Novak Djokovic l-a învins pe Andy Murray în patru seturi, 7-6, 6-7, 6-2, 6-4 şi merge în semifinală, acolo unde se va întâlni cu Kei Nishikori. Acesta l-a eliminat pe Stan Wawrinka după încă un meci maraton de cinci seturi. Pe tabloul feminin, Serena Williams şi Ekaternia Makarova au avut victorii lejere.

Djokovic a găsit răspuns pentru Murray, conduce acum cu 13-8 în întâlnirile directe

A fost aşa cum ne-am aşteptat. Un meci lung, cu raliuri lungi, cu bombăneli din partea lui Andy, cu răcnete către loja proprie din partea lui Djokovic. A fost un meci bun, în special în primele două seturi, când Murray a reuşit să rămână în conversaţie cu Djokovic. A fost un meci din care Nole pleacă liniştit că jocul lui este suficient de solid pentru a supravieţui unui mix variat de lovituri, iar Andy pleacă liniştit că jocul lui se îndreaptă cu paşi repezi către nivelul pe care l-a avut în prima parte a lui 2013. A fost un meci din care nu ne-am lămurit pe deplin că spatele lui Murray este 100% ok. A fost un meci care s-a terminat cu un minut peste opt şi un sfert, ora României, la timp pentru a ne lăsa să savurăm micul dejun. Cea mai frumoasă şi mai palpitantă parte a sa s-a consumat în primele două seturi, care au semănat perfect ca desfăşurare, în timp ce tiebreak-urile care le-au decis au fost în oglindă: 7-1 cel câştigat de Djokovic în setul întâi, 7-1 cel câştigat de Murray în setul doi.

DjokovicMeciul a început cu un Djokovic puţin nervos şi cu un Murray nici el foarte liniştit. Drept pentru care primele două game-uri au fost break-uri. Stabilizat mai repede decât Andy, Nole a reuşit până la urmă să se desprindă la 3-1, după ce adversarul lui s-a năpustit către net, băgând în fileu un voleu. Însă, la 4-2, Murray revenea cu un rebreak şi reuşea un hold pentru egalitate la 4. Moment în care a început ceea ce aşteptam cu toţii: marea hărţuire în raliuri interminabile. La 30 egal pe serviciul lui Djokovic, unul dintre aceste raliuri lungi, de 22 de lovituri mai precis, îi oferea lui Murray un punct de break, pe care Nole l-a anulat repede cu serviciul. 40 egal şi băieţii au plusat cu un raliu de 29 de lovituri, pe care de data aceasta Murray îl pierde cu un backhand rătăcit în afara terenului. Djokovic urlă, aţâţă mulţimea şi câştigă următorul punct. După care Murray reuşeşte un backhand down the line, aşa că urlă şi el, aţâţând la rându-i mulţimea, pentru că de ce nu? În fine, două servicii bune ale lui Djokovic îi asigură acestuia un hold pentru 5-4.

De altfel, serviciul îl va scoate din belea pe Djokovic ori de câte ori va avea nevoie în întregul meci, iar tiebreak-ul primului set nu a fost o excepţie. Nole l-a câştigat servind bine, Andy l-a pierdut servind catastrofal. Singurul punct pe care Murray şi l-a trecut în cont în acest tiebreak a fost de fapt unul pierdut de Djokovic în urma unui alt raliu lung.

Andy a terminat setul întâi cu o statistică horror, doar 50% din puncte jucate cu primul serviciu şi, probabil, cu o palmă pe care şi-a dat-o singur, în minte, pentru toate oportunităţile de break irosite. Însă, şurubar cum îl ştim, britanicul a reuşit să vină cu o nouă găselniţă exact la timp pentru a nu pierde din mână şi setul doi. Condus iar cu 3-1, Murray a revenit la 3 egal. La 4-4, după ce se mai schimbase câte un break de căciulă, Murray a venit şi cu găselniţa: a început să lovească un forehand foarte plat, mai mult pliciuit, monstruos, cross-court, foarte similar cu ce vedeam pe vremuri la Del Potro. La 30 egal pe propriul serviciu, un astfel de forehand îl pune pe Murray în poziţia de a conduce pentru prima dată în set. Un forehand absolut identic îi aducea game-ul. Era 5-4 iar Murray crea, cu acele lovituri sălbatice de forehand, la care sârbul nu mai ajungea, o diversiune care l-a destabilizat suficient pe Nole încât să se ajungă la tiebreak şi în setul doi.

Pe cât de slab a jucat Andy în tiebreak-ul setului unu, pe atât de slab a jucat Nole în tiebreak-ul setului doi. Djokovic a ratat lovitură de dreapta după lovitură de dreapta şi încasa un 7-1 la fel de ruşinos ca cel al lui Murray din tiebreak-ul setului anterior.

Setul trei a fost, în principal, povestea prăbuşirii tacticii găsite de Andy. La 2-1, 15-30, acesta greşea pentru prima dată forehandul său a la Delpo, iar prăbuşirea era iminentă. Djokovic, ca şi în precedentele două seturi, se ducea la 3-1. Însă, scuturat din uluială, sârbul nu mai avea să-i lase avantajul să-i scape, consolidând cu un game pe propriul serviciu în care Murray a atacat furibund, însă degeaba, şi pe care ambii îl terminau urlând: Nole de deliciu, Andy de frustrare. Pus în situaţia de a servi pentru a rămâne în set la 5-2, Murray, complet dezechilibrat în execuţii, a cedat din nou, iar sârbul se vedea la doar un set de semifinală.

Părând că suferă de dureri la spate, Murray a rezistat cu încăpăţânare de catâr în ultimul set până la 4 egal. Însă, când a servit pentru a rămâne în partidă, la 4-5, o combinaţie între bruiajul venit din tribune şi retururi bune din partea lui Djokovic l-au făcut să cedeze game-ul şi meciul.

În mare, Djokovic-Murray a livrat ceea ce ne-am aşteptat, un meci de „Ooooo”-uri şi „Ahhhhh”-uri venite din tribune, în care cei doi protagonişti au făcut ceea ce ştiu ei mai bine: s-au vânat cu ardoare unul pe altul în raliuri, ţinând o bună parte din timp balanţa în echilibru şi producând, în acest proces, bucăţi bune de spectacol. Pentru Murray, nu poate să fie decât un meci bun, căci el a părut să fie, timp de două seturi, la nivelul de fitness şi luciditate pe care-l avea înainte de operaţia de la spate de anul trecut. Pentru Djokovic, nu poate să fie decât un meci excelent, căci a ieşit din el cu răspunsuri la toate provocările pe care i le-a aruncat un adversar dificil şi şiret.

Kei Nishikori l-a învins pe Stan Wawrinka, ajunge pentru prima dată în carieră într-o semifinală de Grand Slam

Pusă în umbră de meciul Djokovic-Murray, întâlnirea dintre Nishikori şi Stan a avut de toate: mingi frumoase, puncte jucate cu sufletul la gură, întoarceri de situaţie. Nishikori, care pare că a prins gustul meciurilor dramatice, l-a învins pe Wawrinka, favorit numărul 3 al turneului, în cinci seturi, 3-6, 7-5, 7-6, 6-7, 6-4, care au durat în total 4 ore şi 15 minute. Asta după ce rezistase la cinci seturi în meciul precedent cu Raonic.

Nishikori

Ajuns pentru prima dată în carieră într-o semifinală de Grand Slam, Nishikori a dat semne încă din primăvară că şi-a ridicat jocul la un alt nivel, după ce a reuşit să câştige titlul la Barcelona. În finala de la Madrid, jucată împotriva lui Nadal – şi mai mult ca sigur câştigată, dacă nu s-ar fi accidentat – Kei făcea probabil unul dintre cele mai bune meciuri ale sale până în acel moment. Încă suferind de pe urma accidentării de la Madrid, Nishikori a fost eliminat de la Roland Garros în turul unu, în timp ce la Wimbledon a ieşit în optimi, învins de Raonic. La US Open, turneu pe care Kei declară că îl iubeşte, Nishikori reuşeşte, de asemenea, două victorii consecutive la jucători de Top 10 într-un turneu de Grand Slam. Mai mult, din 1918, nici un jucător japonez nu se mai calificase în semifinale la US Open, astfel încât Kei face istorie în mai multe feluri.

Serena Williams a învins-o pe Flavia Pennetta, ajunge pentru prima dată într-o semifinală de Grand Slam în acest an

A fost un meci aproape fără istoric, terminat cu scorul de 6-3, 6-2. Începutul a aparţinut Falviei, care a reuşit două break-uri, desprinzându-se la 3-0. Serena însă a revenit spectaculos pentru a închide primul set în 29 de minute. Cel de al doilea set a durat un pic mai mult de o jumătate de oră. Serena, singura jucătoare din Top 8 rămasă pe tablou, încearcă să câştige al şaselea titlu la New York. Dacă îi va reuşi, va egala numărul de titluri de Grand Slam – 18 – deţinute de Martina Navratilova şi Chris Evert. Este al treilea an consecutiv în care Serena ajunge în semifinale la US Open, dar primul turneu de Grand Slam din acest an în care ea reuşeşte această performanţă.

Ekaternia Makarova a învins-o pe Victoria Azarenka, ajunge pentru prima dată în carieră într-o semifinală de Grand Slam

Un alt sfert de finală feminin destul de dezechilibrat, câştigat cu 6-4, 6-2 de Makarova. Azarenka, care a făcut un munte de erori neforţate, a declarat că a suferit, cu o zi înainte, o intoxicaţie alimentară, dar că adversara ei merită tot creditul pentru victorie, în special în ceea ce priveşte eficienţa la serviciu. Victoria a adăugat că „nu a jucat tenisul potrivit la momentul potrivit”. Înfrângerea la Makarova aduce pentru Azarenka ieşirea din Top 20 după US Open. Ajunsă în semifinale fără să piardă un set, ca şi Shuai Peng, Ekaterina se poate lăuda cu un sezon bun în Grand Slam-uri, rusoaica reuşind sferturi la Australian Open, cât şi la Wimbledon. Pe Serena, împotriva căreia va juca semifinala, Makarova a învins-o o singură dată, în celebrul meci de la Melbourne din 2012.

Meciurile la care ne uităm azi

Tomas Berdych vs. Marin Cilic

Tomas este, după toate aparenţele, un tip destul de cool, dar meciul de anul acesta de la Wimbledon, câştigat de Cilic, a reuşit să-l scoată pe ceh din sărite. Terminat la 9.38 pm, în întuneric total, fără Hawk Eye şi după ce Berdych a cerut arbitrului de scaun să-l schimbe pe unul dintre arbitrii de linie, meciul respectiv a intrat în istoria Wimbledonului. Cu siguranţă că Berdych nu l-a uitat nici el şi probabil că îşi doreşte cu sete o revanşă. Tomas conduce cu 5-3 în întâlnirile directe cu Cilic, două dintre meciurile câştigate de Marin având loc pe iarbă. Pe hard, cei doi s-au întâlnit ultima dată anul acesta, indoor, în finala de la Rotterdam.

Gael Monfils vs. Roger Federer

Meciul-vedetă al zilei este programat ultimul pe central. Scorul întâlnirilor directe este de 2-7, ultimul meci fiind cel câştigat de Federer anul acesta în trei seturi la Cincinnati. Cele două victorii ale lui Monfils s-au produs pe hard, una la Shanghai, cealaltă la Paris. În afară de Roland Garros, Gael şi Roger nu au jucat niciodată la un alt Grand Slam. Monfils a declarat, după victoria la Dimitrov, că ocaziile mari, scenele mari reprezintă motivul pentru care joacă tenis şi că de-abia aşteaptă meciul cu Federer. Pentru Federer, meciul cu francezul va fi primul test adevărat de la acest US Open.

Avem tabloul complet al semifinalelor feminine:
Serena Williams vs. Ekaterina Makarova
Shuai Peng vs. Caroline Wozniacki

Ştim prima semifinală masculină:
Novak Djokovic vs Kei Nishikori

Leave a Reply

Your email address will not be published.