În timp ce noi, în România, ne scăldăm, încă de la primele ore ale dimineţii, în lumina victoriei obţinute de Marius Copil în faţa lui Pablo Andujar, la Australian Open s-a încheiat o zi mult mai puţin furtunoasă decât cea de ieri.

Au fost mult mai puţine favorite eliminate – trei – şi nici un nume mare n-a plecat acasă. Cu excepţia lui Monfils care – în spiritul complicaţiilor care-l caracterizează – a jucat şi a câştigat un meci de cinci seturi, nu am avut parte de partide prea dramatice, iar lucrurile cu adevărat interesante s-au consumat mai mult prin conferinţele de presă.

Australian Open 2015 Victoria AzarenkaNici măcar îndelung anticipata întâlnire dintre Victoria Azarenka şi Sloane Stephens nu ne-a dat prea mulţi fiori. Vika a învins-o pe Sloane fără drept de apel, 6-3, 6-2, înregistrând asupra americancei a treia victorie la Melbourne în ultimii trei ani consecutivi. Sloane merge acasă, semnele de întrebare care o înconjoară mai grele ca niciodată, în timp ce premiul Victoriei este o întâlnire în turul doi cu Wozniacki. Caro a eliminat-o pe Taylor Townsend în două seturi, 7-6, 6-2, şi are motive suplimentare să se bucure deoarece a jucat fără dureri la încheietura mâinii strângi. Întrebată ce a făcut, după retragerea de la Sydney, pentru a-şi vindeca încheietura, Caro a declarat că nu a forţat reverul câteva zile, după care a început să se antreneze uşor. „Acum mă simt foarte bine”, a adăugat ea.

La cererea de a comenta pe marginea numărului mare de accidentări la încheietură suferite de jucătoare şi jucători, daneza a oferit câteva insight-uri valoroase: „Nu ştiu ce poţi face. Facem atât de multe lucruri pentru a preveni accidentările. Facem antrenamente pentru întărire, încercăm să întreţinem braţul stâng la fel de mult ca şi pe cel drept. Jucăm cu rachete care au mai multă putere. Schimbăm corzile. Toate astea. Dar, în acelaşi timp, cred că dacă joci atât de mult în fiecare zi, acest lucru o să-şi pună amprenta asupra corpului. Uneori poate că nu loveşti cel mai curat, iar asta agravează lucrurile un pic”. Mai mult, spune Wozniacki, viteza cu care se joacă acum are o mare influenţă asupra accidentărilor la încheietură: „Viteza jocului continuă să crească. Cred că vedem lucrul ăsta tot timpul. De asemenea, va fi un factor important şi în viitor. Dacă jocul continuă în direcţia asta, dacă mingile devin şi mai uşoare şi rapide, dacă terenurile devin mai rapide, atunci vom vedea mai multe accidentări în viitor”.

Revenind la viitorul meci din turul doi cu Azarenka, pe care o conduce în întâlnirile directe cu 4-3, Woz a emis, probabil, cea mai frumoasă declaraţie a turneului de până acum. Se referă la prieteni şi la prietenie: „Întotdeauna am fost destul de apropiate. Uneori sunt perioade în care petreci mai mult timp împreună, alteori perioade în care nu petreci aşa de mult timp împreună. Când nu vorbeşti cu prietenii, cu cei mai buni prieteni, mai multe luni şi, deodată, vorbeşti cu ei, e parcă te-ai fi văzut cu ei ieri. [Vika] Este o fată în jurul căreia e distractiv să fii. Întotdeauna avem multe de vorbit. Mă bucur să văd că a revenit”.

Caroline Wozniacki Australian Open 2015În fine, Caroline a vorbit şi despre competitivitatea din circuitul feminin, confirmând părerile celor care urmăresc fenomenul din calitate de comentatori sau spectatori, păreri conform cărora competiţia a devenit în ultimii ani acerbă în WTA. „Cred că sunt o grămadă de pretendente,” a zis Wozniacki. „Cred că a crescut imens competitivitatea jocului în circuitul feminin. Dacă te uiţi în urmă cu cinci, şase ani, ştiai că primele trei tururi vor fi uşurele, aşa că ştiai că puteai trage de tine ca să intri în formă pe parcursul turneului. Acum ai chiar şi tururi întâi dificile. Din nou, ceea ce s-a întâmplat ieri este un exemplu bun. Multe dintre favorite au fost eliminate. Există multe tinere talentate care vin urmă”.

La rândul său, Victoria, care ia cu o mare doză de realism faptul că nu se află printre favorite şi că acest statut o face să întâlnească adversare foarte puternice încă din primele runde („accepţi şi încerci să te comporţi cât mai bine posibil”), a avut câteva cuvinte de spus despre schimbările pe care circuitul feminin le-a văzut în ultimul an: „Competitivitatea jocului în circuitul feminin este, după părerea mea, foarte mare acum. Aţi putut vedea din rezultatele de ieri că nu prea contează [statutul de favorită, n.m]. Trebuie să fii pregătită 100%  în fiecare zi, indiferent de adversară”.

Radwasnka, care a început turneul cu o victorie obţinută în 63 de minute şi două seturi, 6-3, 6-0, împotriva lui Kurumi Nara, a primit şi ea semnalul de alarmă trimis de jucătoarele care vin din urmă: „Cred că tenisul este acum un joc în care nu contează cu cine joci în primul tur, trebuie să joci la 100% pentru a câştiga meciul. Nu mai există meciuri uşoare. Atât de multe fete tinere vin din urmă şi trebuie să ai grijă. Îmi amintesc de începuturile mele în circuit, aceste prime tururi erau uneori foarte uşoare. Acum nu se mai întâmplă acest lucru. Toată lumea joacă la un nivel foarte înalt. De aceea sunt de părere că tenisul feminin se schimbă atât de mult”.

Probabil că şi Serena Williams a luat la fel de în serios avertismentul primei zile, căci a ieşit pe teren ca o leoaică, drept pentru care a înhăţat primul set din meciul cu Alison Van Uytvanck la 0. Pentru următorul a muncit ceva mai mult, reuşind însă să-l câştige cu 6-4. Şi în cazul ei, conferinţa de presă de după meci a fost mai interesantă decât meciul propriu-zis, iar discuţiile s-au învârtit în mare în jurul a două subiecte: primul – emoţiile, al doilea – echipamentul. Despre emoţiile asociate cu partidele din primul tur Serena nu conteneşte să vorbească şi este în acelaşi timp incredibil şi înduioşător să auzi o campioană care are în palmares 18 titluri de Grand Slam discutând aşa ceva.

Recunoscând că şi de data asta a avut trac, Serena spune că emoţiile nu prea sunt influenţate în plus sau în minus de presiune sau experienţă. „Nu, cred că pe ansamblu ele rămân aceleaşi”, a declarat ea. „Doar că sunt mai dispusă să vorbesc despre asta. Înainte eram foarte tăcută pe marginea subiectului. Dar chiar şi azi i-am spus lui Patrick că sunt un pic emoţionată. Iar el mi-a spus: E ok. Asigură-te doar că îţi ţii picioarele în mişcare. Sunt mult mai deschisă acum pe acest subiect”.

Al doilea subiect de discuţie a fost, aşa cum era de aşteptat, outfit-ul ei, constând dintr-o rochie mai puţin tipică pentru Serena, care lasă să i se vadă o bună bucată din spate. Deşi rochia era cunoscută în mare parte din imaginile pe care Nike le-a dat publicităţii înainte de turneu, multe dintre întrebările jurnaliştilor au mers către semnificaţia acestui outfit. „De-a lungul anilor, am ales un look mai conservator. Acest an am vrut să scoatem în evidenţă o femeie puternică, tare. Poţi fi frumoasă şi puternică în acelaşi timp. Aşa că împreună cu Nike am vrut să ne concentrăm pe un spate frumos. De aceea multe dintre outfit-urile mele din acest an se bazează pe frumuseţea şi forma spatelui, la care mulţi oameni nu se gândesc”. După acest răspuns serios, a dat-o, Serena style, pe glumă, în momentul în care a fost întrebată dacă se simte diferit atunci când poartă pe teren un echipament mai sumar: „Da, cu siguranţă mă simt foarte diferită. Înainte de toate, mă simt ca şi cum nu vreau să mănânc prea mult. O alună şi o să-mi plesnească rochia, aşa că încerc să nu mănânc aşa mult”. Pe Serena şi pe rochia ei o aşteaptă, în turul doi, o revedere cu Vera Zvonareva, un meci care trebuie trecut pe lista de must see din ziua a patra.

Serena Williams Australian Open 2015Ca şi sora ei mai mică, Venus Williams a trecut şi ea fără emoţii în turul doi, după ce a învins-o pe Maria Teresa Torro-Flor cu 6-2, 6-2. Altă favorită care a trecut cu bine de meciul de debut este recenta campioană de la Sydney, Petra Kvitova, care a eliminat-o pe Richel Hogenkamp cu 6-1, 6-4. Sam Stosur a învins-o pe Monica Niculescu cu 6-4, 6-1. Cele trei upset-uri de care vorbeam la început le-au avut ca protagoniste pe Flavia Pennetta, favorită numărul 12 (învinsă de Camila Giorgi cu 4-6, 6-2, 6-3), Andrea Petkovic, favorită numărul 13 (învinsă de Madison Brengle cu 5-7, 7-6, 6-3), şi Jelena Jankovic, favorită numărul 15 (învinsă de Timea Bacsinszky cu 6-1, 6-4).

Dacă la fete au mai existat totuşi upset-uri, la băieţi soarta meciurilor a rămas azi predictibilă. Novak Djokovic a început turneul cu o victorie în trei seturi, 6-3, 6-2, 6-4 împotriva lui Aljaz Bedene şi a vorbit despre un subiect pe care era imposibil să-l evite – baby Djokovic – şi unul asupra căruia s-au mai pronunţat şi ceilalţi jucători de top, anume iuţirea terenurilor la Melbourne. Nole a confirmat şi el că terenurile sunt mai rapide decât în anii trecuţi, calitate care, spune sârbul, se va transforma într-un mare avantaj pentru jucătorii cu servicii puternice. La întrebarea referitoare la preferinţele sale în materie de terenuri, Djokovic a dat un răspuns mai degrabă diplomatic, spunând că de obicei preferă terenurile pe care se joacă cu viteză medie, nici prea lente, nici prea rapide.

Novak Djokovic Australian Open 2015Campionul de anul trecut, Stan Wawrinka, a avut şi el un meci facil de debut, învingându-şi adversarul, pe Marsel Ilhan, în trei seturi, 6-1, 6-4, 6-2, în doar 89 de minute. Stan se va întâlni în turul doi cu nimeni altul decât eroul nostru de azi, Marius Copil. Kei Nishikori a trecut cu bine de o potenţială ameninţare, reprezentată de Nicolas Almagro, japonezul închizând meciul în trei seturi, 6-4, 7-6, 6-2. Cu victoria în buzunar, Kei, care este totuşi favoritul numărul cinci al turneului, un finalist de Grand Slam şi un superstar în devenire al tenisului mondial, a mers la conferinţa de presă, unde i-au fost adresate nici mai mult nici mai puţin decât trei întrebări.

Alte nume sonore care merg mai departe: Gael Monfils (d. Lucas Pouille 6-7, 6-3, 4-6, 6-1, 6-4), Milos Raonic (d. Illya Marchenko 7-6, 7-6, 6-3), Gilles Simon (d. Robin Haase 6-1, 6-3, 6-4), David Ferrer (d. Thomaz Bellucci 6-7, 6-2, 6-0, 6-3), Fernando Verdasco (d. James Ward 6-2, 0-6, 7-6, 6-3).

Mâine avem câteva meciuri de nepierdut, inclusiv acesta:

Gajdosova vs Halep Australian open 2015Despre viitoarea adversară a Simonei din turul doi am scris în Ziua 1,  aşa că reiau doar ideea principală: Jarmila este o oponentă care trebuie tratată cu precauţie nu neapărat prin prisma rezultatelor ei, ci mai ales deoarece este tipul de jucătoare care intră în meci fără să aibă nimic de pierdut şi care are suficientă experienţă şi tupeu pentru a nu se teme de renumele Simonei. De asemenea, va fi interesant de văzut cum va negocia Simona un meci în care publicul va fi împotriva ei.

Alte meciuri de urmărit în Ziua a 3-a: Katerina Siniakova vs. Irina-Camelia Begu, Sam Groth vs. Thanasis Kokkinakis, David Goffin vs. Marcos Baghdatis, Nick Kyrgios vs. Ivo Karlovic.

Credit poze: Ben Solomon, Fiona Hamilton, Jason Lockett/Tennis Australia. Getty Images.

Leave a Reply

Your email address will not be published.