Roger respiră, în aparițiile lui din America, de la Cincinnati și New York, vitalitate și relaxare. În turul doi, a mai blițuit încă un adversar, pe Steve Darcis, pe care l-a învins în trei seturi. De când cu returul kamikaze, pe care l-a inventat, este lăudat în toate felurile, iar lumea se gudură iar cât cuprinde pe lângă legenda numită Federer. Greu de crezut că, în urmă cu doi ani, același om era văzut, în mare de aceeași lume, drept terminat. Kaput. Federer nu și-a plecat însă urechea, și-a văzut de treabă, a luat decizii și a meșteșugit schimbări.

Foto: USTA/Ned Dishman

Foto: USTA/Ned Dishman

După ani de zile în care a fost criticat că nu este dornic să efectueze ajustările necesare pentru a face față jocului baseliner-ilor, în special al lui Rafa Nadal, Roger este acum întâmpinat cu urale pentru inovațiile pe care le aduce și pentru posibila resuscitare a stilului de joc serve-and-volley. În condițiile astea, probabil că i-ar fi fost foarte ușor să cânte în struna corului de voci care îl laudă pentru felul în care îmbrățișează schimbarea. În schimb, întrebat la conferința de presă de după meciul cu Darcis despre relația delicată dintre schimbare și încăpățânare în cariera unui jucător de tenis, Roger a ales să trimită un alt mesaj, mai complex și infinit mai interesant. Încăpățânarea este bună, atâta timp cât nu te face plictisitor și înțepenit. Schimbările sunt bune, atâta timp cât este rodul unei analize amănunțite, și nu al unui simplu capriciu:

„Poți să fii încăpățânat și să ai succes sau poți să o lași un picuț mai moale și să schimbi lucrurile. Pentru mine este important să ai un pic din ambele, dacă e să fiu sincer. Cred că trebuie să fii încăpățânat, să crezi că munca grea pe care o depui îți va fi răsplătită cândva. De exemplu, într-un meci, îți spui, ok, tipul m-a bătut de trei ori la rând cu backhand-ul în lung de linie. Ia să văd dacă mai poate să o facă și a patra oară. Îl va lovi și pe al patrulea. Încă o dată. Și pe al cincilea. Dintr-o dată, n-o să-i mai meargă.

Ai nevoie de acea încăpățânare pentru a reuși. De asemenea, cred că ideea de schimbare este foarte importantă, pentru că altfel poate deveni un pic plictisitor într-o oarecare măsură. Cred că trebuie să te provoci singur și să încerci lucruri noi, poate legat de locul în care te antrenezi, de felul în care te antrenezi, de persoana cu care te antrenezi, uneori de sfaturile pe care le primești, de echipament, de orice, poate un grip, poate corzile, poate tehnologia rachetei. Totul evoluează și totul e în schimbare.

Întotdeauna am fost destul de deschis în legătură cu aceste lucruri. Poate că nu am vorbit despre ele mult de-a lungul carierei mele. Dar întotdeauna am fost foarte deschis și relaxat în legătură cu lucrurile astea. Poate că acum se vede mai mult decât în trecut. Dar e clar că problema pe care am avut-o cu spatele în 2013 mi-a dat ocazia să analizez situația în ansamblu în loc să mă gândesc doar că trebuie să îmi repar spatele, iar după aceea voi fi bine din nou și ne întoarcem la situația de dinainte.

Nu, a fost o oportunitate de a schimba lucrurile. Mă bucur că am folosit acel moment când poate că nu câștigam atât de multe meciuri ca să mă lămuresc cum stau”.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.