Ce faci atunci când copiii şi-o iau în cap? Încerci să-i domoleşti cum ştii mai bine. Asta au făcut Nole şi Roger, care i-au ţinut în frâu pe Dimitrov şi Raonic. Vom avea încă o finală de Grand Slam disputată între doi dintre membrii Big 4.

Roger Federer, tăticul suprem al ATP-ului, a aplicat cu Raonic, mai tânăr decât elveţianul cu aproape zece ani, metoda „potoleşte-l prin autoritate”. Consecvent cu mantra care pare să-i fi dominat abordarea de anul acesta la Wimbledon, Roger a păstrat meciul cu Milos, pe care l-a câştigat în trei seturi identice, 6-4, 6-4, 6-4, cât se poate de scurt. Fiecare set a durat puţin peste jumătate de oră şi în fiecare Roger a avut nevoie de un singur break pentru a face diferenţa. Respectuos şi timorat, Raonic, la cei doi metri ai săi, a arătat mai tot meciul tuflit sub importanţa ocaziei şi subjugat de statura adversarului său.

Finala de la Wimbledon, a noua pentru Roger, vine după o jumătate de an în care elveţianul a susţinut tot timpul că a regăsit drumul spre a-şi reconstrui sinele câştigător de turnee de Mare Slam. Cum spuneam cu două zile în urmă, eliberat de povara de a da ochii cu Nadal, Federer arată 100% ca şi cum vrea şi poate să obţină al optulea titlu la Wimbledon. O eventuală victorie pentru el ar fi huge chiar şi pentru un doborâtor de recorduri precum Federer. Ar veni la 32 spre 33 de ani. L-ar duce la spectaculosul total de 18 titluri de Grand Slam. L-ar pune în situaţia de a le spune tuturor celor care s-au îndoit de el „Don’t ever do that AGAIN!”. Şi ar potoli, cel puţin momentan, argumentul conform căruia dominaţia lui în turneele de Mare Slam a venit într-o epocă slabă.

Viitorul tătic, Novak Djokovic, lipsit încă de autoritatea lui daddy Federer, a folosit o altă metodă de a supune revolta lui Baby Fed. Neputând să-l domine pe Dimitrov, l-a adormit. Departe de a fi spectaculos, aşa cum ne aşteptam, meciul dintre Nole şi Grigor a fost, însă, unul frumos. Cu voleurile lui ireale, patinările senzaţionale şi cu execuţiile poznaşe, Dimitrov a făcut spectacol. Djokovic a făcut ceea ce trebuia să facă pentru a-i neutraliza exuberanţa copilăroasă.

Setul unu a început cu Grigor îndrăzneţ şi hotârât în primele patru game-uri. La 2-2, incomodat de vânt, bulgarul a jucat însă un game catastrofal pe propriul serviciu, sârbul realizând break-ul la zero. Incapabil să citească câtuşi de puţin serviciul lui Nole, nu atât puternic, cât foarte bine plasat (100% punte câştigate cu al doilea serviciu), Grigor a văzut cum setul unu îi zboară de sub nas în douăzeci şi şapte de minute. Setul doi a părut că se va scurge la fel de repede în buzunarul lui Djokovic în momentul în care, la 1-1, cocoţat în cârca unei alte duble greşeli servite de Grigor la 30-40, sârbul s-a avântat către un nou break. Trezit parcă dintr-o dată la sinele său curajos, adormit între timp de lipsa de ritm impusă de Djokovic, Dimitrov a început, din game-ul imediat următor, să joace altceva. La 1-2, 15-40, a executat o scurtă mucalită, care a smuls aprobarea admirativă din partea lui Djokovic. A urcat apoi la egalitate şi a obţinut un punct de break, salvat însă de sârb. Scenariul s-a repetat în următorul game pe serviciul lui Djokovic, însă rezultatul a fost altul. Dimitrov făcea break şi restabilea egalitatea în setul doi la 3-3. Două game-uri mai târziu, Djokovic, exasperat de ţărâna din spatele terenului, pe care tot aluneca, şi parcă un pic obosit, era din nou în situaţia de a salva două mingi de break. Nu reuşea, timiţând un voleu în out, iar Dimitrov, aflat deodată pe tot terenul, zbura către finalul setului doi.

Cele două ore în care s-au jucat setul trei şi patru au fost, în mare parte, un concurs de „cine cade mai mult şi mai spectaculos”. Nole voleia şi cădea. Grigor voleia şi cădea. Nole alerga stânga-dreapta în spatele terenului şi cădea. Grigor alerga dreapta-stânga în spatele terenului şi cădea. În tot acest timp, Jude Law, aflat în loja regală, trăncănea şi trăncănea şi iar trăncănea în urechile vecinilor. Apogeul cascadei de căzături a fost atins în setul trei, la 5-4, 40-30, pe serviciul lui Dimitrov, când un schimb de mingi din apropierea fileului s-a terminat cu al nu ştiu câtelea voleu ratat de Djokovic şi cu ambii jucători plonjând la pământ. La 6-5, a lovit din nou soarele, înainte ca Dimitrov să servească, cuiva din public făcându-i-se din nou rău. Bulgarul n-a părut afectat şi şi-a făcut serviciul cu seninătate. A pierdut însă tiebreak-ul setului trei cu tot atâta seninătate. Vizibil încurcat şi el în deplasare de pământul din spatele terenului, pe care a tot alunecat, a dat un recital de greşeli, pierzând tiebreak-ul la 2.

DD1

La 1-1 în setul patru Grigor a servit o cacofonie de duble greşeli, trei la număr, toate în acelaşi game. Djokovic a convertit fără probleme primul punct de break, însă în locul unui sprint lejer către final, şi-a cedat imediat serviciul. Game-urile care au urmat a fost o joacă de-a „uite break-ul, nu e break-ul”. La 2-2, bulgarul a salvat două pucnte de break. La 3-2, sârbul a plusat, salvând trei. La 5-4 a venit prima oportunitate a lui Dimitrov de a trimite meciul către un decisiv. Era 40 egal, bulgarul, ademenit de Djokovic la fileu, a patinat lângă plasă şi a ajuns exact la timp la minge pentru a o împinge în terenul lui Nole. Era minge de set pentru Grigor, însă la fel de repede cum a venit, aşa a şi zburat pe lângă el, când, la următorul punct, Nole a înfipt în teren un serviciu nereturnabil. Game-ul era salvat de sârb după un schimb lung de mingi, pe care Grigor l-a terminat lungit pe burtă, cu faţa îngropată în colbul din spatele terenului. În tiebreak, bulgarul a mai avut, la 6-3, trei mingi de set, două pe serviciul lui Nole. Le-a irosit pe toate, iar la 6-6 a făcut o dublă greşeală, pentru a-i oferi lui Djokovic prima minge de meci. A salvat-o cu un passing shot excepţional, însă Nole închidea meciul la următoarea oportunitate, după încă un minibreak.

Novak Djokovic este, prin urmare, pentru al doilea an consecutiv în finala de la Wimbledon, după o victorie în patru seturi 6-4, 3-6, 7-6, 7-6 împotriva lui Grigor Dimitrov. Nole a avut două mingi de meci în tiebreak-ul setului patru, convertind-o pe cea de a doua. Dimitrov a controlat meciul în majoritatea timpului, în special în raliurile lungi, dar dublele greşeli venite în momentele cheie şi incapacitatea de a converti punctele de break i-au dat lui Nole atât cât a fost nevoie pentru ca sârbul să scape în câştigător.

Pozele zilei

Domină-l prin autoritate!

Federer 1

Dacă nu-l poţi domina, adoarme-l!

DD

Hashtagul zilei: #voleu

Voleurile lui Federer. Voleurile lui Dimitrov.

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.