Nadal și Djokovic și-au câștigat meciurile din optimi, ceea ce înseamnă că vom avea la Roland Garros sfertul de finală visat de toată lumea între Rafa și Nole. Maria Sharapova, campioana din 2014, a fost eliminată de Lucie Safarova în două seturi, 7-6, 6-4. Petra Kvitova a părăsit, și ea, competiția. Andreea Mitu rămâne cu optimi la Paris, după ce a cedat la Alison Van Uytvanck cu 1-6, 3-6. Roger Federer l-a învins pe Gael Monfils și va juca în sferturi cu Stan Wawrinka.

Nadal, testat (doar un pic) de Sock

Două lucruri sunt de reținut din meciul lui Nadal cu Sock. Primul – forehandul lui Rafa este pe drumul cel bun spre recuperare. Al doilea – serviciul a devenit atât de important pentru Nadal că, atunci când îl părăsește, lucrurile tind să se complice pentru spaniol.

Forehandul a fost responsabil pentru multe amărăciuni suferite de Rafa anul acesta. Pe zgură și nu numai. Însă în meciul cu Sock, forehandul lui Rafa a încercat să-și ispășească toate păcatele acumulate de la începutul sezonului încoace. A fost crunt, nemilos, precis. Iar atunci când au venit greșeli, ele nu s-au mai ținut lanț.

Serviciul, pe de altă parte, nu i-a fost de mare ajutor. Chiar Nadal declara că a fost cel mai dezamăgitor aspect din jocul său. Când a servit pentru meci la 5-4 în setul trei serviciul i s-a prăbușit total, iar în consecință Jack l-a pedepsit cu retururi copleșitoare. Primul – și, de altfel, singurul as al lui Nadal  – a venit abia în game-ul patru din setul patru, în momentul în care era condus cu 40-15.

Una peste alta, Sock a fost un test bun pentru Nadal. Americanul a avut momente, la sfârșitul setului trei și începutul celui de-al patrulea, în care backhandul lui a fost aproape djokovicesc, dictând jocul, atât în lung de linie, cât și în diagonală. De asemenea, au existat perioade de joc în care mult celebratul forehand al lui Jack a fost pur și simplu sălbatic. Nadal a găsit însă răspunsuri inteligente la acest joc. S-ar putea să fi fost un antrenament util pentru marele meci cu Djokovic.

Andreea Mitu, un parcurs de ținut minte

Andreea a pierdut în două seturi, 1-6, 3-6, la Alison Van Uytvanck, dar nu vom putea să uităm prea curând meciul spectaculos pe care ea l-a câștigat în fața Francescăi Schiavone. Poate că și acesta a fost un factor în înfrângerea pe care Andreea a suferit-o în fața lui Alison. Este greu să te scuturi de euforia, dar și de uzura mentală pe care o implică un meci precum cel cu fosta campioană la Roland Garros.

Pe de altă parte, Van Uytvanck nu i-a oferit foarte multe oportunități Andreei de a construi ceva. Belgianca a servit și a servit și a servit. A avut opt ași, cu 71% și 56% eficiență pe primul, respectiv pe al doilea serviciu. De abia în ultimul game al primului set a început Andreea să îi citească serviciul. În plus, returul lui Alison, cel puțin în setul unu, a fost devastator: mingile care plecau din racheta ei aterizau cu greutate,  lung, pe sau lângă linii. În setul doi, meciul a devenit competitiv, Andreea reușind să pună mult mai multă presiune pe serviciul adversarei și să obțină șase puncte de break (patru în game-ul doi și două în game-ul opt). De fiecare dată, însă, Alison a salvat situația de criză punând la bătaie fabulosul ei serviciu, în timp ce Andreea a dat senzația că oboseala acumulată în precedentele meciuri o taxează în momentul în care s-au jucat punctele critice. Inclusiv la punctul de meci, pe care l-a cedat cu o dublă greșeală.

La Roland Garros, Andreea nu numai că a reușit să ajungă în a doua săptămână, dar drumul ei a fost semănat cu două victorii importante: cea la  numărul 12 mondial, Karolina Pliskova, și cea la deja legendara Francesca Schiavone. Din toate aceste motive, parcursul ei rămâne unul de ținut minte. La cât de frumos și eficient a dovedit Andreea că poate juca, trebuie neapărat să existe un „va urma”.

Roger, trafic într-o singură direcție

După cum se terminase ieri, meciul dintre Federer și Monfils promitea să devină azi un thriller. N-a fost. Roger s-a lansat încă din debutul setului trei ca o rachetă, realizând un break rapid pe care l-a păzit cu sfințenie până la sfârșitul setului. Dintr-un motiv sau altul, Gael a devenit alarmant de nonșalant și a lăsat jocul să curgă într-o singură direcție în setul patru, pe care l-a terminat până la urmă cu un total de 10 erori neforțate.

Cu victoria în patru seturi la Monfils (6-3, 4-6, 6-4, 6-1), Federer se califică în sferturi la Roland Garros, unde îl aștepta de ieri Stan Wawrinka. La Roma, Federer a obținut o victorie ușoară în fața lui Wawrinka, dar cele două reușite pe care Stan le are până acum în întâlnirile cu Roger au venit pe zgură: la Monte Carlo, în 2014 și în 2009.

Maria, out

Maria Sharapova a devenit, după Simona Halep, al doilea nume mare care a părăsit competiția feminină la Roland Garros. Lucie Safarova nu mai câștigase în fața Sharapovei din 2010, la Madrid, însă astăzi a reușit să joace în primul set un tiebreak aproape perfect, în  care Maria a arătat, de la început până la sfârșit, outplayed. Lucie a preluat conducerea cu 3-0 și în al doilea set, dar s-a văzut egalată de Maria la 3. Sharapova a servit la 4-5, salvând un punct de meci, însă un raliu în care rusoaica a jucat excesiv de prudent i-a oferit jucătoarei din Cehia un al doilea punct de meci, de data aceasta convertit de Lucie.

Sharapova, care a disputat finala la Roland Garros trei ani la rând, fiind campioană în 2012 și 2014, pleacă așadar anul acesta încă din optimi de la Paris, singura favorită din top ten rămasă în jumătatea inferioară a tabloului feminin fiind Ana Ivanovic (numărul 7 mondial).

Lucie Safarova va juca în sferturi cu Garbine Muguruza, care a trecut în două seturi, 6-3, 6-4, de Flavia Pennetta.

Alte rezultate

Petra Kvitova, favorita numărul patru, a fost eliminată de Timea Bacsinszky.

Serena Williams a trecut iar ca prin urechile acului de un meci, învingând-o pe compatrioata sa, Sloane Stephens, în trei seturi.

Sara Errani a învins-o pe Julia Gorges în două seturi.

Andy Murray l-a învins în patru seturi pe Jeremy Chardy, David Ferrer a trecut în trei seturi de Marin Cilic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.