Nadal și iar Nadal și șansele lui Nadal de a câștiga Roland Garros-ul a zecea oară. Este subiectul numărul unu discutat de presă în aceste zile. De asemenea, s-au dat notele pentru sezonul de zgură de până acum și s-au format opinii. Mai jos, le-am selectat pe cele mai importante:

Steve Tignor scrie, la tennis.com, despre înfrângerea lui Rafa în fața lui Wawrinka la Roma, explicând de ce aceasta este mai îngrijorătoare decât finala pierdută cu Murray la Madrid:

„Înfrângerea la Murray de la Madrid a fost un accident care ar putea fi dat ușor uitării. Dar înfrângerea la Wawrinka de la Roma a părut îngrijorătoare pentru că Nadal a dat tot ce are el mai bun, a jucat destul de bine și totuși a pierdut în două seturi. Lucrurile care de obicei îl duc la victorie – un forehand enorm, apărare extraordinară, încurajările tipice – nu au mers de data asta. Chiar și un avantaj de 6-2 în tiebreak nu a mers. Rafa a generat momentum, dar nu a putut să îl folosească în avantajul său. A fost Stan în zonă sau este el reprezentativ pentru jucătorii care sunt acum mult mai încrezători împotriva lui Nadal, chiar și pe zgură? Vom afla foarte curând”.

Robin Soderling expune pentru The Telegraph motivele pentru care s-ar bucura dacă Nadal ar pierde iar la Roland Garros:

Despre statutul de favorit la Paris: „Anul acesta, pentru prima dată de mult timp, Rafa nu este favoritul. Novak este. Bineînțeles că va fi dificil să-l bați pe Rafa la Roland Garros, în cinci seturi, pe zgură: o treabă mult mai complicată decât să joci două din trei seturi. Dar nu aș fi surprins dacă s-ar întâmpla”.

Despre faptul că este singurul jucător care l-a învins pe Rafa la Paris în 10 ani: „Spune mai multe despre Rafa decât spune despre mine. Nu se va mai întâmpla din nou, nici într-o sută de ani”.

”Este bine să fiu singurul [care l-a învins pe Nadal la Roland Garros, n.m.], dar toată lumea mă întreabă numai despre acest meci. Sunt foarte mândru de multe alte lucruri din cariera mea: de faptul că am fost în top cinci, că am ajuns în finala unui Grand Slam de două ori. De fapt, sunt chiar mai mândru că am ajuns în finală la Roland Garros în 2010 decât anul precedent, pentru că apărarea acelor puncte a fost o mare provocare”.

„Așa că poate e mai bine dacă Rafa pierde din nou, atunci toată lumea va înceta să mă mai întrebe despre acest lucru. A devenit un fel de legendă, iar oamenii au înțeles-o greșit: unii cred că sunt singura persoană care l-a învins vreodată într-un meci de tenis, alții cred că s-a întâmplat în finala de la Roland Garros, unii chiar au impresia că s-a întâmplat la Wimbledon.”

Roland Garros NadalESPN se întreabă dacă nu cumva, în lumina dominației absolute a lui Novak Djokovic din acest an, nu este cazul să i se înmâneze deja acestuia trofeul de la Roland Garros. Răspunsul lor îl implică și pe Robin Soderling:

„Cel mai bine clasat jucător al lumii câștigă cel de al patrulea titlu de Masters 1000 al anului, la Roma, fără să joace cel mai bun tenis al său până în finală. Ar trebui să-i dăm trofeul de la Roland Garros și să trecem mai departe? Dacă ar fi fost oricare alt turneu, răspunsul ar fi fost da, însă acesta este Roland Garros și până când cineva care nu se numește Robin Soderling nu rezolvă problema Rafael Nadal, încă nu înmânăm titluri.”

Peter Bodo este de acord că Novak Djokovic este marele favorit la Paris:

„Federer este clar cel mai bun al doilea jucător al lumii în acest moment. Nadal, campionul en titre de la Paris se află pe locul 7 și într-o mare de probleme. Andy Murray este, ca de obicei, un semn de întrebare, dar cel puțin de data asta întrebarea este „Chiar joacă atât de bine” ? în loc de „Chiar joacă atât de rău”?

Nu există nici o întrebare în ceea ce-l privește pe Djokovic. Chiar joacă atât de bine, iar dacă va pierde Roland Garros-ul, atunci o va face pe mâna sa”.

Djokovic Roland GarrosJurnaliștii de la as.com au calculat că Nadal are nevoie de optimi la Paris pentru a nu ieși din top zece:

„Nadal are nevoie de cele 180 de puncte care se acordă pentru optimi (asta înseamnă să câștige cel puțin trei partide) pentru a nu se vedea automat întrecut de numărul opt, nouă și zece (Ferrer, Wawrinka, Cilic)… și de către numărul 11, Dimitrov, care apără doar 10 puncte în urma înfrângerii din primul tur din 2014”.

Jurnaliștii de la marca.com au constatat și ei că problema principală a lui Rafa este forehandul și i-au rugat pe experți să spună în ce anume constă aceasta:

Jofre Porta, care a contribuit la formarea lui Nadal în anii de început: „Încearcă să se reinventeze. A renunțat un pic la înălțime pentru direcție. Toate schimbările costă, dar dacă există cineva care a demonstrat că poate să își îmbunătățească jocul, acesta este el. Va reuși”.

Despre ceilalți jucători care au impresionat pe zgură Steve Tignor spune următoarele:

Murray Roland GarrosAndy Murray

„Judecând în retrospectivă, nu a existat nici un motiv pentru care Murray să fi avut nevoie de atât de mult timp pentru a câștiga un titlu pe zgură. Este răbdător, poate să alerge, poate să apere, este brutal de constant și poate să trimită o minge grea în teren”.

Nick Kyrgios

„Are 20 de ani și victorii la Nadal și Federer. Este singurul lucru pe care este nevoie să-l știm pe moment. Din păcate, și Kyrgios știe asta. Să sperăm că își dorește să bată și jucători mai puțin titrați”.

Dominic Thiem

„Pe Thiem putem să îl numim chiar Baby Wawa: Are lovituri similare, un serviciu bubuitor similar și aceeași lovitură caracteristică, un backhand masiv, biciuit, executat cu o mână.

Va fi interesant să îi comparăm pe Thiem și Nick Kyrgios în următoarele luni de zile. Australianul este cu un an și jumătate mai tânăr, este situat cu 20 de locuri mai sus în ierarhia mondială și, pe moment, se află înainte în ceea ce privește puterea și încrederea. Dar stilul lui Thiem, mai potolit, se va dovedi în mod constant mai prosper în cele din urmă?”

Toată lumea vorbește despre Carla Suarez Navarro:

Peter Bodo:

„Este greu să nu zâmbești când o vezi pe Carla Suarez Navarro că a câștigat un meci. Are umerii mereu căzuți, picioarele întoarse înăuntru și mai sunt și hainele ei. […] Dar are un timing și niște reflexe extraordinare, precum și o mobilitate generală plus o dexteritate superbă și un IQ tenisistic nemaipomenit”.

Steve Tignor:

„Nu mai este doar o lovitură frumoasă. Progresul rezervat, pas cu pas, al lui Suarez Navarro a fost unul dintre deliciile lui 2015. Acum, spanioloaica de 1.62 m are nevoie să se convingă singură că poate să țină pasul cu Serena și să o termine pe Maria. Pentru că poate”.

pop_halepdsc_1565Despre luminile și umbrele din jocul Simonei Halep scrie tot Steve Tignor:

„Poate fi strălucitoare, dar când lucrurile merg în direcția greșită la momentul greșit, are dificultăți să inverseze tendința negativă”.

Jurnaliștii de la ESPN au realizat ierarhia celor mai buni jucători și a celor mai bune jucătoare pe zgură în 2015, conform punctelor acumulate până acum:

În WTA:

1. Maria Sharapova (1.291), 2. Petra Kvitova (1.191), 3. Angelique Kerber  (1.010), 4. Carla Suarez Navarro (900), 5. Svetlana Kuznetsova (650), 6. Sara Errani (605), 7. Simona Halep (545), 8. Caroline Wozniacki (520), 9. Irina-Camelia Begu (531) și Elina Svitolina (515). Serena Williams se află pe locul 11, cu 495 de puncte.

În ATP:

1. Novak Djokovic (2.000), 2. Rafael Nadal (1.615), 3. David Ferrer (1.400), 4. Andy Murray (1.340), 5. Tomas Berdych (1.400), 6. Roger Federer (950), 7. Kei Nishikori (860), 8. Fabio Fognini și Pablo Cuevas (fiecare cu 635 de puncte), 10. Stanislas Wawrinka (540).

Leave a Reply

Your email address will not be published.