Djokovic a scăpat de toți ceilalți trei componenți ai Big 4 până într-o potențială finală, dar asta nu e neapărat o veste bună pentru sârb. În jumătatea sa de tablou a ajuns Stan Wawrinka, adică exact ultimul om care l-a învins pe Nole în 2015, nu oriunde, nu oricum, ci taman în finala de la Roland Garros. Andy Murray, care a arătat o formă extraordinară în timpul turneului de la Queen’s, s-a ales, în schimb cu un potențial sfert cu Rafael Nadal, în timp ce Roger Federer l-ar putea aștepta în semifinală.

Iată cum stau lucrurile în fiecare dintre cele patru sferturi de tablou:

Sfertul lui Novak Djokovic

Tabloul masculin de la WimbledonConsensul general este că Nole a primit în dar de la sorți un meci dificil în turul unu cu Philipp Kohlschreiber. Ultima și singura dată când Philipp a câștigat împotriva lui Djokovic s-a întâmplat la Roland Garros în 2009, dar Kohls poate fi o nucă greu de spart. Un posibil upset ar fi uriaș, dar cu toată inima frântă după finala pierdută la Paris, Djokovic este Djokovic, iar anul trecut sârbul a trecut cu brio peste dezamăgirea de la Roland Garros. De ce n-ar face-o și anul acesta? În optimi, pe Nole îl poate aștepta o confruntare cu Anderson/Mayer, iar în sferturi cu Nishikori. Japonezul s-a retras, accidentat, din semifinala de la Halle cu Andreas Seppi, dar spune că se simte din ce în ce mai bine și ca va fi gata pentru Wimbledon. Djokovic l-a învins în toate cele trei întâlniri care s-au disputat după victoria obținută de Nishikori la US Open anul trecut, dar ultimele două meciuri s-au lăsat cu trei seturi.

În acest sfert se află și Hewitt, care dispută ultimul său Wimbledon. Dacă va câștiga în turul unu împotriva lui Nieminen, Lleyton va da în turul următor, după toate probabilitățile, de Djokovic. Cilic, ajuns și el în acest sfert de tablou, se poate întâlni în turul trei cu John Isner. Mai mult ca sigur, așii vor ține capul de afiș.

Sfertul lui Stan Wawrinka

Tabloul masculin de la WimbledonStan l-a primit ca potențial adversar în sferturi pe Milos Raonic. Vestea bună pentru elvețian este că, în cele patru meciuri disputate până acum cu Milos, canadianul nu a reușit să îi ia decât un set. Până în sferturi, campionul en titre de la Roland Garros, pare să aibă un draw lin. Debutează cu Joao Sousa, pe care l-a învins în ambele întâlniri disputate, inclusiv anul trecut la Wimbledon, tot în turul unu. Mai dificil pare turul trei, în care Stan ar putea da de Dominic Thiem. Acesta se poate lăuda cu o victorie în fața numărului patru mondial, obținută anul trecut la Madrid. Alt meci cu potențial exploziv din turul trei este Kyrgios vs. Raonic.

Grigor Dimitrov a ajuns, și el, tot în acest sfert de tablou, bulgarul debutând cu Delbonis. Anul trecut, Grigor făcea valuri la Wimbledon, după ce îl învingea cu ușurință pe Andy Murray, ajungând să facă semifinală cu Djokovic. Anul acesta, rămâne de văzut dacă Dimitrov va reuși să-și regăsească mojo-ul pe iarbă și să se smulgă din pasa rea prelungită în care se scaldă.

Sfertul lui Andy Murray

Tabloul masculin de la WimbledonPână când lucrurile se vor îndrepta pentru Rafa, întrebarea referitoare la zona de tablou în care acesta va ajunge va ține capul de afiș la orice turneu. La Wimby, Rafa a ajuns în sfertul lui Andy, care, din optimi încolo, pare a avea mult de muncit dacă va vrea să pună mâna din nou pe trofeul de la SW19. Scoțianul debutează contra lui Mikhail Kukushkin, traseul lui părând lipsit de amenințări majore în primele trei tururi. Apoi, însă, în optimi, îl poate aștepta o revedere cu Tsonga. Head-to-head-ul cu francezul este disproporționat în favoarea lui Murray (10-2), dar în fiecare dintre cele două meciuri disputate la Wimbledon, Andy a avut nevoie de patru seturi pentru a-l trimite pe Jo acasă.

Pe Rafa, Murray nu l-a învins niciodată la Wimbledon, deși au jucat de trei ori. Așa că, dacă se va ajunge la un sfert de finală între cei doi, nivelul de anticipație și de așteptări va fi probabil similar cu cel care a precedat sfertul de la Roland Garros dintre Djokovic și Nadal. Pentru a se întâmpla acest lucru, Rafa are de trecut în primul tur de Bellucci și de Brown/Lu în turul doi. Meciul cu Brown de anul trecut de pe iarba de la Halle este o amintire nu prea drăguță pentru fanii lui Rafa. Cu Lu, Nadal nu a jucat niciodată, dar pot spune, după ce l-am văzut jucând la Queen’s, că jucătorul din Taipei se mișcă excelent pe iarbă. Cel mai probabil, în turul trei adversarul lui Rafa va fi Troicki, iar în optimi potențial oponent îi este Ferrer.

Sfertul lui Roger Federer

Tabloul masculin de la WimbledonDacă e să ne luăm după tablou, drumul lui Federer către un potențial al optulea titlu la Wimbledon este ușor până în sferturi. Proaspătul învingător de la Halle debutează cu Dzumhur, iar în următoarele două runde ar putea avea parte de meciuri cu americani care servesc bine: Querrey în turul doi și Sock în turul trei. Dintre cei doi, ultimul pare mai periculos, dar, pe altă parte, iarba nu este tocmai suprafața favorită a lui Jack. Plus că Fed l-a învins pe Sock anul acesta fără mari bătăi de cap la Indian Wells. Cu Feliciano Lopez, adversar posibil în optimi, Roger are un head-to-head de 11-0 și, oricât de mult îi place iarba lui Feli, e greu de crezut că spaniolul poate să de lovitura împotriva lui Federer tocmai pe suprafața favorită a acestuia. În schimb, cu Berdych, împotriva căruia Roger ar putea juca în sferturi, lucrurile sunt ceva mai complicate. Ultimul meci disputat de cei doi la Wimbledon, în 2010, a fost câștigat de ceh, iar asta ar putea să pună extra presiune pe elvețian. Pe de altă parte, lui Tomas nu i-a mers chiar foarte bine pe iarbă anul acesta, la Halle, deci rămâne de văzut.

De nepierdut în această zonă de tablou: meciul temperamentelor vulcanice din turul unu dintre Gulbis și Rosol.

Tabloul masculin de la Wimbledon, varianta completă, este aici.

Credit foto: AELTC

Leave a Reply

Your email address will not be published.