acest meci: Mobilizarea lui Nishikori

Cu două nopţi mai înainte, japonezul de 24 de ani stabilise recordul pentru meciul terminat cel mai târziu la US Open, după ce îl învinsese pe Milos Raonic în cinci seturi la 2:26 am. Dar a găsit puterea de care avea nevoie pentru a câştiga un alt meci de cinci seturi, de data aceasta înaintea campionului de la Australian Open, Stan Wawrinka, pentru a face istorie în calitate de primul jucător japonez care a ajuns în semifinala unui turneu de Grand Slam din 1933 încoace.” (ATP Staff, atpworldtour.com)

9. Rafael Nadal şi Andy Murray, sferturi la Roma

Spectaculozitate: 10. Miză: 7. Dramă: 8.

Media: 8.33

Ce a fost unic la acest meci: Ieşirea din adormire a lui Rafa pe zgură.

Pentru prima dată anul ăsta, Rafa a arătat pe zgură ca Rafa: determinat, curajos, fără ezitări de ordin mental, capabil să îndrepte din mers corabia care o luase câş, cu picioarele capabile să-l poarte dintr-o parte în alta a terenului suficient de repede pentru a-i susţine defensiva şi urcările către fileu, şi cu privirea aia impenetrabilă, semn infailibil că mintea lui este acolo şi lucrează”. (Dana-Maria Dogariu, livingtennis.ro)

10. Caroline Wozniacki şi Maria Sharapova, turul 4 la US Open

Spectaculozitate: 8. Miză: 7. Dramă: 9.

Media: 8

Ce a fost unic la acest meci: Rezistenţa de oţel a Carolinei Wozniacki.

În căldura toridă din Manhattan, [Caroline Wozniacki ] a supravieţuit Sharapovei într-un meci-maraton epuizant, recuperând multe lovituri aparent câştigătoare ale jucătoarei din Rusia, mai bine situată în clasament.” (The Tennis Island Staff, thetennisisland.com)

Citeşte şi:

Cele mai dramatice momente în tenis 2014, Partea I şi Partea a II-a.

Cele mai emoționante momente în tenis 2014, Partea I şi Partea a II-a.

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.