În meciul zilei, Rafael Nadal nu s-a mai împiedicat a doua oară de acelaşi adversar, învingându-l pe Lukas Rosol cu scorul de 4-6, 7-6, 6-4, 6-4. Australianul Nick Kyrgios a simţit pe pielea sa cum e să fii eroul zilei, după ce a săvârşit câteva acte de vitejie pe terenul de tenis înainte de a-l învinge în cinci seturi pe Richard Gasquet. Federer, programat ultimul pe Central, a fost în mare grabă să termine meciul împotriva lui Muller, iar celălalt elveţian a trecut şi el mai departe. Nu au fost mari surprize pe tabloul feminin, însă Irina-Camelia Begu a plecat acasă, în timp ce meciul Simonei Halep a fost amânat. 

Cine-a mai plecat şi cine-a mai rămas…

Tabloul masculin

Fetze Turul 2

Tabloul feminin

Fetze Fete Turul 2

Meciul zilei

Poate sau nu poate Lukas Rosol să repete performanţa de acum doi ani? Cu unele variaţii, asta a fost întrebarea pe care am citit-o cel mai des înaintea meciului dintre ceh şi Nadal. Sincer, întrebarea mi s-a părut puţin naivă, căci răspunsul era evident. Bineînţeles că nu avea cum să poată. Zic asta nu pentru că m-a găsit eu vitează după război, ci pentru că: (1) Lukas a fost în acea zi de acum doi ani într-o stare de graţie, iar starea de graţie nu este, prin natura ei, repetabilă sau convocabilă atunci când vrei tu, (2) Dacă nivelul arătat de ceh în meciul din 2012 ar fi fost pentru el norma, şi nu excepţia, atunci am fi avut de doi ani un nou număr unu mondial al cărui nume ar fi fost Rosol, (3) Circumstanţele în ceea ce priveşte starea fizică a lui Rafa au fost semnificativ altele şi (4) Nu cred în bau-bau-uri.

În aceste condiţii, era normal ca meciul să fie decis de mintea lui Rafa. Şi chiar acolo a şi fost decis. Spaniolul a intrat în meci aşa cum intră rareori. Foarte încrezător, dornic să facă diferenţa din prima, plesnind lovituri câştigătoare şi cu un nivel ridicat la serviciu. Jocul lui arăta ca o declaraţie făţişă pentru Lukas: „Nu-mi e frică de tine şi de istoria noastră.” Planul şi execuţia au mers mână-n mână până la 4-4 când  lui Rafa i s-a făcut brusc frică. A jucat cel mai prost game la serviciu din tot meciul, a făcut două duble greşeli şi uite-aşa a venit break-ul lui Rosol. Care, bineînţeles, că nu s-a sfiit să închidă setul. Pasa proastă a lui Rafa a continuat până la 2-4, în setul doi, când dintr-o dată planul şi excuţia au început iar să meargă împreună. A venit rebreak-ul, au venit hold-urile la momentele cruciale. Apoi a venit hârtoapa din tiebreak, când a ajuns la 3-5, iar după aceea a venit, în sfârşit, şi starea de graţie, care i-a permis să ia deciziile cele mai inspirate în momentele cele mai dificile.

După adjudecarea setului doi, a venit şi clipa în care transferul de putere către Rafa în ceea ce priveşte stăpânirea situaţiei – şi a meciului – a fost total. S-a întâmplat la scorul de 1-1, 30-40, pe serviciul lui Rosol, în setul trei. Cehul a dat cu piciorul puternic în minge, enervat. Mingea a zburat în sus şi apoi înspre Rafa, care – mucalit – a preluat-o la rându-i cu piciorul, amortizând-o, domolindu-i traiectoria, dirijând-o uşor către copilul de mingi. Faza, de-a dreptul genială, a fost o metaforă perfectă pentru ceea ce urma să se întâmple. Orice ar fi făcut Rosol, Rafa era în stare să facă mai bine. Şi mai cu clasă. Rafa a obţinut în următoarele două seturi break-uri devreme şi a reuşit să şi le păstreze. Orice răbufnire a cehului urma să fie domesticită. La fel ca mingea aia plecată din piciorul lui.

Victoria din meciul cu Rosol este importantă, în cel mai înalt grad, pentru Rafa. Nu pentru că s-ar fi răzbunat, aşa cum s-a spus. Ci pentru că a fost un meci în care mintea şi corpul lui au lucrat bine împreună. Este cel mai bun meci pe iarbă câştigat de spaniol de mult timp şi ar trebui să fie un tonic pentru ceea ce urmează. Cât despre hipnoza pe care el o exercită asupra oamenilor, dacă e să ne luăm după expresia băiatului de mingi din poza de mai jos, ei bine, se pare că forţa ei este încă intactă.

Rafa and Ball Boy

Upsetul zilei

Nick Kyrgios d Richard Gasquet 3-6, 6-7(4), 6-4, 7-5, 10-8

Dacă n-ar fi fost tot istoricul care a stat în spatele meciului Nadal-Rosol, mai mult ca sigur că întâlnirea dintre Nick Kyrgios şi Richard Gasquet ar fi fost meciul zilei. Pentru că a fost un meci cât se poate de frumos, cu multe întorsături de situaţie, cu dramă cât cuprinde şi din care a ieşit învingător un erou nou. Nick are 19 ani, este australian şi o apariţie cât se poate de exotică, a revenit de la un deficit de două seturi, a salvat nouă mingi de meci, a câştigat cu 10-8 în ultimul set şi l-a învins pe favoritul numărul 13. Întreaga lume a tenisului a luat aminte.

Alţi favoriţi elimninaţi: Gael Monfils, care iar a complicat şi a lungit lucrurile la fel de inutil cum o face de ceva vreme încoace, revenind de la un deficit de două seturi doar pentru a fi învins în cinci de Jiri Vesely. Şi Kohlschreiber, eliminat tot în cinci seturi de Bolelli.

Ai noştri

Irina-Camelia Begu a fost învinsă în trei seturi de Andrea Petkovic. Din cauza ploii, meciul Simonei Halep nu s-a mai jucat, fiind reprogramat pentru Ziua 5.

Citatele zilei

Un fan:

Am văzut un punct din meciul Hewitt v Janowicz iar după aia a început ploaia… dar nu ne pasă pentru că L-AM VĂZUT PE STEPANEK!!

Nick Kyrgios:

Sunt jumătate grec şi jumătate malaiezian. Mama mea este din Malaiezia. M-am apucat de tenis la şapte ani. Mama m-a dus la centrul local de tenis din Canberra, oraşul meu natal. Nu eram prea entuziasmat. Nu voiam să joc. N-a fost o alegere proastă. Acum îmi place.

Pozele zilei

Girls Love Tennis

Girls 3

Boys Love Tennis

Boys

Girls

Girls 2

Boys

Boys 2

Girl Loves RF

Girls

Hashtagul zilei: #revenge

Multe capete au întors pe toate feţele meciul  #rosol vs #rafa şi l-au pus în perspectiva unei aşa-zise #răzbunări. Nu şi Rafa, care şi-a păstra, ca de obicei, distanţa faţă de gândirea comună: „Nu joc niciodată pentru răzbunare; fiecare meci este diferit. Astăzi a fost un meci normal: încerc să câştig. Obiectivul meu nu este Rosol. Obiectivul meu este să joc cât de bine posibil – nu contează dacă este împotriva lui Rosol sau a oricărui alt jucător care m-a bătut în trecut. Am avut un răspuns bun la o belea mare în setul unu şi doi şi cred că am terminat meciul jucând minunat.”

Fotografii: wimbledon.com

 

About The Author

Dana Maria este consultant în management şi editorul site-ului livingtennis.ro. Primele rachete de tenis le-a primit la patru ani. Le păstrează şi acum. O puteţi urmări pe Twitter la @DanaDogariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.