Spuneam, în preview-ul turneului de la Roma, că o intrigă suplimentară se adaugă, în cazul acestui turneu, din cauza programării lui imediat după Madrid. Iar intriga este: care anume dintre jucători rezistă la a doua săptămână consecutivă de tenis. La această intrigă s-a mai adăugat şi o notă de subsol: în condiţii dificile. Spre deosebire de alţi ani, când vremea de la Roma era excelentă, anul acesta ploaia şi vântul i-au chinuit pe jucători şi jucătoare, adevărate vârtejuri care spulberau sălbatic zgura formându-se pe terenuri, cu precădere pe Centrale.

Iar veştile rele nu au încetat să apară.

Simona, care anul trecut a ajuns în semifinale aici, s-a retras din turneu după meciul câştigat în trei seturi contra lui Madison Keys. Conform anunţului de pe site-ul WTA,  Simona a suferit o accidentare în regiunea abdominală stânga. Ea se reîntoarce la Bucureşti pentru tratament. „Sper ca tratamentul şi câteva zile de odihnă să îmi permită să îmi reiau antrenamentele săptămâna viitoare şi să fiu gata pentru Roland Garros”.

Vestea bună – căci, din fericire, există şi o veste bună – este că Simona o va depăşi în clasament pe Azarenka şi va ocupa de lunea viitoare locul 4 mondial. Clasamentul de luni va fi folosit pentru stabilirea favoritelor pentru Roland Garros, ceea ce înseamnă că Simona nu va fi nevoită să dea ochii, înainte de semifinale, cu Serena Williams, Li Na sau Agnieszka Radwanska. Ceea ce înseamnă că, dacă ea va putea reveni la o formă fizică optimă, are şanse mari pentru a ajunge în fazele finale la Paris.

Federer, în schimb, mai are de aşteptat pentru a vedea dacă va  ocupa locul 4 mondial luni şi, implicit, dacă va fi favoritul 4 la Roland Garros. Într-un meci devastat de vârtejurile de vânt de pe central şi care a creat o furtună de îngrijorare pe Twitter din partea fanilor lui Roger, elveţianul a pierdut în faţa francezului Chardy în trei seturi. Sosit la Roma, spre surprinderea tuturor, la doar câteva zile după naşterea gemenilor, Roger a avut punct de meci, în setul trei, la 6-5. Pe care adversarul lui l-a salvat cu un passing shot ce candidează la execuţia anului. În tiebreak, la 6-6, Federer şi-a pierdut serviciul, după ce a trimis un forehand în fileu. Chardy a câştigat punctul următor şi meciul cu al doilea serviciu, în urma unui retur greşit al lui Federer. Roger apăra de anul trecut 600 puncte la Roma, iar clasarea lui pe locul 4 mondial depinde de evoluţia lui David Ferrer. Dacă acesta ajunge în semifinale, trece în clasament înaintea elveţianului. Iar Federer şi-a complicat viaţa la Paris.

Roger Italia

Nadal a navigat pe apele tulburi de la Roma doar un pic mai bine decât Roger. Programat să joace de la opt şi jumătate seara cu Simon, Rafa a fost nevoit să stea aproape trei ore şi jumătate pe teren, într-un meci care ne-a lăsat din nou în confuzie totală în ceea ce priveşte forma lui. Rafa a avut break-uri în avans în fiecare dintre cele trei seturi şi, de fiecare dată, a cedat aceste break-uri înapoi. Asemenea fluctuaţii nu am mai văzut la el din 2009, când încă îşi căuta forma pierdută după accidentarea la genunchi, inima ruptă de separarea părinţilor şi ieşirea de la Roland Garros în optimi. Primele două seturi din meciul de aseară s-au încheiat la tiebreak, primul câştigat de Nadal, al doilea de Simon. Asta după ce, în al doilea set, Nadal avusese mingi de meci. Al treilea set s-a terminat 6-2 pentru Rafa. El mai bagă în buzunar o victorie, dar una doar cu o fracţiune mai convingătoare decât cea din finala de la Madrid. E interesat de văzut dacă şi cum îşi va reveni după meciul maraton de aseară. Timp mult nu prea are. Este programat să joace la 16.00, ora locală, împotriva lui Youzhny.

Foto via Internazionali BNL d’Italia.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.